Μήπως είμαστε ένα βήμα πριν βρεθεί τρόπος να απομακρύνουμε τα μικροπλαστικά από τον οργανισμό μας;

Τζένη Ντεμιράι

Ενώ όλο και περισσότερες μελέτες αναφέρουν ότι έχουν βρει μικροπλαστικά παντού μέσα στα ανθρώπινα σώματα υπάρχουν λιγότερες έρευνες που στοχεύουν να καθορίσουν πώς μπορεί να επηρεάζουν το σώμα μας.

Δύο μελέτες σχετικά με τους κινδύνους των μικροπλαστικών στο σώμα κάνουν όλο και πιο φανερό ότι χρειάζεται να βρεθεί ένας τρόπος να μπορέσουν να αφαιρεθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μετά από μια μελέτη για τα μικροπλαστικά που βρέθηκαν σε κάθε ανθρώπινο όρχι που εξέτασαν οι επιστήμονες, ακολούθησε μια ακόμα μελέτη στην Κίνα και την Ιταλία. Σε αυτή τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, οι γιατροί περιέγραψαν την εύρεση αυτών των μικροσκοπικών κομματιών βλαβερών πλαστικών σε θρόμβους αίματος σε καρδιές, εγκεφάλους και πόδια, υποδηλώνοντας ότι όχι μόνο αυτά τα σωματίδια είναι εξαιρετικά διαδεδομένα αλλά και ότι μπορεί να μας κάνουν πραγματικά κακό.

Πώς τα μικροπλαστικά μπορεί να επηρεάζουν το σώμα μας

Ενώ όλο και περισσότερες μελέτες αναφέρουν ότι έχουν βρει μικροπλαστικά παντού μέσα στα ανθρώπινα σώματα υπάρχουν λιγότερες έρευνες που στοχεύουν να καθορίσουν πώς μπορεί να επηρεάζουν το σώμα μας. Οι δύο μελέτες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, ωστόσο, υποδεικνύουν κάποιες ενδείξεις: όταν βρίσκονται στους όρχεις, τα μικροπλαστικά μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, ενώ η παρουσία τους σε θρόμβους υποδηλώνει ότι μπορεί να συμβάλλουν στην εν λόγω πήξη.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει κανέναν υψηλής τεχνολογίας ή φαρμακευτικό τρόπο για την απομάκρυνση των μικροπλαστικών από τον οργανισμό, αν και οι ερευνητές ανέφεραν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος ότι το βράσιμο σκληρού νερού μπορεί να βοηθήσει τα μικροπλαστικά να συσσωματωθούν μαζί με τα ορυκτά και να φιλτραριστούν από το πόσιμο νερό.

Τι θα μπορούσε να τα απομακρύνει;

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μικρή μελέτη του 2022 στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι η δωρεά αίματος ή πλάσματος φαίνεται να μειώνει το επίπεδο των PFAS ουσιών από τα σώματα των ατόμων που εκτέθηκαν σε αυτά.

Η λογική αυτής της μελέτης, η οποία δεν φαίνεται να έχει αναπαραχθεί ή επεκταθεί ακόμη, θα μπορούσε ενδεχομένως να εφαρμοστεί στα μικροπλαστικά, τα οποία περιέχουν PFAS μεταξύ άλλων χημικών ουσιών. Δεδομένου ότι συνεχίζουμε να τα προσλαμβάνουμε με τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και τα τρόφιμα που τρώμε, ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε αν αυτή θα ήταν μια αποτελεσματική μέθοδος για να απαλλαγούμε από αυτά.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης