Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τα αποθέματα νερού του πλανήτη και την υγεία;

Μαρία Ροδίτη

Το νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, που αποτελεί πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη και όλο και λιγοστεύει. Πώς το επηρεάζει η κλιματική αλλαγή; 

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό σήμερα. Μια μέρα, η οποία καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992, και από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό αναφέρεται στην επιτάχυνση των αλλαγών για την επίλυση της κρίσης στην ύδρευση και την υγιεινή, μιας κρίσης που οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην κλιματική αλλαγή. Βλέπεις, η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τα καιρικά μοτίβα, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να έρχεται αντιμέτωπος με ακραία καιρικά φαινόμενα, απρόβλεπτη διαθεσιμότητα νερού, επιδείνωση της λειψυδρίας και μόλυνση των αποθεμάτων νερού. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Επηρεάζεται δραστικά η ποσότητα και η ποιότητα του νερού – του «λευκού χρυσού» όπως ονομάζεται- που χρειάζεται ο πληθυσμός της Γης για να επιβιώσει, αλλά και η υγεία μας.

Πώς ερευνητές δημιούργησαν «πράσινο» υδρογόνο χωρίς να χρησιμοποιήσουν γλυκό νερό

Το πώς ακριβώς θα το μάθεις συνεχίζοντας να διαβάζεις παρακάτω.

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την κλιματική αλλαγή και το νερό

#1 Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αλλαγές στο μοτίβο του κύκλου του νερού καθιστούν πιο δύσκολη την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ειδικά για τα πιο ευάλωτα παιδιά.

#2 Περίπου το 74% των φυσικών καταστροφών μεταξύ 2001 και 2018 σχετίζονταν με το νερό, συμπεριλαμβανομένων των ξηρασιών και των πλημμυρών. Η συχνότητα και η ένταση τέτοιων γεγονότων αναμένεται να αυξηθούν μόνο με την κλιματική αλλαγή.

#3 Περίπου 450 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές με υψηλή ή εξαιρετικά υψηλή ευπάθεια στο νερό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν αρκετό νερό για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

#4 Κάθε φορά που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή καταστρέφονται ή μολύνονται ολόκληρα αποθέματα νερού, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών, όπως η χολέρα και ο τύφος, στις οποίες τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

#5 Η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα παθογόνα στις πηγές γλυκού νερού, καθιστώντας το νερό επικίνδυνο για κατανάλωση.

#6 Το μολυσμένο νερό αποτελεί τεράστια απειλή για τη ζωή των παιδιών. Οι ασθένειες που σχετίζονται με το νερό και την αποχέτευση είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

#7 Κάθε μέρα, περισσότερα από 1000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από ασθένειες που συνδέονται με την ανεπαρκή ύδρευση, αποχέτευση και υγιεινή.

#8 Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το υδατικό στρες – περιοχές, δηλαδή, με εξαιρετικά περιορισμένους υδάτινους πόρους – οδηγώντας σε αυξημένο ανταγωνισμό για το νερό, ακόμη και σε συγκρούσεις.

#9 Μέχρι το 2040, σχεδόν 1 στα 4 παιδιά θα ζει σε περιοχές με εξαιρετικά υψηλό υδατικό στρες.

#10 Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κάνει το γλυκό νερό να γίνεται αλμυρό, θέτοντας σε κίνδυνο τους υδάτινους πόρους στους οποίους βασίζονται εκατομμύρια άνθρωποι.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης