Τόσο λίγο κράτησε η νίκη; Τα ιρανικά ΜΜΕ διαψεύδουν την κατάργηση της «αστυνομίας ηθών»

Μαρία Ροδίτη

AP Photo/Ariel Schalit

Την Κυριακή (4/12) έγινε viral η είδηση για την κατάργηση της «αστυνομίας ηθών» στο Ιράν, όμως τα ιρανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι έγινε παρερμηνεία των λεγομένων του αρμόδιου Εισαγγελέα. 

Χθες (4/12) η είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου ήταν μία: η κατάργηση της «αστυνομίας ηθών» στο Ιράν ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο γενικός Εισαγγελέας του Ιράν, Mohammad Jafar Montazeri, ανακοίνωσε την κατάργηση της «αστυνομίας ηθών», η οποία «δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις Αρχές που τη δημιούργησαν».

Και πάνω που οι γυναίκες σε κάθε γωνιά της Γης πήραν θάρρος και δύναμη, χάρηκαν και πανηγύρισαν για αυτήν τη νίκη, ήρθε το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι του Ιράν, Al-Alam, να διαψεύσει την είδηση την Κυριακή (4/12) το βράδυ λέγοντας ότι τα media του δυτικού κόσμου παρερμήνευσαν τα λεγόμενα του Εισαγγελέα.

Η 22χρονη Mahsa Amini δολοφονήθηκε γιατί δεν φορούσε σωστά το hijab & έγινε σύμβολο για τις Ιρανές

Οι ακριβείς δηλώσεις του Εισαγγελέα και η ανακοίνωση του κρατικού ιρανικού καναλιού

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, ο Εισαγγελέας Montazeri ρωτήθηκε από έναν παρευρισκόμενο σε θρησκευτική διάσκεψη το Σάββατο (3/12) «γιατί είχε κλείσει η αστυνομία ηθικής», με εκείνον να απαντά: «Η αστυνομία ηθικής δεν έχει καμία σχέση με το δικαστικό σώμα και έκλεισε από τους ίδιους ανθρώπους που την καθιέρωσαν». Και πρόσθεσε: «Αν και, φυσικά, το δικαστικό σώμα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις κοινωνικές συμπεριφορές σε ολόκληρη την κοινωνία».

Μετά τις δηλώσεις του Εισαγγελέα, το κρατικό κανάλι του Ιράν, Al-Alam, ανακοίνωσε: «Κανένας αξιωματούχος στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει επιβεβαιώσει την κατάργηση της αστυνομίας ηθικής. Το κύριο στοιχείο από τα σχόλια του Montazeri είναι ότι η αστυνομία ηθικής δεν έχει καμία σχέση με το δικαστικό σώμα». Και συμπλήρωσε: «Κάποια ξένα Μέσα- επηρεασμένα από τις πρόσφατες ταραχές- προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν τη δήλωση του γενικού Εισαγγελέα ως κατάργηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των νόμων του hijab».

Τι ανέφερε ο διεθνής ανταποκριτής του Independent, Borzou Daragahi

«Ο γενικός Εισαγγελέας του Ιράν προέβη σε ορισμένες διφορούμενες δηλώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ερμηνευθούν ως τέλος της αστυνομίας ηθών, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ότι η δικαιοσύνη θέλει να αποστασιοποιηθεί από τον θεσμό. Οι δηλώσεις που αναφέρονται στον Τύπο δεν ισοδυναμούν με αλλαγή πολιτικής», δήλωσε στο Twitter ο διεθνής ανταποκριτής του Independent, Borzou Daragahi.

Και συνέχισε: «Στα περισσότερα από 20 χρόνια που καλύπτω το Ιράν, τίποτα δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο. Μια δαιδαλώδης αναφορά από έναν αξιωματούχο δεύτερης βαθμίδας δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα. Δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά από το Ιρανικό Κοινοβούλιο. Δεν έχει υπάρξει τίποτα από τον πρόεδρο».

Το χρονικό του θανάτου της Mahsa Amini, ο αγώνας των Ιρανών στους δρόμους και το «σήμερα»

Διαμαρτυρίες – οι οποίες αναφέρονται από τις Αρχές ως «ταραχές» – πραγματοποιούνται στο Ιράν από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν η 22χρονη Mahsa Amini κατέληξε, 3 ημέρες μετά τη σύλληψη και κράτησή της από την «αστυνομία των ηθών», γιατί δεν φορούσε σωστά το hijab της και διακρίνονταν τούφες από τα μαλλιά της. Από τότε μέχρι και σήμερα οι δρόμοι του Ιράν είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με Ιρανούς και Ιρανές να διαδηλώνουν και να ζητούν πτώση του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Και πάνω που τα τελευταία νέα ήθελαν τις γυναίκες του Ιράν να παύουν να ελέγχονται από την «αστυνομία ηθών», έρχεται η διάψευση από το κρατικό κανάλι της χώρας δημιουργώντας απογοήτευση, αλλά και θυμό. Γιατί - αλήθεια- πόσο ακόμα πρέπει να παλέψουν αυτές οι γυναίκες για τα αυτονόητα;

AP Photo/Gregorio Borgia Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι το hijab, το οποίο έγινε υποχρεωτικό για τις γυναίκες στο Ιράν λίγο μετά την επανάσταση της χώρας του 1979, θεωρείται κόκκινη γραμμή για τους θεοκρατικούς ηγεμόνες του κράτους. Οι γυναίκες που παραβιάζουν τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας κινδυνεύουν να βασανιστούν και να συλληφθούν από την «αστυνομία ηθικής» του Ιράν. Γι’ αυτό και οι Ιρανές, με βάση τον ενδυματολογικό κώδικα, καλούνται να καλύπτουν πλήρως τα μαλλιά τους όταν κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους, αλλά και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα. Ή αλλιώς... ο Μεσαίωνας συνεχίζεται εν έτει 2022.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης