Αυτό το φθινόπωρο η Γη θα έχει δύο φεγγάρια, αλλά όχι για πολύ. Θα είναι ορατά;

Αυτό το φθινόπωρο η Γη θα έχει δύο φεγγάρια, αλλά όχι για πολύ. Θα είναι ορατά;
Unsplash

Σε λίγες ημέρες η Γη θα αποκτήσει δεύτερο φεγγάρι. Τι ακριβώς θα συμβεί και πόσο θα κρατήσει; 

Ο πλανήτης μας θα έχει για 57 ημέρες ένα «μίνι φεγγάρι», ένα ασυνήθιστο αντικείμενο που θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη.

Φέτος το φθινόπωρο θα συμβεί ένα ασυνήθιστο φαινόμενο που έχει ενθουσιάσει τον περισσότερο κόσμο. Νέα μελέτη αναφέρει τι συμβαίνει με το δεύτερο φεγγάρι της Γης, γιατί θα υπάρξει, πόσο θα κρατήσει, αλλά και πότε θα επιστρέψει στην τροχιά του πλανήτη μας.

1726836048637-156040167-feggari.jpg

To φεγγάρι συρρικνώνεται σαν «σταφίδα» κι αυτό είναι που πρέπει να προσέξουμε λένε οι ειδικοί

Η Γη αποκτά για λίγο ένα «μίνι φεγγάρι»

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου, η Γη θα αποκτήσει ένα δεύτερο φεγγάρι, όταν ένας μικρός αστεροειδής αρχίσει να περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη μας. Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο και πρόκειται για ένα «μίνι φεγγάρι», περιστρεφόμενο γύρω από τη Γη σε σχήμα πεταλοειδές.

Οι ερευνητές του Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, ενός συστήματος παρακολούθησης αστεροειδών που χρηματοδοτείται από τη NASA, εντόπισαν τον αστεροειδή χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο στο Σάδερλαντ της Νότιας Αφρικής και τον ονόμασαν 2024 PT5.

Επιστήμονες από το Universidad Complutense de Madrid παρακολούθησαν την τροχιά του αστεροειδούς επί 21 ημέρες και προσδιόρισαν τη μελλοντική του πορεία. Ο 2024 PT5 ανήκει στη ζώνη αστεροειδών Arjuna, που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Research Notes of the AAs.

Όμως η βαρυτική έλξη της Γης θα τραβήξει τον 2024 PT5 προς το μέρος της και, όπως και το φεγγάρι μας, θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας - αλλά μόνο για 56,6 ημέρες.

Ενώ και άλλα μη γήινα αντικείμενα έχουν εισέλθει στο παρελθόν σε τροχιά γύρω από τη Γη, κάποια από αυτά δεν πραγματοποιούν πλήρεις περιστροφές γύρω από τη Γη. Κάποια, ωστόσο, το κάνουν και γίνονται τα λεγόμενα «μίνι φεγγάρια».

Ένας αστεροειδής με την ονομασία 2020 CD3 ήταν συνδεδεμένος με τη Γη για αρκετά χρόνια πριν εγκαταλείψει την τροχιά του πλανήτη το 2020 και ένας άλλος με την ονομασία 2022 NX1 έγινε η «μίνι σελήνη» της Γης το 1981 και το 2022 και θα επιστρέψει ξανά το 2051.

Ο 2024 PT5, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από μερικούς από τα άλλα μίνι φεγγάρια, θα επιστρέψει επίσης στην τροχιά της Γης - το 2055.

Η βαρύτητα της Γης θα τον τραβήξει στην τροχιά του και ο αστεροειδής θα έχει αρνητική γεωκεντρική ενέργεια, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρυτική έλξη της Γης. Θα περιστραφεί γύρω από τη Γη σε σχήμα πετάλου πριν επανέλθει στην ηλιοκεντρική ενέργεια, δηλαδή θα περιστρέφεται ξανά γύρω από τον ήλιο, όπως οι άλλοι πλανήτες στον γαλαξία μας.

Ακόμη και μετά την έξοδό του από την τροχιά, θα παραμείνει κοντά στη Γη για μερικούς μήνες, πραγματοποιώντας την πλησιέστερη προσέγγισή του στις 9 Ιανουαρίου 2025. Αμέσως μετά, θα φύγει από τριγύρω της μέχρι η πορεία του να τον φέρει ξανά στην τροχιά μας σε περίπου 30 χρόνια.

Ο επικεφαλής της μελέτης Carlos de la Fuente Marcos δήλωσε στο Space.com ότι αυτό το δεύτερο φεγγάρι θα είναι πολύ μικρό για να το δει κανείς με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια ή κιάλια, αλλά οι επαγγελματίες αστρονόμοι με ισχυρότερα εργαλεία θα μπορέσουν να το εντοπίσουν.