Αφγανιστάν: Οι Αφγανές Ονειροπόλες της ρομποτικής αναζητούν τη σωτηρία τους

Μαρία Ροδίτη

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Και η περίπτωση των κοριτσιών της Αφγανικής ρομποτικής ομάδας το αποδεικνύει περίτρανα.

Εδώ και πάρα πολλές μέρες παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα όλα όσα εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν. Εικόνες τραγικές. Μαρτυρίες αποκαρδιωτικές. Γυναίκες και παιδιά να ψάχνουν καταφύγιο για να σωθούν από τα χέρια των Ταλιμπάν, των εξτρεμιστών Ισλαμιστών που ανακατέλαβαν την Καμπούλ μετά από είκοσι χρόνια και «σβήνουν από τον χάρτη» τα όποια γυναικεία δικαιώματα υπήρχαν μέχρι σήμερα.

Το σύμβολο ελπίδας των γυναικών του Αφγανιστάν έχασε την ελπίδα του - Η Shamsia Hassan σε απόγνωση

Γυναίκες τρέμουν και αρχίζουν να ζουν ξανά όσα συνέβαιναν από το 1996 μέχρι και το 2001, όταν οι Ταλιμπάν είχαν τον έλεγχο της χώρας στα χέρια τους.

Αφγανές μανάδες, σε μια απελπιστική προσπάθεια να σώσουν τα παιδιά τους από όσα δεινά έφερε και θα συνεχίσει να φέρνει- δίχως έλεος- η επέλαση των Ταλιμπάν, εκλιπαρούν Βρετανούς στρατιώτες να σώσουν τα παιδιά τους, παίρνοντάς τα μακριά τους. Γιατί μια ζωή μακριά από την Καμπούλ- ακόμα και μακριά από τις μανάδες τους- θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερη.

«Κανείς δε νοιάζεται για εμάς»: Το video με το κορίτσι από το Αφγανιστάν που κλαίει έγινε viral

Σε ανώνυμη συνέντευξή της στο CNN, μια γυναίκα της οποίας η μητέρα πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν, γιατί δεν είχε να τους ταΐσει, αποκάλυψε πως μένει κλεισμένη σε εσωτερικούς χώρους για να γλιτώσει.

Οι Ταλιμπάν απαιτούν από τις γυναίκες να φορούν μπούρκα και να συνοδεύονται παντού από έναν άνδρα, απαραίτητα μέλος της οικογένειάς τους. «Αν χρειάζομαι κάτι, πώς θα το πάρω; Είναι τιμωρία. Δεν είναι Ισλάμ. Αυτοαποκαλούνται Μουσουλμάνοι. Δεν είναι δικαίωμά τους να τιμωρούν γυναίκες», δήλωσε η γυναίκα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι Ταλιμπάν έχουν απομακρύνει τις γυναίκες από τις δουλειές τους δίνοντας τις θέσεις τους στους άνδρες της οικογένειάς τους.

Την ίδια ώρα η ρομποτική ομάδα, που αποτελείται από νεαρά κορίτσια του Αφγανιστάν (γνωστές ως Αφγανές Ονειροπόλες), βρίσκεται ανάμεσα σε πολλές γυναίκες που φοβούνται όλα όσα σημαίνει η επιστροφή των Ταλιμπάν.

Τα κορίτσια της ρομποτικής ομάδας του Αφγανιστάν σε διαγωνισμό ρομποτικής στην Ουάσινγκτον το 2017

Οι Αφγανές Ονειροπόλες αναζητούν διακαώς άσυλο στον Καναδά φοβούμενες για την ασφάλειά τους και για τη στέρηση των δικαιωμάτων τους στην εκπαίδευση. Βγάζουν μια «κραυγή αγωνίας», ζητούν τη σωτηρία τους από τους εξτρεμιστές Ισλαμιστές που ήδη έχουν κάνει τη ζωή τους μια κόλαση. Μια ζωή που οι ίδιες «δόμησαν» με πολύ κόπο και προσπάθεια.

Η «δυνατή» ρομποτική ομάδα Αφγανών κοριτσιών και οι επιτυχίες τους

Τα 20 κορίτσια – από 12 ως 18 ετών- έγιναν πρώτο θέμα παγκοσμίως το 2017 για τις ικανότητές τους στη ρομποτική, αλλά και για τις επιτυχίες τους σε διεθνείς διαγωνισμούς. Έχοντας συσταθεί από τη Roya Moahboob, μια Αφγανή επιχειρηματία τεχνολογίας, η ομάδα αποτελείται από λαμπρές, νέες γυναίκες που άρπαξαν την ευκαιρία και σχεδίασαν ρομπότ, ενώ ταξίδεψαν και σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τις δημιουργίες τους.

Τα νεαρά κορίτσια πέρασαν πολλούς μήνες ταξιδεύοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά, το 2017 και το 2018, για να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς.



Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, κέρδισαν βραβεία για τα δημιουργήματά τους και συνάντησαν πρόσωπα του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου από όλο τον κόσμο.

Η συμβολή τους στην πανδημία του Covid-19

Συνειδητοποιώντας τις ελλείψεις σε νοσοκομεία του κόσμου εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, οι νεαρές Αφγανές προσπάθησαν και έκαναν το καλύτερο δυνατό που μπορούσαν για να συμβάλουν με τον τρόπο τους.

Τα κορίτσια της ρομποτικής ομάδας αντιλήφθηκαν πως υπήρχε έλλειψη αναπνευστήρων για τη θεραπεία των ασθενών με Covid-19 και το 2020 παρουσίασαν σχέδιο για χαμηλού κόστους αναπνευστήρες, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν για 10 ώρες με μπαταρία.

Το έργο τους κόστισε περισσότερο από 19.000 δολάρια, αλλά λιγότερο από το να φτιαχνόταν ένας παραδοσιακός, κλασικός αναπνευστήρας. Το επίτευγμά τους, φυσικά, δεν έμεινε… στην άκρη.

Η Αφγανική ρομποτική ομάδα και τα κορίτσια της τιμήθηκαν από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Akmal Samsor, της έκπτωτης πλέον κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Reuters, οι νέοι επενδυτές είδαν το επίτευγμα σαν έναν τρόπο να βοηθήσουν την περιοχή την ώρα που η χώρα «πάλευε» με την πανδημία.

Το 2018, ένα από τα κορίτσια της ρομποτικής ομάδας είπε χαρακτηριστικά στη The New York Times ότι ο νόμος των Ταλιμπάν «ήταν απίστευτος για εμένα». Πού να ήξερε τι επεφύλασσε το μέλλον;

Αυτά τα κορίτσια γεννήθηκαν το 2001 ή μετά το 2001, όταν και έπαψε η κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Οι νεαρές Αφγανές, λοιπόν, γνωρίζουν τη χώρα τους ως ένα μέρος όπου οι γυναίκες έχουν περισσότερες ευκαιρίες στο σχολείο και στην επαγγελματική τους πορεία. Και τώρα…

Τώρα έχουν πλήρη επίγνωση ότι οι Ταλιμπάν ήρθαν να γκρεμίσουν όλα όσα οι γυναίκες έχτιζαν στο Αφγανιστάν τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Έκκληση για άσυλο στον Καναδά

Η ρομποτική ομάδα Αφγανών κοριτσιών έχει ήδη ζητήσει άσυλο από την κυβέρνηση του Καναδά. Τα κορίτσια ζουν στην πόλη Herat, μια αρχαία επαρχιακή πρωτεύουσα, που έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν στις 12 Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με την Kimberley Motley, δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Νέα Υόρκη που προσπαθεί να βοηθήσει τις Αφγανές Ονειροπόλες- οι Ταλιμπάν έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνουν τις φοιτήτριες από τα Πανεπιστήμια.



«Αυτά τα κορίτσια είναι απίστευτα τρομοκρατημένα», έχει δηλώσει η Motley στο Canadian Broadcast News. Και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ, πολύ ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν με τα κορίτσια της Αφγανικής ρομποτικής ομάδας. Αυτά τα κορίτσια θέλουν να γίνουν μηχανικοί, να μπουν στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης και να τολμήσουν να ονειρευτούν και να πετύχουν. Και εκλιπαρούμε την Καναδική κυβέρνηση. Εκλιπαρούμε τον Πρωθυπουργό Trudeau, που έχει υπάρξει ένας εκπληκτικός υποστηρικτής της αφγανικής ρομποτικής ομάδας, να επιτρέψει στα κορίτσια να έρθουν στον Καναδά».

Τα κορίτσια έχουν απευθυνθεί προσωπικά στον Καναδό Πρωθυπουργό Trudeau, από τον οποίο έλαβαν πολλά θετικά σχόλια όταν πριν 3-4 χρόνια επισκέφθηκαν τον Καναδά.

Η ανησυχία για τα κορίτσια… έχει βάση

Αυτή η υπερβολική ανησυχία για τα νεαρά κορίτσια δεν είναι αβάσιμη. Πρόσφατα, οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στις γυναίκες να πηγαίνουν σχολείο και ότι θα τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους απέναντί τους.

Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ σκεπτική ως προς αυτούς τους ισχυρισμούς. Και πώς να μην είναι, αν λάβουμε υπόψη μας την πενταετή (1996-2001) κυριαρχία τους στο Αφγανιστάν;

Πριν είκοσι χρόνια οι Ταλιμπάν απαγόρευαν σε γυναίκες και κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και να δουλεύουν στους περισσότερους τομείς. Ασκούσαν σεξουαλική βία, οδηγούσαν τις γυναίκες σε αναγκαστικούς γάμους ακόμα και σε… εκτελέσεις.

Άραγε, αυτή η νέα γενιά Αφγανών κοριτσιών, που έχουν μεγαλώσει με περισσότερα δικαιώματα, θα τα καταφέρει; Θα τα καταφέρει να γλιτώσει από αυτήν τη μάστιγα, από αυτό το μαρτύριο που λέγεται Ταλιμπάν; Έτσι φαίνεται. Γιατί ήδη κάποια κορίτσια αρχίζουν να φεύγουν μακριά. Ναι!

Όμως... υπάρχει ελπίδα!

Τα κορίτσια της ρομποτικής ομάδας του Αφγανιστάν αρχίζουν και τα καταφέρνουν. Τα καταφέρνουν γιατί το θέλουν, γιατί τόσα χρόνια έχουν καταφέρει τόσα κι άλλα τόσα και τώρα… πάλι θα βγουν νικήτριες.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως δέκα από τα κορίτσια έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην Ντόχα του Κατάρ. Η Elizabeth Schaeffer Brown, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Digital Citizen Fund (DCF), της μητρικής οργάνωσης της ομάδας, είπε: «Τελικά τα κορίτσια έσωσαν τους εαυτούς τους. Αν δεν υπήρχε η σκληρή δουλειά και το θάρρος τους να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, που τους έφερε σε επαφή με τον κόσμο, θα ήταν ακόμα παγιδευμένες».



Και ενώ η υπόλοιπη ομάδα ακόμα βρίσκεται στο Αφγανιστάν, η Brown πρόσθεσε: «Χρειάζεται να συνεχίσουμε να τις υποστηρίζουμε και αυτές και άλλες σαν αυτές». Το DFC, πάντως, συνεχίζει τη συνεργασία με το Κατάρ, ώστε να παρέχει ασφαλή μεταφορά και στα υπόλοιπα κορίτσια της ρομποτικής ομάδας».

Τελικά… υπάρχει ελπίδα!

Photos: AP Images

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης