Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί περισσότερο το προσδόκιμο ζωής των γυναικών παρά των αντρών

Γεωργία Βλαχοπούλου

Κατά 10 μήνες μπορεί να μειώσει, σύμφωνα με νέα έρευνα, η υπερθέρμανση του πλανήτη τη ζωή των γυναικών.

Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - αν όχι κλιματικής κρίσης - παρατηρούμε ήδη τα τελευταία χρόνια. Από τη μια η αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι κι από την άλλη οι ανύπαρκτοι χειμώνες, έχουν κάνει πλέον σίγουρο πως η υπερθέμανση του πλανήτη δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να προλάβουμε αλλά κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Πέρα από τις καταστροφές που δημιουργούνται λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, ένας ακόμη λόγος για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη αν είσαι γυναίκα, είναι και το γεγονός πως εξαιτίας της το προσδόκιμο της ζωής σου μπορεί να μειωθεί κατά 10 μήνες. Ναι, σωστά διάβασες! Ούτως ή άλλως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι επικίνδυνη για κάθε άνθρωπο, όμως φαίνεται πως επηρεάζει αρνητικά περισσότερο τις γυναίκες.

Μια πρωτοποριακή μελέτη από τον επιστήμονα Amit Roy στο Πανεπιστήμιο Shahjalal του Μπαγκλαντές και το New School for Social Research στις ΗΠΑ αποκάλυψε αυτές τις ανησυχητικές πληροφορίες. Η έρευνα του Roy, η οποία είναι η πρώτη του είδους της, χρησιμοποίησε έναν μοναδικό «σύνθετο δείκτη κλιματικής αλλαγής». Αυτός ο δείκτης, που αναλύει δεδομένα από περισσότερες από 190 χώρες για 80 χρόνια, παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον μας.

Πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής των γυναικών;

Σύμφωνα με τη μελέτη οι αιτίες που επηρεάζουν τη ζωή μας είναι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα κυμαινόμενα μοτίβα βροχοπτώσεων. Αυτές οι κλιματικές αλλαγές οδηγούν σε συχνότερες φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες και καύσωνες, επηρεάζοντας άμεσα την ανθρώπινη ζωή. Έμμεσα, επιδεινώνουν ζητήματα όπως προβλήματα ψυχικής υγείας, την πείνα και τις διάφορες ασθένειες, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν το προσδόκιμο ζωής μας.

Η ανάλυση του Roy έδειξε ότι μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μόλις δύο βαθμών Φαρενάιτ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του μέσου προσδόκιμου ανθρώπινης ζωής κατά περίπου 0,44 χρόνια ή περίπου πέντε μήνες και μία εβδομάδα. Όταν συνδυάζεται με αλλαγές στα πρότυπα βροχοπτώσεων, η αναμενόμενη μείωση είναι περίπου έξι μήνες.

Το ενδιαφέρον λοιπόν, στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν το εύρημα ότι οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα από αυτές τις αλλαγές. Αν και οι λόγοι αυτής της ανισότητας μεταξύ των φύλων δεν εξηγούνται πλήρως, είναι μια κλήση αφύπνισης για επείγουσα δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η έρευνα του Roy δεν υπογραμμίζει απλώς έναν πιθανό μελλοντικό κίνδυνο. υπογραμμίζει μια συνεχιζόμενη κρίση δημόσιας υγείας. Με το παγκόσμιο μέσο προσδόκιμο ζωής να έχει αυξηθεί σημαντικά από 55 χρόνια το 1960 σε 72 χρόνια το 2020, χάρη στις εξελίξεις στην υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης, είναι συγκλονιστικό να βλέπουμε πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αναστρέψει αυτά τα κέρδη. Γι' αυτό και πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο τις πολικές αρκούδες και το λιώσιμο των πάγων, έχει να κάνει με την ίδια την επιβίωση και την ευημερία μας.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης