Stand Up W.I.N. Hellas: Πώς να αντιδράσεις στη σεξουαλική παρενόχληση

Μάθε κι εσύ τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να επέμβεις όταν βρεθείς μπροστά σε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο "Stand Up" της W.I.N. Hellas, με την ευγενική χορηγία της L' Oreal Paris, διεξήχθη διαδικτυακά την Τρίτη 2 Νοεμβρίου. Στην ουσία, επρόκειτο για μια εκπαίδευση, η οποία αφορούσε τη σεξουαλική παρενόχληση που μπορεί να συμβεί σε γυναίκες και άντρες, στον δρόμο, σε χώρους άσκησης, διασκέδασης, αλλά και το πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να επέμβει άμεσα και με ασφάλεια.

Το διαδραστικό σεμινάριο της W.I.N. Hellas

Η Βασιλική Λιάφου, η ψυχολόγος της W.I.N. Hellas, ανέλαβε τον συντονισμό του σεμιναρίου και την εκπαίδευση για το Stand Up against harassment, δηλαδή για τη σεξουαλική παρενόχληση που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε σε δημόσιους χώρους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, μάλιστα, υπήρξε διάδραση μέσα από ερωτήσεις και πιθανά σενάρια σχετικά με την παρενόχληση. Η κ. Λιάφου σύλλεξε τις απαντήσεις των συμμετεχόντων και εξήγησε το πώς και αν, μερικές συμπεριφορές θα μπορούσαν να βοηθήσουν ή όχι σε ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το ihollaback.org και η αντίδραση σε περιστατικά παρενόχλησης

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου της W.I.N. Hellas έγινε συζήτηση και για το ihollaback.org, ένα παγκόσμιο κίνημα για τον τερματισμό της παρενόχλησης- σε όλες τις μορφές της- το οποίο δημιουργήθηκε έπειτα από τη συνειδητοποίηση και συγκέντρωση πολλών περιστατικών παρενόχλησης σε άνδρες και γυναίκες.

Παρουσιάστηκαν, επίσης, και οι πέντε διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιδράσει κάποιος που θα βρεθεί μπροστά σε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης:

  • Αντιπερισπασμός (η ευθεία αντίδραση και παρέμβαση σε ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που γίνεται μπροστά μας)
  • Αναφορά περιστατικού (π.χ. αναφορά σεξουαλικής παρενόχλησης που συμβαίνει σε λεωφορείο στον οδηγό του λεωφορείου)
  • Καταγραφή αποδεικτικών στοιχείων (π.χ. η καταγραφή του περιστατικού σε βίντεο)
  • Καθυστέρηση (π.χ. όταν διακόπτεις το «περιστατικό» και κάνεις μια ερώτηση στον άνθρωπο που παρενοχλείται)
  • Ερώτηση που γίνεται ευθέως στον άνθρωπο που παρενοχλεί

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση W.I.N. HELLAS*- Διεθνής Υποστήριξη Γυναικών ιδρύθηκε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2006 από τη Μάντα Τσαγκιά – Παπαδάκου με σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η W.I.N. HELLAS δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των φύλων. Μέσω του δικτύου των επιστημονικών συνεργατών της (ψυχολόγων, συμβούλων ψυχικής υγείας, δικηγόρων κ.α.), η W.I.N. HELLAS προσφέρει ψυχο – κοινωνική στήριξη στις γυναίκες που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση, στο οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Παρέχει ψυχολογική στήριξη μέσω εξειδικευμένων ψυχο-εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενδυνάμωση των γυναικών, νομική συμβουλευτική και διασύνδεση με αρμόδιες υποστηρικτικές δομές και φορείς μέσω της γραμμής υποστήριξης γυναικών – θυμάτων βίας (210- 89 96 636).

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης