Είναι η λύση στη διαστημική ρύπανση οι ξύλινοι δορυφόροι; Οι Ιάπωνες λένε «ναι»

Γεωργία Βλαχοπούλου

Για πρώτη φορά στον κόσμο η Ιαπωνία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει έναν ξύλινο δορυφόρο, τον LignoSat, σε μια πρωτοποριακή κίνηση για την καταπολέμηση της διαστημικής ρύπανσης.

Κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά ετοιμάζεται να κάνει η Ιαπωνία, αφού πρόκειται να εκτοξεύσει τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο, που ονομάζεται LignoSat. Και θα μου πεις είναι δυνατόν ένας δορυφόρος από ξύλο να καταφέρει να φτάσει στο διάστημα και να αντέξει στις συνθήκες που επικρατούν;

Κι όμως οι Ιάπωνες επιστήμονες, που ανέλαβαν τον συγκεκριμένο δορυφόρο εγγυούνται την αντοχή του, αφού είναι κατασκευασμένος από ξύλο μανόλιας, κάτι που του προσδίδει σταθερότητα και αντοχή στη ρωγμή, όπως αποδείχθηκε σε πειράματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Έτσι λοιπόν, αυτός ο μικροσκοπικός δορυφόρος αποτελεί απόδειξη των δυνατοτήτων των βιώσιμων υλικών στη διαστημική τεχνολογία και είναι το πιο καινοτόμο που που έχει δημιουργηθεί ποτέ για να γίνει η εξερεύνηση του διαστήματος πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Το κίνητρο πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία πηγάζει από ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δορυφόρων που εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης. Σύμφωνα με τον Takao Doi, έναν Ιάπωνα αστροναύτη και μηχανικό αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, η αυτόματη καύση των δορυφόρων που εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα απελευθερώνει μικροσκοπικά σωματίδια αλουμινίου στην ανώτερη ατμόσφαιρα, δημιουργώντας μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές απειλές.

Πώς δημιουργήθηκε ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος;

Για να δημιουργηθεί ο LignoSat υπήρξαν αυστηρές δοκιμές για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ξύλου ως δομικού υλικού για το διάστημα. Οι αρχικές εργαστηριακές δοκιμές προσομοίωσαν τις συνθήκες του χώρου, με δείγματα ξύλου να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, χωρίς μετρήσιμες αλλαγές ή ζημιές. Οι επακόλουθες δοκιμές έκθεσης στον ISS επιβεβαίωσαν περαιτέρω την ανθεκτικότητα του ξύλου στο διάστημα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της απουσίας οξυγόνου και ζωντανών οργανισμών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποσύνθεση ή καύση.

Μεταξύ των διαφόρων τύπων ξύλου που δοκιμάστηκαν, η μανόλια αναδείχθηκε ως η πιο στιβαρή, γι' αυτό και τελικά επιλέχθηκε για τη δημιουργία του LignoSat. Ο πρώτος λοιπόν, αυτός ξύλινος δορυφόρος, έχει περίπου το μέγεθος μιας κούπας καφέ και αναμένεται να πραγματοποιήσει πειράματα στο διάστημα για να αξιολογήσει την απόδοσή του, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης της παραμόρφωσης της ξύλινης κατασκευής του.

Αν η αποστολή του LignoSat «στεφθεί» με επιτυχία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη χρήση ξύλου στην κατασκευή περισσότερων δορυφόρων, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που θέτει ο αυξανόμενος αριθμός εκτοξεύσεων διαστημικών σκαφών.

Με περισσότερα από 2.000 διαστημόπλοια που αναμένεται να εκτοξεύονται ετησίως τα επόμενα χρόνια, η στροφή προς υλικά όπως το ξύλο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εξερεύνησης του διαστήματος. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά υλικά που συμβάλλουν στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος και μεταβάλλουν τη μετάδοση του ατμοσφαιρικού ηλιακού φωτός, οι ξύλινοι δορυφόροι όπως ο LignoSat υπόσχονται ένα πιο πράσινο μέλλον.

Καθώς θα εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα και θα αποσυντίθενται, δεν θα αφήνουν πίσω τους τίποτα άλλο, πέρα από βιοδιασπώμενη τέφρα, ελαχιστοποιώντας τη ρύπανση του διαστήματος και προστατεύοντας το περιβάλλον του πλανήτη μας.

Πηγή: www.onegreenplanet.org

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης