Μπορεί στις ΗΠΑ να απαγορεύτηκαν οι αμβλώσεις αλλά στην Ινδία μόλις νομιμοποιήθηκαν

Μαρία Ροδίτη

AP Photo/Ajit Solanki

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε ότι κάθε γυναίκα – ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης- μπορεί να έχει δικαίωμα στην άμβλωση ανά πάσα στιγμή μέχρι και την 24η εβδομάδα κύησης.

Τον περασμένο Ιούνιο όλος ο πλανήτης έμεινε έκπληκτος παρακολουθώντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την κατάργηση στο δικαίωμα της άμβλωσης και την επιστροφή ουσιαστικά σε εποχές… Μεσαίωνα. Σήμερα, ο κόσμος όλος διέκρινε λίγο φως στο τούνελ με την απόφαση της Ινδίας – ενός κατά τ’ άλλα οπισθοδρομικού κράτους- να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση μιας γυναίκας.

Την απόφαση πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ανακοινώνοντας ότι κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα στην άμβλωση ανά πάσα στιγμή μέχρι και την 24η εβδομάδα κύησης.

Οι έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ από αστέρες του Hollywood για την απόφαση κατά των αμβλώσεων

Η Ινδία κάνει ένα βήμα μπροστά με την απόφαση για νομιμοποίηση της άμβλωσης

Την Πέμπτη (29/9) το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας επικύρωσε το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στην άμβλωση μέχρι και την 24η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάστασή της. Η απόφαση χαιρετίστηκε ευρέως από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και έδειξε έμπρακτα ότι η Ινδία – μια χώρα φεουδαρχική, αυταρχική και οπισθοδρομική- ίσως είναι έτοιμη να εκσυγχρονιστεί. Έστω και με αργούς ρυθμούς. «Είναι ένα πρώτο βήμα, είναι ένα προοδευτικό βήμα», δήλωσε η Yogita Bhayana, ιδρύτρια της οργάνωσης PARI (Άνθρωποι κατά των βιασμών στην Ινδία).

«Ακόμη και μια ανύπαντρη γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση μέχρι και την 24η εβδομάδα κύησης, όπως και οι παντρεμένες γυναίκες», δήλωσε ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, D.Y. Chandrachud, ο οποίος έκρινε ότι η οικογενειακή κατάσταση μιας γυναίκας δεν μπορεί να επηρεάσει το δικαίωμά της να κάνει άμβλωση.

Πώς τελικά η Ινδία αποφάσισε τη νομιμοποίηση της άμβλωσης για κάθε γυναίκα

Οι αμβλώσεις είναι νόμιμες στην Ινδία από το 1971, όμως, από τότε μέχρι και σήμερα οι Αρχές της χώρας είχαν θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για το ποιες γυναίκες μπορούν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη λόγω αμβλώσεων εκατομμυρίων θηλυκών εμβρύων, που είχαν ως αποτέλεσμα μια ανισορροπία στην αναλογία των φύλων στη χώρα. Παραδοσιακά, οι Ινδοί είχαν μια προτίμηση στα αρσενικά παιδιά έναντι των θηλυκών.

Μέχρι και πριν από αυτήν την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, οι αμβλώσεις είχαν περιορισμό και επιτρέπονταν μόνο σε παντρεμένες ή διαζευγμένες γυναίκες, σε χήρες, σε ανήλικες, σε «ανάπηρες και ψυχικά ασθενείς γυναίκες» και σε επιζήσασες σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού.

«Η απόφαση να κάνουμε ή να μην κάνουμε άμβλωση προκύπτει από τις περίπλοκες συνθήκες ζωής, τις οποίες μόνο μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει με τους όρους της, χωρίς εξωτερική παρέμβαση ή επιρροή», αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου. Και προσθέτει ότι κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την «αναπαραγωγική αυτονομία» να επιδιώξει την άμβλωση, χωρίς να συμβουλευτεί κάποιον τρίτο.

Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι η σεξουαλική επίθεση από συζύγους μπορεί να χαρακτηριστεί ως συζυγικός βιασμός, σύμφωνα με τον νόμο MTP για τον ιατρικό τερματισμό της εγκυμοσύνης. Η ινδική νομοθεσία δεν θεωρεί τον βιασμό εντός γάμου αδίκημα, αν και γίνονται προσπάθειες για την αλλαγή του νόμου.

«Σε μια εποχή που περιλαμβάνει αποφάσεις όπως την Dobbs vs Jackson, και κάνει διακρίσεις μεταξύ της οικογενειακής κατάστασης των γυναικών που βιάζονται, αυτή η σημαντική απόφαση για την άμβλωση σύμφωνα με τον νόμο MTP, είναι μια αξιοσημείωτη κατάκτηση», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η Karuna Nundy, δικηγόρος που ειδικεύεται σε ζητήματα φύλου. Αναφερόταν, φυσικά, στην υπόθεση που οδήγησε στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, βάσει της οποίας οι αμβλώσεις έγιναν παράνομες.

Η απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας την Πέμπτη (29/9) ήρθε ως απάντηση στο αίτημα μιας γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της μετά το τέλος της σχέσης με τον σύντροφό της.

Σε αυτό το σημείο – να συμπληρώσουμε- ότι μια γυναίκα μπορεί να θέλει να κάνει άμβλωση για τους δικούς της λόγους και για χίλιους δυο λόγους. Γιατί δεν είναι έτοιμη να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να του προσφέρει όλα όσα χρειάζεται και δεν θέλει να το ταλαιπωρήσει, γιατί μπορεί το παιδί που κυοφορεί να μην είναι υγιές, αλλά και γιατί μπορεί η ζωή της ίδιας να κινδυνεύει από την εγκυμοσύνη. Γι' αυτό και η απόφαση της Ινδίας για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων είναι ορόσημο για τη χώρα, αλλά και για όλο τον πλανήτη.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης