«Λέξεις μαχαίρια» το μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Το μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια» απευθύνεται στις γυναίκες θύματα βίας, αλλά και τους δράστες και το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον τους, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι «από ένα σημείο και έπειτα, κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές».

Με κεντρικό μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια», το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, η οποία «τρέχει» από σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, παρουσίασε σε σημερινή εκδήλωση τη νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα θέματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, ενόψει της 25ης Νοεμβρίου - Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Το μήνυμα «Λέξεις μαχαίρια» απευθύνεται στις γυναίκες θύματα βίας, αλλά και τους δράστες και το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον τους, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι «από ένα σημείο και έπειτα, κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές». Και, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει το video της καμπάνιας, τις προτρέπει να «ακούσουν τις πράξεις και όχι τα λόγια του», ενώ τις συμβουλεύει να μιλήσουν τώρα, να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για γυναίκες - θύματα βίας και να απευθυνθούν στα 43 συμβουλευτικά κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης.

«Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν αποτρόπαιες πράξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας, ενώ τη σιωπή τους πρέπει να σπάνε όχι μόνο τα θύματα αλλά όλοι οι πολίτες, φίλοι, συγγενείς, γείτονες που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλες και όλοι για να απαλλαγούμε δια παντός από τη βία και την κακοποίηση», δήλωσε η κα Συρεγγέλα.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, η κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ είναι στο πλευρό των γυναικών – θυμάτων βίας και το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί η 2η Ετήσια Έκθεση για τη βία κατά των γυναικών.



Πόσοι απευθύνθηκαν στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900

Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.

Στη Γραμμή SOS 15900 κάλεσαν τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και τρίτα πρόσωπα, δηλαδή συγγενείς (γονείς, αδέρφια, παιδιά), φίλοι και γείτονες. Η Γραμμή δέχθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021, 3.730 κλήσεις από γυναίκες – θύματα βίας και 1.675 κλήσεις από τρίτα πρόσωπα.



Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα στα 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ απευθύνθηκαν 4.449 άτομα, γυναίκες - θύματα βίας, αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για να ζητήσουν συμβουλές και καθοδήγηση από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ στους 19 ξενώνες φιλοξενήθηκαν 175 γυναίκες με τα παιδιά τους.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης