Όταν η Νατάσσα Μποφίλιου τάραξε την ταξική μας συνείδηση

Το dress code της πολιτικοποίησης είναι πολύ ξεκάθαρο, από ότι φαίνεται, στα trolls του Twitter. Ευτυχώς δεν ισχύει το ίδιο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Νατάσσα Μποφίλιου έχει όλο το «σωστό αφήγημα». Είναι νέα, είναι όμορφη, είναι επαγγελματικά επιτυχημένη, είναι αδιαμφισβήτητα ταλαντούχα και (ουπς!) είναι και αριστερή. Όχι κατ’ επίφαση, ουσιαστικά. Το 2017 σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε πει: «Ψηφίζω ΚΚΕ, αν και διαφωνώ σε πολλά σημεία, για δύο λόγους: επειδή το νιώθω ως τιμή για την οικογένειά μου και τους παππούδες μου που ήταν στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και σκοτώθηκαν στην Αντίσταση κι επειδή πιστεύω στην οργανωμένη πάλη». Έχει διαδηλώσει για τη μεταναστευτική αλληλεγγύη, έχει τοποθετεί απέναντι σε εργασιακές τροπολογίες που έκκρινε αντιλαϊκές και έχει και το χιούμορ να διακωμωδήσει αυτήν «την ενασχόληση της με την αριστερά» με την εμφάνισή της στα «Νούμερα», τη σειρά του Φοίβου Δεληβοριά στη ΕΡΤ. Η «Κόκκινη Νατάσσα», η «συντρόφισσα με τον μπερέ» που έχει την καθαρή ματιά και την ψυχραιμία να παίρνει στα σοβαρά όσα πραγματικά είναι, και όχι την κριτική που της γίνεται στα social από άτομα που τους ενοχλεί το προφανές: ό,τι έχει άποψη για τα κοινά και ενδιαφέρεται για το συλλογικό καλό κάποια που είναι καλοντυμένη, κομψή και δεν φοράει αμπέχονο.

Η Νατάσσα δέχθηκε στοχευμένη επίθεση για τα πολιτικά της πιστεύω επειδή φωτογραφήθηκε στο Λονδίνο για το αγαπημένο της ελληνικό fashion brand, πράγμα που φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει. Η «ιστορία αγάπης» ανάμεσα στη Nidodileda και την ερμηνεύτρια κρατεί εδώ και περίπου δύο χρόνια και έχει «ταξιδέψει» στη Φολέγανδρο και στα στενά της Αθήνας, αυτό όμως μάλλον δεν φάνηκε άξιο σχολιασμού στο Twitter. Η Regent Street όσο και να πεις, είναι πιο «προκλητική». Πώς γίνεται μία γυναίκα που δεν κρύβει την πολιτική της ταυτότητα να «τολμάει» να εμπλακεί με τη μόδα; Να γίνεται η πρωταγωνίστρια της ιστορίας ενός ηθικού label, με προϊόντα που όχι μόνο αξίζουν την προτίμησή μας αλλά είναι και φτιαγμένα σύμφωνα με όλους τους κανόνες της βιωσιμότητας, και όχι σε κάποιο εργοστάσιο της Μαλαισίας από εργάτες που δουλεύουν 14 ώρες τη μέρα για ένα κομμάτι ψωμί. Πρέπει να είσαι αριστερή ή δεξιά για να δώσεις σημασία και σε αυτό; Ή πρέπει απλά να είσαι σκεπτόμενος άνθρωπος;

H Nατάσσα απάντησε σε μία δημόσια συνομιλία της στα social πως «δεν έχει να πει τίποτα σε ένα τέτοιο αφήγημα, δεν πτοείται και συνεχίζει». Απλά και ξεκάθαρα. Το να φτάσουμε σε σημείο να στοχοποιούμε μία γυναίκα για την εμφάνισή της, για την εμπλοκή της με κάτι τόσο δημιουργικό, για τη στήριξή της στην boho culture και αισθητική που αντιπροσωπεύουν τα Nidodileda και να μας κάνει να συζητάμε στα social πόσο μπορεί να κοστίζει το παλτό που πρέπει να φοράει μια αριστερή, ένα πράγμα δείχνει ξεκάθαρα: χρειαζόμαστε πολλές Νατάσσες ακόμα για να γίνουμε καλύτεροι.

Η Νατάσα Μποφίλιου είναι αποφασισμένη να λέει αυτά που πιστεύει και είναι έτοιμη και για το τίμημα

Όταν απεμπλακούμε από όλα τα στερεοτυπικά μοτίβα που μας αναπαραγάγουν χρόνια τώρα, όταν καταλάβουμε πως το να έχεις ταξική συνείδηση και πολιτική βούληση δεν σε κάνει πολέμια της μόδας και δεν σε εμποδίζει από το να έχεις σχέσεις με brands και ανθρώπους εκτός του πλαισίου σου, τότε θα μπορούμε και εμείς να κάνουμε ό,τι κάνει και η Μποφίλιου… να πάψουμε να ασχολούμαστε. Άλλωστε «ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις τους», όπως έλεγε ο Μαρξ. Ας φροντίσουμε αυτές να είναι ουσιαστικές και αξιόλογες. Είτε αφορούν τη μόδα, είτε τη ζωή μας όλη…

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης