Θες καλύτερη ποιότητα ζωής; Όσα πρέπει να σταματήσεις να αγοράζεις -δεν είναι μόνο το πλαστικό

Pexels

5 πράγματα που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου και βλάπτουν άμεσα το περιβάλλον. Με τι να τα αντικαταστήσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής;

Πιθανότατα η καθημερινή σου ρουτίνα σε έχει «ρουφήξει» και δεν έχεις αρκετό χρόνο για πράγματα που θα έκαναν πιο ποιοτική τη ζωή και την καθημερινότητά σου.

Πίνεις νερό από το μπουκάλι ανά μία ώρα, παίρνεις το πρωινό σου, πας για ψώνια μετά τη δουλειά... Παρόλο που καμία συνήθεια δεν είναι «κακή» από μόνη της, κάποιες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από άλλες, και είναι πιθανό να υπάρχουν κάποια πράγματα που χρησιμοποιείς καθημερινά και μόνο καλό δεν κάνουν.

Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξεις τις μακροχρόνιες συνήθειες, είναι αρκετά εύκολο να αναγνωρίσεις αυτές που είναι αρνητικές και να τις αντικαταστήσεις με άλλες πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές. Αν έστω και λίγο ο στόχος σου είναι η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δώσε σημασία ακόμα και στα απλά πράγματα στην καθημερινότητά σου.

Πόσο πλαστικό έχουν τελικά τα ρούχα μας; Αυτά που πρέπει να προσέχεις στις ετικέτες

Από τα βιοδιασπώμενα αντικείμενα μέχρι τα επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα, δεν χρειάζεται να στερηθείς εντελώς τις ευκολίες που εξοικονομούν χρόνο. Και με μερικές προσαρμογές στην καθημερινότητά σου, θα γίνεις ένας μικρός «υπερήρωας» για το περιβάλλον σε χρόνο dt.

Πριν ξεκινήσεις να διαβάζεις για τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν, να θυμάσαι πως η αγορά προϊόντων μιας χρήσης όχι μόνο σου κοστίζει περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα, αλλά και το περιβαλλοντικό κόστος μπορεί να είναι υψηλό.

Ποιες μικρές και απλές αλλαγές μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου για να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αντίκτυπο και να έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής;

Πλαστικές τσάντες για ψώνια και μεταφορά προϊόντων

Οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης μπορεί να χρειαστούν έως και 1.000 χρόνια για να διασπαστούν. Και δεδομένου ότι είναι κατασκευασμένες από πετρέλαιο, τα τοξικά χημικά από τις σακούλες μπορούν να περάσουν στο νερό και το έδαφος για πραγματικά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εναλλακτική λύση; Έχε μαζί σου, στην τσάντα ή στο αυτοκίνητο - όπου είναι πιο εύκολο για να θυμάσαι την ύπαρξή τους - επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο, αλλά ακόμα και για να μεταφέρεις προϊόντα και αντικείμενα.

Μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης

Όπως και οι σακούλες, έτσι και τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης προκαλούν καταστροφή στο περιβάλλον. Υπολογίζεται πως 6 εκατομμύρια τόνοι «μη ανθεκτικών» πλαστικών πετιούνται κάθε χρόνο. Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα πλαστικά απόβλητα μιας χρήσης είναι μεγάλη υπόθεση και θέτουν σε κίνδυνο εξαφάνισης περίπου 700 εκατομμύρια θαλάσσια είδη. Έτσι, το να αποφύγεις τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα την επόμενη φορά που θα φας απέξω ή θα πάρεις μαζί σου φαγητό στο γραφείο είναι μια καλή ιδέα.

Εναλλακτική λύση; Δεν πιάνει καθόλου χώρο στην τσάντα το να έχεις ένα πιρούνι από το σπίτι σου, ειδικά αν ξέρεις πως κάθε μέρα στο γραφείο θα το χρησιμοποιήσεις.

Χάρτινα ποτήρια καφέ

Τα χάρτινα ποτήρια ή πιάτα έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας, από τότε που - ευτυχώς - αρχίσαμε να περιορίζουμε το πλαστικό. Όμως, ήξερες ότι τα χάρτινα ποτήρια όχι μόνο είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα και απαιτητικά σε πόρους για την παραγωγή τους, αλλά δεν είναι πάντα ανακυκλώσιμα;

Ενναλακτικά: Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι (και σε ορισμένα μέρη θα σου δώσουν έκπτωση αν φέρεις το δικό σου). Επίσης, μπορείς να κουβαλάς το δικό σου θερμό μπουκάλι για τον καφέ ή το ρόφημά σου και να ζητάς να σου τον βάζουν εκεί και να το παίρνεις μαζί σου στη δουλειά. Ίσως να έχεις κι έκπτωση!

Κουτιά αλουμινίου

Η εξόρυξη, η διαδικασία διύλισης και η τεράστια ποσότητα αλουμινίου που πετιέται καθημερινά επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον μας. Η διαδικασία διύλισης του αλουμινίου απαιτεί πολλή ηλεκτρική ενέργεια, και επίσης εξαφανίζει τα δάση και διαταράσσει τις φυσικές υδάτινες οδούς. Η χημική επεξεργασία που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη αλουμινίου δημιουργεί τοξικά παραπροϊόντα που μολύνουν το έδαφος και το νερό.

Τι να κάνεις με τα κουτιά αλουμινίου από τα αναψυκτικά σου, τα μπολ μιας χρήσης και τα κομμάτια από αλουμινόχαρτο ; Ευτυχώς, το αλουμίνιο είναι 100% ανακυκλώσιμο. Έτσι, το να αγοράζεις προϊόντα από αλουμινόχαρτο μπορεί να μην είναι το καλύτερο, αλλά τουλάχιστον μην ξεχνάς να μπαίνεις στη διαδικασία να τα ανακυκλώνεις. Όπου και όποτε μπορείς φυσικά είναι μια καλή ιδέα να μειώσεις την κατανάλωση προϊόντων αλουμινίου. Επιπλέον, εταιρείες όπως η If You Care και η Reynolds προσφέρουν ανακυκλωμένο αλουμινόχαρτο ως περιβαλλοντικά βιώσιμη επιλογή.

Φελιζόλ

Το φελιζόλ είναι κακό τόσο για εσάς όσο και για το περιβάλλον, έγραψε ο Richard Bruno για την εφημερίδα The Baltimore Sun το 2017. Η γη, το νερό και η θαλάσσια ζωή είναι υπερφορτωμένα με αυτό το υλικό, το οποίο μπορεί να περιέχει δυνητικά καρκινογόνες χημικές ουσίες, δήλωσε ο Bruno.

Τι να κάνεις; Ενώ ορισμένα εστιατόρια καταργούν τη χρήση τους, μπορείς επίσης να αποφύγεις την κατανάλωση φελιζόλ αγοράζοντας αντί αυτού επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία τροφίμων για να βάζεις το φαγητό σου.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης