Γιατί κοντεύει Οκτώβρης και φοράμε ακόμα καλοκαιρινά; Οι επιστήμονες εξηγούν αλλά δεν καθησυχάζουν

Άρτεμις Σκούφου
Unsplash

Γιατί έχει τόση ζέστη το φθινόπωρο; Ο λόγος είναι προφανής, αλλά η λύση του μάλλον... όχι. 

Είμαστε ήδη στα τέλη Σεπτέμβρη, σε λίγες μέρες μπαίνει ο Οκτώβρης και ακόμα ανάβουμε ερκοντίσιον και κοιμόμαστε με το αμάνικο. Ως πότε τέλος πάντων;

- Θέλουμε κι άλλο καλοκαίρι; Όχι, αφού δεν πάμε διακοπές, ποιο το νόημα;

- Έχουμε όμως ακόμα τον καιρό του καλοκαιριού; Ναι.

- Και τι κάνουμε γι' αυτό; Τίποτα.

Θα μου πεις, και τι μπορούμε να κάνουμε; Και θα σου πω ότι αν μάθεις για ποιον λόγο γίνεται αυτό, θα θες να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου, ώστε να μην κυκλοφορείς με τα καλοκαιρινά όλο το φθινόπωρο.

Το φθινόπωρο στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου... cool

Η ΕΜΥ έχει ήδη προβλέψει πως οι θερμοκρασίες το φθινόπωρο δε θα πέσουν και πολύ. Η Εθνική Μετερεωρολογική Υπηρεσία έχει μιλήσει για ιδιαίτερα θερμές συνθήκες, προβλέποντας ότι οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος θα είναι πάνω από τις κανονικές, συγκλίνοντας μάλιστα στην εκτίμηση, ότι στη δυτική Ελλάδα οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου θα είναι 1-2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές. Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις και για σχετικά ζεστό χειμώνα, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Το AccuWeather έχει αναφέρει ότι γενικά σε όλο τον κόσμο το φετινό φθινόπωρο αναμένεται να είναι ουσιαστικά μια παράταση του καλοκαιριού, όσον αφορά τη θερμοκρασία.

Το να ψωνίζεις λιγότερo βοηθάει το περιβάλλον και αυτοί είναι οι λόγοι που θα σε πείσουν

Γιατί έχει ακόμα ζέστη το φθινόπωρο;

Αυτή δεν είναι η πρώτη χρονιά που το φθινόπωρο συνεχίζουμε να φοράμε κοντομάνικα και να χρησιμοποιούμε ερκοντίσιον για να δροσιστούμε.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ιδίως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων, θερμαίνουν το κλίμα. Μέρος αυτής της πλεονάζουσας θερμότητας εκπέμπεται πίσω στο διάστημα ως ακτινοβολία. Η υπόλοιπη απορροφάται από το κλιματικό σύστημα - τον ωκεανό, την ατμόσφαιρα και το έδαφος - κάτι που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας.

Εντάξει, μέχρι εδώ το ξέραμε.

Πέρα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ένας λόγος για το πρόσφατο άλμα των παγκόσμιων θερμοκρασιών είναι οι αυστηρότεροι έλεγχοι στις εκπομπές θείου από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, οι οποίοι εισήχθησαν το 2020.

Ωστόσο, αυτό δεν περνάει άμεσα από το δικό μας χέρι. Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως όσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα, τόσο αυξάνεται και η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα της γης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αλλαγή του κλίματος που παρατηρούμε.

Τι μπορείς εσύ να κάνεις;

  • Απενεργοποίησε και αποσύνδεσε τις συσκευές σου, όταν δεν τις χρησιμοποιείς.
  • Κάνε οικονομία σε νερό και ρεύμα - όσο μπορείς!
  • Με μέτρο το πλαστικό, είτε αφορά συσκευασίες, πλαστικά μπουκάλια είτε καλαμάκια.
  • Μείωσε τα απορρίματα.
  • Κάνε πετάλι ή πάρε το λεωφορείο και άσε το αυτοκίνητο στην άκρη.
  • Κάνε ανακύκλωσε και δώσε σημασία στα σκουπίδια σου.

Αυτοί είναι μόνο λίγοι αλλά σημαντικοί τρόποι για να βοηθήσεις τον πλανήτη ή αλλιώς για να μειωθεί η ζέστη το φθινόπωρο.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης