Μίκης Θεοδωράκης: 96 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας- Οι επιτυχίες του που πάντα σιγοτραγουδάμε

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

96 χρόνια από τη γέννησή του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και σήμερα στο Queen θυμόμαστε 10 εμβληματικά τραγούδια του που έγραψαν ιστορία.

Είναι ο άνθρωπος πίσω από το συρτάκι του Ζορμπά, ένα μουσικό έργο που έκανε τόσο τον ίδιο όσο και την Ελλάδα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Είναι ο άνθρωπος που το 2000 προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης, ο ίδος άνθρωπος που εξορίστηκε στη Μακρόνησο και την Ικαρία κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου τη δεκαετία του '40 αλλά και -πολύ αργότερα- εκείνος που εμψύχωσε με τα τραγούδια του τους Έλληνες την εποχή της δικτατορίας.

Στην 60χρονη καριέρα του, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και φυσικά μουσική για τον κινηματογράφο.



Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σύχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κουλτούρα και τα μουσικά ακούσματα που οικειοποιήθηκαν γενιές και γενιές μέχρι σήμερα.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές του η συνάντηση επί σκηνής με τον «Ζορμπά», Anthony Quinn, στο Μόναχο το 1995.



Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο, σαν σήμερα, 29 Ιουλίου του 1925.

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως οι Φαίδρα, Αλέξης Ζορμπάς, Ζ και Σέρπικο. To 1970, για τη μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege και το 1975, για την ταινία Serpico. Το 1966 και το 1975 ήταν επίσης υποψήφιος για Γκράμι για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico.



Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος,ο Γιώργος Σεφέρης, ο Πάμπλο Νερούδα και ο Οδυσσέας Ελύτης.

Τα τραγούδια που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά

Το 1958, ενώ περιμένει τη γυναίκα του στο αυτοκίνητο, διαβάζει τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου κι επί τόπου μελοποιεί τα πρώτα οκτώ ποιήματα. Το 1960 θα ηχογραφηθούν για πρώτη φορά με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.



Ο Μίκης Θεοδωράκης τότε αποφασίζει με τη μουσική του να πειραματιστεί με τους λαϊκούς ρυθμούς, τα λαϊκά όργανα, τους λαϊκούς τραγουδιστές και την ποίηση των κορυφαίων εκπροσώπων της γενιάς του '30 . Μουσικά έργα όπως τα «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία Α’ και Β’», «Επιφάνεια», «Μαουτχάουζεν», «Άξιον Εστί» είναι που κάνουν τον Μίκη τον συνθέτη του λαού.

Η εξορία κατά τη διάρκεια της δικατατορίας και η μουσική που ενέπνευσε τον κόσμο



Με την επιβολή της δικτατορίας το 1967 άρχίσει ένας νέος κύκλος διώξεων και εξοριών για τον συνθέτη, που τελειώσει το 1970 με την αμνηστία που του δόθηκε ύστερα από διεθνή κατακραυγή και προσπάθειες προσωπικοτήτων, όπως ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ο Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο Χάρι Μπελαφόντε, ο Άρθουρ Μίλερ και ο Χανς Άισλερ. ο Θεοδωράκης έφυγε για το εξωτερικό απ' όπου έδωσε δεκάδες συναυλίες εναντίον των συνταγματαρχών. Ο αγώνας του κατά της δικτατορία ενέπνευσε πολλούς Έλληνες ενώ ο ίδιος έγινε γνωστό ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης