Πηγή Δεβετζή- Σοφία Μπεκατώρου - Simone Biles: Όταν ο πρωταθλητισμός γίνεται κόλαση για μια γυναίκα

Πατούλια Κατερίνα

Οι αποκαλύψεις της Πηγής Δεβετζή για την κακοποιητική εμπειρία που έζησε στον χώρο του αθλητισμού θα πρέπει να ανοίξουν έναν μεγάλο κύκλο συζητήσεων για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβατικές συμπεριφορές απέναντι στις αθλήτριες.

Η σημερινή εξομολόγηση της Πηγής Δεβετζή, της Ολυμπιονίκη του τριπλούν, έβαλε ένα ακόμα λιθαράκι στον αγώνα του Ελληνικού #metoo που ξεκίνησε με την εξομολόγησης της Σοφίας Μπεκατώρου τον περασμένο χειμώνα.

Η κακοποιητική εμπειρία που αποκάλυψε η Πηγή Δεβετζή:

Μιλώντας στην Κατερίνα Καινούργιου και στην εκπομπή Super Κατερίνα στον Alpha, η Δεβετζή εξομολογήθηκε για πρώτη φορά τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε:

«Έχω κι εγώ μια κακοποιητική εμπειρία στον χώρο του αθλητισμού. Παράγοντας του αθλητισμού, όχι από τον στίβο, όταν είχα κατέβει στην Αθήνα, ήμουν ένα κορίτσι από την επαρχία, που δεν είχα την πονηράδα να σκεφτώ ότι θα με πλησιάσει κάποιος για να εκμεταλλευτεί κάτι από εμένα. Γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο τότε και μου έταξε λαγούς με πετραχήλια. Ήταν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήμουν ενήλικη, αλλά δεν είχα τις εμπειρίες, ήμουν ακόμα κορίτσι, δεν ήμουν γυναίκα. Μου έταξε μεγάλη ζωή, να με πάρει από το ΟΑΚΑ, να μου νοικιάσει σπίτι. Τον έβλεπα σαν πατέρα μου»....



Η συνέχεια παγώνει το αίμα κάθε γυναίκας που συνειδητοποιεί ότι οι αγκαλιές, τα χαμόγελα και τα συγχαρητήρια κάποιου ανθρώπου δίπλα σε μια γυναίκα που πέτυχε κάτι σπουδαίο μπορεί να είναι μαγική εικόνα:

«Μια μέρα με είχε καλέσει στο γραφείο του να μιλήσουμε για τον αθλητισμό και κάποια στιγμή με στρίμωξε, πήγε να με ακουμπήσει, κατέβασε το παντελόνι του και με έριξε στον καναπέ. Ευτυχώς με βοήθησε ο Θεός και χτύπησε το τηλέφωνό του και προσπάθησα να ξεφύγω. Εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα τι να κάνω, είχα παγώσει.

Το έχω βιώσει όλο αυτό σε άσχημο βαθμό και πού να το πω; Ήταν παντρεμένος με παιδιά και ο λόγος που δεν το είπα ήταν επειδή σεβάστηκα τα παιδιά του και τίποτα άλλο. Αυτόν τον συναντούσα συνέχεια. Τον έβλεπα και ήθελα να τον πνίξω. Τον συναντούσα και έκανε ότι δεν συνέβαινε τίποτα. Δεν μπορούσα να το πω στους γονείς μου. Είπα ότι δεν με θέλουν οι προπονητές και θα γυρίσω πίσω. Με είχε πιάσει άρνηση και αντίδραση.

Τα λέω όλα αυτά για να το βγάλω από μέσα μου, δεν έψαξα ποτέ. Ήμουν μετά πολύ επιθετική με τους άντρες και προσέλκυσα στη ζωή λάθος άτομα. Έπαιρνα τα μετάλλια και δεν μπορούσα να τα χαρώ. Πολλά χρόνια λέω πρέπει να μιλήσω, μου ερχόντουσαν εικόνες. Τελικά για να προχωρήσω εξαφανίστηκα και πήγα σε μοναστήρι. Όχι για πολύ καιρό, βρήκα πνευματικούς και μίλησα, έκανα προσευχή. Αποφάσισα μόνη μου να πάω εκεί και πριν από δύο χρόνια πήγα στα Ιεροσόλυμα, έπεσα πάνω στον Πανάγιο τάφο, ζήτησα συγχώρεση για εκείνον και ζήτησα βοήθεια για να προχωρήσω. Εδώ και δύο χρόνια αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου».



Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ΕΙΟ

Η αρχή στο ντόμινο του ελληνικού Me Too έγινε με την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου στην ημερίδα «Start to Talk/ Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στον αθλητισμό. Εκεί εξομολογήθηκε τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

«Για μένα θα ήταν η πρώτη ολυμπιακή συμμετοχή και καθώς ήμουν η μικρότερη της ομάδας (21), η χαρά μου ήταν ανείπωτη. Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πως να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση.

Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δε μας πολεμούσε μέσα στην ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα. Συνέχισα να προχωράω τώρα με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα λέγοντας του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνηση του. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας στο ασανσέρ πριν πάει στο δωμάτιο του μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα.

Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιο του. Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου.



Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί. Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου.

Γύρισα στο δωμάτιο μου όπου η συναθλήτρια μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματα μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ότι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα», είχε εξομολογηθεί η αθλήτρια μεταξύ άλλων.

Λίγο μετά τη Σοφία Μπεκατώρου, η πρώην διεθνής πολίστρια και πρωταθλήτρια του τριάθλου Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου έκαναν αναρτήσεις στο Facebook μιλώντας για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκαν και οι ίδιες.

Η Μπικόφ έγραψε χαρακτηριστικά:

«Η Σοφία Μπεκατώρου μια σπουδαία αθλήτρια και γυναίκα μέσα από αυτήν την εξομολόγηση της ξεκλείδωσε πολλά κουτάκια μνήμης. Εγώ λοιπόν Σοφία, με αφορμή την δική σου ιστορία θα πω μια ακόμη. 28-30 χρόνια πριν, όταν ήμουν εν ενεργεία αθλήτρια της υδατοσφαίρισης εμφανίστηκε ένας τραυματισμός στον ώμο. Ήμασταν σε προετοιμασία με την εθνική ομάδα ο πόνος επέμενε, με έστειλαν στον γιατρό. Δεν ήμουν μόνη, ήταν ακόμη 1-2 συναθλήτριες με παρόμοια θέματα.

Στις 3-4 επισκέψεις στον "γιατρό" αυτό, στην εξέταση και στις ενέσεις ενζύμων που μου έκανε για να βγάζω την προπόνηση ΠΑΝΤΑ μου ζητούσε να κατεβάσω το μαγιό μου. Ο τραυματισμός μου ήταν στο δεξί ώμο. Την πρώτη φορά το έκανα, με αιφνιδίασε, δεν ήξερα γιατί το ζήτησε. Όταν βγήκα ρώτησα τις άλλες, μου είπαν ότι και σε αυτές κάτι ανάλογο είχε ζητήσει. Δε μίλησα σε κάποιον άλλον. Στην επόμενη επίσκεψη το ίδιο. Τον κοίταξα κατάματα και τον ρώτησα γιατί; Αφού τον ώμο μου θα δείτε. Μου απάντησε με υφάκι "γιατί, ντρέπεσαι;" Ήταν ο τοπ γιατρός, με έστειλε η ομάδα, φοβόμουν αν μιλούσα θα έχανα τη θέση μου στην ομάδα.. Πήγα ακόμη 2 φορές, αρνήθηκα να κ ξανακατεβάσω το μαγιό μου. Στη συνέχεια δεν ξαναπήγα ΠΟΤΕ, ανέλαβε το σωματείο μου κ με έστειλε σε άλλους γιατρούς».

Από τη μεριά της η κολυμβήτρια Ραμπέα Ιατρίδου κατήγγειλε τον γιατρό που την εξέταζε:

«Κάλεσα αμέσως τον αθλίατρο που με παρακολουθούσε αλλά λόγω φόρτου θα με έβλεπε το επόμενο απόγευμα αργά. Ο φόβος μου πως κάτι κακό έχει γίνει με οδήγησε να κλείσω ραντεβού και σε ορθοπεδικό του ασφαλιστικού φορέα κοντά στο σπίτι. Ο γιατρός, μου ζήτησε αμέσως να μείνω με το εσώρουχο. Αφού έκανε σύντομες ερωτήσεις και με εξέτασε στο ειδικό κρεβάτι πιάνοντας συνεχώς το σώμα μου σε σημεία που δεν δικαιολογούσε η εξέταση, μου ζήτησε να σηκωθώ και να σκύψω.

Η Simone Biles παραιτήθηκε, η Κορακάκη δεν τα θαλάσσωσε, οι Ολυμπιονίκες δεν είναι υπεράνθρωποι

Στάθηκα αντικριστά του και πήγα να σκύψω εμπρός. Όχι μου είπε, όχι έτσι, θα γυρίσεις και θα σκύψεις μπροστά μου. Είχα πανικοβληθεί, το ένιωθα τελείως λάθος αλλά δεν ήξερα πως να αντιδράσω, το όχι είχε κολλήσει σαν λυγμός στο λαιμό μου και δεν κατάφερε να βγει. Έκανα αυτό που μου ζήτησε και ο σιχαμένος στάθηκε ακριβώς πίσω μου και χούφτωσε με πρόφαση την εξέταση μηρούς και γλουτούς, Με ένα εξίσου σιχαμένο χαμόγελο μου συνταγογράφησε λίγο μετά φάρμακα. Μόλις έκλεισα την πόρτα πίσω μου ξέσπασα σε κλάμα και έσκισα τη συνταγή σε χιλιάδες κομματάκια. Έκανα ώρα να γυρίσω στο σπίτι μέχρι να μη φαίνεται το κλάμα μου γιατί αν έλεγα τι έγινε ο πατέρας μου θα πήγαινε και θα τον πετούσε από το μπαλκόνι αφού πρώτα τον είχε κάνει τόπι στο ξύλο».

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα:

Στην Αμερική σχεδόν το σύνολο των κοριτσιών της Εθνικής Ομάδας Γυμναστικής κατήγγειλε τον αρχίατρο Larry Nassar o οποίος το 2017 και το 2018 καταδικάστηκε σε κάθειρξη πολλών ετών για τη σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον 265 αθλητριών νεαρής ηλικίας της γυμναστικής από τη δεκαετία του ‘90 και μετά.



To κορίτσι σύμβολο των ΗΠΑ, η Χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο Simone Biles στήριξε την αγωγή κατά του γιατρού και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού η Biles ήταν πια το 2021, το μοναδικό θύμα του γιατρού που συνέχιζε να αγωνίζεται.

«Πήρε ένα κομμάτι μου που δεν μπορώ να το πάρω πίσω. Ακόμη προσπαθώ γι’ αυτό. Ήταν πολύ σκληρό. Το κομμάτι αυτό είναι η εμπιστοσύνη. Είναι πολύ δύσκολο για μένα να εμπιστευτώ ορισμένους ανθρώπους. Πιάνω τον εαυτό μου ακόμη και περπατώντας στο δρόμο να φοβάται», είχε πει με δάκρυα στα μάτια η Biles.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης