Ο Ποινικός Κώδικας αλλάζει - Όχι άλλη γυναικοκτονία στον... βωμό της αγάπης

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα έχει στόχο να παρέχει στις γυναίκες ασφάλεια και αίσθημα δικαιοσύνης.

Μετά από τις συνεχόμενες 13 γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας επιτέλους φαίνεται να διακρίνεται λίγο φως στον ορίζοντα. Ο δρόμος βέβαια για την απόδοση δικαιοσύνης είναι μακρύς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φέρει πίσω τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα, όμως ο Ποινικός Κώδικας αλλάζει! Και αυτό είναι μια μεγάλη και σημαντική νίκη για όλες τις γυναίκες, για κάθε ανθρώπινο ον που ζει και αναπνέει για την ελευθερία της έκφρασής του (πόσο μάλλον των συναισθημάτων του)!

Είναι η Μαρία, η Γεωργία, η Καρολάιν, η φίλη σου, η γνωστή σου, η κολλητή σου, η μητέρα σου, εσύ! Το πρόβλημα είναι μεγάλο και είναι πάντα εδώ! Το ζήτημα είναι τι κάνουμε όλοι εμείς αλλά και συνάμα η πολιτεία σε όλους αυτούς τους συντρόφους/συζύγους/πατέρες/τέρατα...

Agnes Tirop: Η Ολυμπιονίκης βρέθηκε μαχαιρωμένη από τον άντρα της- Οι συζυγοκτονίες δεν έχουν τέλος

Ένα χέρι, ένα νεύμα, ένα ΟΧΙ, δεν φτάνει (δυστυχώς, όπως φαίνεται) να σταματήσει εκείνους που νομίζουν πως η γυναίκα είναι κτήμα τους. Τραγικό! Να σκοτώνεις τον άνθρωπό σου στον ...βωμό της αγάπης!

Τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν από την πλευρά της πολιτείας

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα έχει στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος των πολιτών. Οι αλλαγές αυστηροποιούν το ποινικό πλαίσιο με αύξηση των προβλεπόμενων ποινών, εισαγωγή επιβαρυντικών περιστάσεων, διεύρυνση του αξιοποίνου κ.α. Ειδικότερα, για την βαριά εγκληματικότητα, όπως ανθρωποκτονία, βιασμός, θανατηφόρος ληστεία η προβλεπόμενη ποινή θα είναι πλέον μόνον η ισόβια κάθειρξη, χωρίς να υφίσταται η διαζευκτικότητα ισοβίου ή πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως ισχύει σήμερα. Περαιτέρω αυστηροποιούνται τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής που τελούνται είτε σε βάρος ενηλίκων είτε σε βάρος ανηλίκων.

Σήμερα σε δηλώσεις του στον Ant1, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μίλησε αναλυτικά για τις αλλαγές αυτές που πρόκειται να δρομολογηθούν προς ψήφηση στη Βουλή:

«Ο ποινικός κώδικας αυστηροποιεί τις ποινές των εγκληματικών πράξεων σε όλη της την έκταση και την παραμονή στη φυλακή όσων διαπράττουν εγκλήματα κυρίως όσων αφαιρούν ανθρώπινες ζωές. Γίνεται πιο αυστηρός και έρχεται να συναντήσει την απαίτηση που υπάρχει να μένει στη φυλακή για το χρόνο που πραγματικά καταδικάζεται όποιος διαπράττει ένα βαρύ έγκλημα. Αυστηροποιούνται οι παραβάσεις για μια σειρά από εγκληματικές πράξεις και έτσι αποκαθίσταται μια διαστρέβλωση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα».

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η ψυχολογία της μάζας, o δολοφόνος και ο σκύλος που οδήγησε στην εξιχνίαση!

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Τι προβλέπουν συγκεκριμένα οι αλλαγές:

Μόνο ισόβια για βιαστές ανηλίκων

Για τους ανήλικους, η αυστηροποίηση συνίσταται τόσο στην αναδιαμόρφωση και διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, όσο και στην τυποποίηση ως κακουργημάτων συγκεκριμένων αδικημάτων. Πλέον, για την αποπλάνηση ανηλίκων, την αιμομιξία κ.α. η προβλεπόμενη ποινή θα είναι κάθειρξη έναντι της φυλάκισης. Επιπλέον, προβλέπεται ρητά για πρώτη φορά η περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου με ποινή την ισόβια κάθειρξη.

Ειδικά για τα αδικήματα: εμπορίας ναρκωτικών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής , τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής κλπ, προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα αίτησης απόλυσης υπό όρο από τον καταδικασθέντα θα απαιτείται ελάχιστος χρόνος πραγματικής παραμονής του στο σωφρονιστικό κατάστημα που θα αντιστοιχεί στα 3/5 της επιβληθείσας ποινής, αντί των 2/5 που ισχύει σήμερα, ενώ σε περίπτωση εκτίσεως της ποινής με ευεργετικό υπολογισμό για τα ανωτέρω εγκλήματα θα απαιτείται ως ελάχιστος χρόνος που αντιστοιχεί στα 4/5 της επιβληθείσης ποινής, αντί των 3/5 που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, για όσους καταδικάζονται για ανθρωποκτονία, θανατηφόρο ληστεία, θανατηφόρο βιασμό, η μοναδική ποινή είναι πλέον η ισόβια κάθειρξη, ενώ για όσους εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για τα ανωτέρω αδικήματα, ο χρόνος πραγματικής έκτισης εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων αυξάνεται από τα 16 έτη που ισχύει σήμερα στα 18 έτη.

Γυναικοκτονίες

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετείται και στις αιτιάσεις για την εισαγωγή ειδικών προβλέψεων για τις γυναικοτονίες επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «σε επίπεδο καταστολής πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει, ότι η ανθρωποκτονία εναντίον οποιουδήποτε στρέφεται θα τιμωρείται με την αυστηρότερη των ποινών. Στο ποινικό δικαιϊκό σύστημα αυτή είναι η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, η οποία στον Ποινικού Κώδικα, θα αποτελεί την μία και μοναδική προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, διορθώνοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο την απολύτως εσφαλμένη επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να τιμωρεί την ανθρωποκτονία και με την διαζευκτική ποινή της πρόσκαιρης καθείρξεως. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα για ειδική ποινική μεταχείριση και διάκριση ποινών, αλλά επικέντρωση της χάραξης πολιτικών για την ανάπτυξη βασικών αξόνων που θα ενδυναμώσουν τις γυναίκες σε όλους τους χώρους κοινωνικής, εργασιακής και πολιτικής ζωής»

Τι προβλέπεται για το ελληνικό #metoo;

Αλλάζει ο χρόνος έναρξης της παραγραφής των εγκλημάτων κατά της προσωπικής ελευθερίας, της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, όταν τελούνται σε βάρος ανηλίκων, ώστε να ξεκινά η προθεσμία της παραγραφής τους από την ενηλικίωση του ανηλίκου με παρέκταση ενός επιπλέον έτους εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα ή τριών επιπλέον ετών εφόσον πρόκειται για κακούργημα. Επιπλέον τα αδικήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο και της προσβολής της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανήλικους θα διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ασφυκτική τρίμηνη προθεσμία για την καταγγελία τους. Η αιμομιξία αναβιβάζεται σε κακούργημα και το αδίκημα της τέλεσης γενετήσιων πράξεων με ανήλικους (αποπλάνηση) θα τιμωρείται ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του. Τέλος αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των ενηλίκων θυμάτων τέτοιων αξιόποινων πράξεων, ώστε σε συνδυασμό με την δυνατότητα της κατά προτεραιότητα εκδίκασής τους να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους.

Προστασία ευάλωτων

Με στόχο την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ανηλίκων, πολιτών τρίτων χωρών, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης που λόγω της θέσης τους και της κακοποίησης που έχουν υποστεί χρειάζονται αυξημένες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να σπάσουν την σιωπή τους και να καταγγείλουν έγκαιρα τα σε βάρος τους εγκλήματα προβλέπεται αλλαγή στον τρόπο εξέτασης των θυμάτων ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίησή τους. Επιπλέον προβλέπεται η δυνατότητα της κατά προτεραιότητα διεξαγωγής της κύριας ανάκρισης και εισαγωγής τέτοιων υποθέσεων στο ακροατήριο .

Περιστατικά βίας σε χώρους εργασίας

Πλέον, για το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο, το οποίο σήμερα διώκεται κατ΄ έγκληση, προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη. Με την προτεινόμενη αλλαγή, για την κίνηση της ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα, αρκεί η καταγγελία στην αρχή της αξιόποινης πράξης εντός πέντε ετών δίχως να απαιτείται πλέον, η τήρηση της διαδικαστικής προϋπόθεσης της υποβολής της εγκλήσεως εντός τριμήνου. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους τον απαιτούμενο χρόνο να καταγγείλουν τις σε βάρος τους αξιόποινες συμπεριφορές εργοδοτών ή συναδέλφων τους.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης