5 χρόνια μετά τη διάδοση του #MeToo και ο Harvey Weinstein δικάζεται ξανά
Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File
Την ώρα που ο Harvey Weinstein- ο οποίος εκτίει ποινή 23 ετών για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις- δικάζεται ξανά στο Los Angeles για νέα υπόθεση, έντονη είναι η συζήτηση σχετικά με το πόσα έχει επιτύχει το κίνημα #MeToo για τις γυναίκες στον χώρο εργασίας.
5 χρόνια πριν, δηλαδή το 2017, τέτοια ακριβώς εποχή και μήνα Οκτώβριο, οι New York Times και ο New Yorker δημοσίευαν άρθρα που ισχυρίζονταν ότι ο μεγιστάνας του Hollywood, Harvey Weinstein, κακοποιούσε γυναίκες επί δεκαετίες ολόκληρες. Ένα εκτενές ρεπορτάζ αποκάλυψε σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις που συνέβαιναν επί χρόνια από τον πολυεκατομμυριούχο Αμερικανό παραγωγό, συνιδρυτή της Miramax, αλλά και της The Weinstein Company.
Την αρχή έκανε τότε η Alyssa Milano και πολλές συνάδελφοί της, όπως η Gwyneth Paltrow, η Ashley Judd, η Jennifer Lawrence και η Uma Thurman. Συγκεκριμένα, η ηθοποιός, στις 15 Οκτωβρίου 2017, έκανε το εξής tweet: «Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί ή κακοποιηθεί σεξουαλικά έγραφαν το "#me too" ως κατάσταση, θα μπορούσαμε να δώσουμε στους ανθρώπους μια αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος», με το hashtag #metoo από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα να συνεχίζει να γίνεται viral με κάθε ευκαιρία.
#metooGreece: Η πολιτεία θεσμικά αυστηροποιεί πλέον τις ποινές για κακοποίηση και έμφυλη βία!
Ο Weinstein καταδικάστηκε τελικά σε 23 χρόνια φυλάκιση, παραμένει στη φυλακή μέχρι σήμερα – 5 χρόνια μετά το #MeToo- και τώρα δικάζεται για νέα υπόθεση. Αυτήν τη φορά αντιμετωπίζει 4 κατηγορίες βιασμού και 7 κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.
Η νέα υπόθεση κακοποίησης για την οποία δικάζεται ο Harvey Weinstein
Στο Los Angeles δικάζεται τώρα ο Weinstein με τις καταγγέλλουσες, ωστόσο, να μη θέλουν να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία τους και να επιθυμούν να παραμείνει κρυφή η ταυτότητά τους για να προστατεύσουν τις οικογένειές τους και την ιδιωτική τους ζωή. Γι’ αυτό ακριβώς και στη δίκη δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε φωτογράφους και media, όπως είχε συμβεί το 2020 με τη δίκη του παραγωγού στη Νέα Υόρκη.
Οι δικηγόροι της υπόθεσης αναμένεται να υποστηρίξουν ότι ο Weinstein είχε κάνει συνήθεια τη βίαιη συμπεριφορά, η οποία συνέβαινε κατ’ εξακολούθηση το 2013 και συγκεκριμένα την εβδομάδα προετοιμασίας και διεξαγωγής των Βραβείων Όσκαρ.
Οι καταγγέλλουσες αποκάλυψαν ότι ο Harvey Weinstein τις κάλεσε στο δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου στο Beverly Hills για επαγγελματικό ραντεβού, που… μόνο επαγγελματικό δεν ήταν τελικά, σύμφωνα με τα σχέδια του Αμερικανού παραγωγού.
Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στο παγκόσμιο σκηνικό από το 2017;
Η επέτειος 5 χρόνων από το κίνημα #MeToo μάς βρίσκει- εμάς τις γυναίκες- να έχουμε κερδίσει αρκετές «μάχες» και να έχουμε νίκες στο ενεργητικό μας:
- 22 πολιτείες και η Ουάσιγκτον έχουν εγκρίνει περισσότερα από 70 νομοσχέδια κατά της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δικαίου Γυναικών,
- Ισχυροί άνδρες όπως ο R. Kelly, ο Bill Cosby και ο Jeffrey Epstein τιμωρήθηκαν και φυλακίστηκαν για τα εγκλήματά τους,
-Πάνω από το 1/3 των tweets του #MeToo τον πρώτο χρόνο δημοσιεύθηκαν σε άλλες γλώσσες, πλην της αγγλικής. To μήνυμα, δηλαδή, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο και τον Φεβρουάριο του 2021 το #MeToo κορυφώθηκε φτάνοντας επιτέλους και στην Ελλάδα.
Η αθλήτρια Σοφία Μπεκατώρου ήταν εκείνη που έκανε την αρχή στη χώρα μας και βρήκε τη δύναμη και το σθένος να μιλήσει ανοικτά για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε σε νεαρή ηλικία. Ακολούθησαν πολλά! Οι καταγγελίες για σεξουαλική βία, επιθέσεις και κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου διαδέχθηκαν η μία την άλλη με τις υποθέσεις πια να έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και τις γυναίκες που υπέστησαν ό,τι υπέστησαν να φωνάζουν και να παλεύουν να πείσουν κι άλλες γυναίκες να μιλήσουν. Για να μην τολμήσει ποτέ ξανά κάποιος να πιστέψει, να προσπαθήσει και να θεωρήσει ότι έχει κυριαρχικό δικαίωμα πάνω σε έναν άλλον άνθρωπο μέσω της κακοποίησης. Που μπορεί να συμβαίνει μια στιγμή, αλλά το θύμα το ακολουθεί και το στοιχειώνει για πάντα.
Σε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε, πάντως, το 70% των ερωτηθέντων είπε ότι τα άτομα που διαπράττουν σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας είναι πιο πιθανό να λογοδοτήσουν τώρα σε σύγκριση με πριν από 5 χρόνια. Και αυτό ίσως είναι ένα μικρό φως σε αυτό το ατελείωτο τούνελ.