Μη με αφήσεις ποτέ!Μια ιστορία από τη Lacta για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης βίας κατά των γυναικών

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Μέσα στο 2021, 13 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί και χιλιάδες άλλες έχουν κακοποιηθεί από εκείνους που υποτίθεται πως τις «αγαπούσαν».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, η Lacta αποτύπωσε σ' ένα video μια ιστορία «αγάπης» που για πολλές γυναίκες μοιάζει γνώριμη καθημερινότητα. Το video αυτό έρχεται όχι μόνο να θυμίσει αλλά κυρίως να ξυπνήσει συνειδήσεις, να ευαισθητοποίηση και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες πως η αληθινή αγάπη είναι αναφαίρετο δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να τους τη στερήσει.

Αυτή η βία εξακολουθεί να επηρεάζει τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, εκπαίδευσης, εισοδήματος, κοινωνικής θέσης και χώρας καταγωγής ή διαμονής, αποτελεί δε ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Vanessa Reiser: Η γυναίκα που έτρεξε 285 μίλια φορώντας ένα νυφικό «μετέφερε» ένα ηχηρό μήνυμα

Μη με αφήσεις ποτέ: Το video της Lacta συγκινεί και αφυπνίζει

«Ήταν καλοκαίρι! Ήμουν τόσο ευτυχισμένη...». Έτσι ξεκινά μια ιστορία αγάπης έτσι όπως την διηγείται για ερωτευμένη γυναίκα. Κάπως έτσι αρχίζουν όλα, όμως η κατάληξη δεν είναι ίδια για όλα τα love stories. Βόλτες στη θάλασσα, αγκαλιές, χάδια, υποσχέσεις και χαμόγελα!

Βλέπουμε ένα ζευγάρι να ζει και ν΄απολαμβάνει τον έρωτά του κάθε στιγμή, με αποκορύφωμα την συγκατοίκηση! Κι εκεί που όλα φαίνονταν πως είχαν πάρει τον «όμορφο δρόμο της αγάπης» ξαφνικά οι παραλογισμοί, οι ζήλιες και οι βιαιοπραγίες μοιάζουν να έχουν πάρει τη θέση του έρωτα, των φιλιών και των θετικών σκέψεων. Η καθημερινή βία φαίνεται πως έγινε συνηθισμένη πράξη τιμωρίας και ταπείνωσης για το κακοποιημένο θύμα το οποίο βρίσκει στο τέλος το θάρρος να βάλει «τέρμα» στην τοξική σχέση που υφίσταται από τον κακοποιητή του.

Και το αποτέλεσμα; Πολλές φορές μια λυτρωτική λύση για το θύμα αποτελεί εξαγρίωση για τον θύτη! Κι επειδή οι ριζικές αποφάσεις «καρδιάς» δεν είναι ποτέ εύκολες -ούτε για το θύμα ούτε και για τον κακοποιητή-, βλέπουμε πώς μπορεί να μετατραπεί μια ιστορία αγάπης σε έγκλημα «καρδιάς».



Η βία κατά των γυναικών εντάθηκε τον καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού, όπως έχουν καταγράψει όλες οι έρευνες, στο πλαίσιο της οικογένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Όλο και περισσότερες γυναίκες μιλούν, για αυτό και παράλληλα επιβεβαιώνεται η αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας και βιασμού. Η αποκορύφωση της βίας καταγράφεται τραγικά με τις γυναικοκτονίες: από το 2007 έως σήμερα μετράμε, κατά μέσο όρο, μία γυναικοκτονία το μήνα με δράστη σύζυγο ή σύντροφο, γιο, πατέρα ή άλλον άνδρα που θεωρούσε κτήμα του τη δολοφονημένη γυναίκα. Ο αριθμός των ανεξιχνίαστων γυναικοκτονιών είναι, προς το παρόν, άγνωστος…

Οι μορφές της ενδοοικογενειακής βίας

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας, παγκοσμίως. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης μία στις τέσσερις Ευρωπαίες βιώνει ή θα βιώσει ενδοοικογενειακή βία κάποια στιγμή στη ζωή της, ενώ κάθε χρόνο 6% έως 10% των γυναικών υφίστανται ενδοοικογενειακή βία. Μπορεί να συμβεί σε όλες, στο γάμο, τη σχέση, τη συμβίωση, από τον νυν, πρώην ή τέως σύζυγο/σύντροφο.

Επαναλαμβανόμενο μοτίβο

Η ενδοοικογενειακή βία περιλαμβάνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο παραβιαστικών συμπεριφορών που ασκεί ο δράστης, με στόχο να διατηρήσει την εξουσία και τον (κοινωνικό) έλεγχο πάνω στο θύμα του, είτε είναι γυναίκα ή παιδί.

Με τις συνεχείς λεκτικές και σωματικές τιμωρίες, τις απειλές, τον εξαναγκασμό, ο κακοποιητής έχει ως σκοπό να εκφοβίσει, να τρομάξει, να ταπεινώσει το θύμα, να του «σπάει» το ηθικό και να το κάνει να νιώσει ανίκανο να προβάλει αντίσταση, να δει καθαρά την κατάσταση.

Πέρα από τη σωματική κακοποίηση (χαστούκια, σπρώξιμο, τράβηγμα από τα μαλλιά, κ.ά.) που απειλεί τη σωματική ακεραιότητα του θύματος, η ενδοοικογενειακή βία παίρνει διάφορες μορφές: λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση και οικονομική βία – που δεν αφήνουν ορατά σημάδια αλλά τραυματίζουν εξίσου.

Ψυχολογική βία

Πρόκειται για συστηματική, επίπονη και διαβρωτική διαδικασία που οδηγεί την επιζώσα σε διανοητική και συναισθηματική οδύνη ή βλάβη. Ως ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση αναφέρεται ένα σύνολο ενεργειών: πρώτον ο εκφοβισμός και οι απειλές για σωματική ή σεξουαλική βία. Συχνότατα ο θύτης απειλεί ότι θα βλάψει το θύμα ή την οικογένειά του, ότι θα πάρει την κηδεμονία των παιδιών ή ότι θα αυτοκτονήσει.

Δεύτερον, η συστηματική ταπείνωση και διαρκής κριτική, η δημιουργία ενοχών στη σύντροφο, και ο αδιάκοπος έλεγχο της προσωπικής της ζωής. Τρίτον, η προσπάθεια απομόνωσης του θύματος, από τον οικογενειακό/φιλικό/συγγενικό περίγυρο.

Τα παραπάνω στοχεύουν στη μείωση της αυτοπεποίθησης, την υπονόμευση της αυτοεκτίμησης του θύματος, σε σημείο που το ίδιο να αμφιβάλλει για την ψυχική του διαύγεια και να πιστεύει ότι είναι υπεύθυνο και ένοχο για την κακοποίηση που δέχεται.

Λεκτική βία

Η λεκτική βία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογική κακοποίηση. Εμπεριέχει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που ξεκινούν από φωνές, απειλές και εξυβρίσεις και φτάνουν ως το λεκτικό εξευτελισμό και την τρομοκράτηση.

Στόχος της λεκτικής κακοποίησης είναι η χειραγώγηση διαμέσου του φόβου και ο έλεγχος πάνω στη ζωή του ατόμου. Οι προσβολές, οι κατηγορίες, οι μομφές, η δυσφήμηση, η επίρριψη ευθυνών για την κακοποιητική συμπεριφορά στο θύμα, οι συνεχείς επικρίσεις, η λεκτική υποβάθμιση και υπονόμευση της αυτοπεποίθησης, αποτελούν μερικά μόνο πρόσωπα αυτού του πολύπλοκου φαινομένου.

Αν και είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ενδοοικογενειακής βίας, είναι αρκετά κανονικοποιημένη είτε γιατί δεν υπάρχουν ορατές αποδείξεις ή γιατί ο θύτης μπορεί να παραπλανά, διατηρώντας άψογη συμπεριφορά στο δημόσιο χώρο.

Οικονομική βία

Η οικονομική βία είναι η στέρηση πόρων, ευκαιριών, αγαθών και υπηρεσιών. Συνήθως, η οικονομική βία εντός της σχέσης αποσκοπεί στον έλεγχο της συντρόφου προκειμένου να αισθανθεί ανίσχυρη και αδύναμη να εγκαταλείψει τον κακοποιητικό δεσμό.

Η οικονομική βία ασκείται με πολλούς τρόπους: Πρώτον, τη στέρηση του δικαιώματος για οικονομική αυτονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση ή παρεμπόδιση του δικαιώματος στην εργασία.

Δεύτερον, τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και του εισοδήματος του θύματος. Ο θύτης μπορεί να αποσπά τον μισθό της συντρόφου του ή να αρνείται την κατά βούληση αξιοποίησή του, να την αποκλείει από χρηματοπιστωτικούς πόρους (π.χ. παρακράτηση τραπεζικής κάρτας), να την εξαναγκάζει να πάρει δάνειο στο όνομά της, να μην της επιτρέπει την πρόσβαση στο οικογενειακό εισόδημα ή να αποφασίζει για κοινούς πόρους χωρίς την ενημέρωση της.

Τέλος περιλαμβάνει την αποστέρηση του θύματος από αναγκαία εισοδήματα για την κάλυψη των βασικών του αναγκών.

Σεξουαλική βία

Αφορά οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη, αλλά και απόπειρα τέτοιας πράξης, χωρίς την εκούσια και ελεύθερη συναίνεση του θύματος. Κατά την άσκησή της, συχνά (αλλά όχι πάντα) χρησιμοποιείται σωματική βία, εξαναγκασμός, αλλά και απειλές βίας.

Πηγή πληροφοριών: diotima.org.gr

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το σημαντικό μήνυμα της Angelina Jolie για την ενδοοικογενειακή βία

Αυτό το βραβευμένο, ψεύτικο e-shop oμορφιάς δημιουργήθηκε από μία 16χρονη για τον πιο σωστό λόγο

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης