Σεισμός στην Τουρκία: Πώς αναζητούν και βρίσκουν επιζώντες οι ομάδες διάσωσης;

Μαρία Ροδίτη

Photo by Aziz Karimov/Getty Images

Τραγικός ο απολογισμός από τον σεισμό στην Τουρκία με πάνω από 20.000 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι διασώσεις συνεχίζονται, αλλά πώς ακριβώς γίνονται με ασφάλεια για όλους; 

 

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον ισχυρό σεισμό 7,8 ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Οι ομάδες διάσωσης έσπευσαν από νωρίς στο σημείο, με πολλές χώρες του κόσμου να ευαισθητοποιούνται και να στέλνουν διασώστες στο σημείο, όπως συνέβη και με τη δική μας ΕΜΑΚ.

Η έρευνα και οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται, με κάποιους να λένε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν καθυστερήσεις και με κόσμο να σκάβει στα συντρίμμια με «γυμνά» χέρια για να βρει συγγενείς. Είναι, όμως, αυτή η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σύμφωνα με το πρωτόκολλο των διασώσεων; Παρακάτω θα μάθεις περισσότερα.

Σεισμός στην Τουρκία: Πώς μπορείς κι εσύ να σταθείς δίπλα στους πληγέντες και να τους βοηθήσεις

Πώς ξεκινά μια επιχείρηση και έρευνα διάσωσης;

Όταν οι διασώστες φτάνουν για πρώτη φορά στο σημείο ενός σεισμού, αξιολογούν ποια κτίρια κατέρρευσαν και πού μπορεί να υπάρχουν παγιδευμένοι άνθρωποι. Ακολουθούν αυτήν τη διαδικασία αναζητώντας «κενά»-χώρους κάτω από μεγάλα τσιμεντένια δοκάρια ή κλιμακοστάσια όπου μπορούν να βρεθούν επιζώντες.

Πρέπει, επίσης, να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα περαιτέρω κατάρρευσης ενός κτιρίου, καθώς και άλλοι κίνδυνοι, όπως οι διαρροές αερίου, οι πλημμύρες και επικίνδυνα αντικείμενα, όπως ο αμίαντος στις στέγες.

Ενώ οι διασώστες προσπαθούν να προσεγγίσουν τους επιζώντες, υποστηρικτικά μέλη της ομάδας διάσωσης παρακολουθούν τις κινήσεις του κτιρίου και ακούνε τους περίεργους ήχους. Τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς είναι συνήθως τα τελευταία που αναζητούνται, γιατί η πιθανότητα να βρεθούν επιζώντες είναι πολύ μικρή.

Τι εξοπλισμός διάσωσης είναι απαραίτητος;

Για τη μετατόπιση των ερειπίων, οι ομάδες διάσωσης χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα - συμπεριλαμβανομένων των εκσκαφέων και των υδραυλικών γρύλων. Μεγάλες πλάκες από σκυρόδεμα στο εξωτερικό των κτιρίων μπορούν να τραβηχτούν στην άκρη από εκσκαφείς, επιτρέποντας στους διασώστες να βλέπουν τυχόν άτομα που έχουν παγιδευτεί μέσα στα χαλάσματα.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός video τον οποίο περνάνε οι διασώστες μέσα από τα κενά για να εντοπίσουν επιζώντες. Ο εξειδικευμένος ηχητικός εξοπλισμός μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και τους πιο αμυδρούς θορύβους σε απόσταση λίγων μέτρων. Απαιτείται, ωστόσο, απόλυτη σιωπή στον χώρο, ενώ ένα μέλος της ομάδας διάσωσης χτυπά 3 φορές και ελπίζει να ακούσει μια απάντηση.

Photo by Aziz Karimov/Getty Images

Οι ανιχνευτές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εύρεση επιζώντων που δεν έχουν τις αισθήσεις τους. Τα συγκεκριμένα εργαλεία λειτουργούν καλύτερα σε περιορισμένους χώρους, όπου ανιχνεύουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση CO2 στον αέρα που εκπνέεται από εκείνους που ακόμα αναπνέουν.

Με τη σειρά του, ο εξοπλισμός θερμικής απεικόνισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ατόμων που δεν βρίσκονται απευθείας στο οπτικό πεδίο του διασώστη, επειδή η θερμότητα του σώματός τους μπορεί να θερμάνει τα ερείπια γύρω τους.

Τι κάνουν οι σκύλοι διάσωσης;

Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και τα σκυλιά. Χρησιμοποιώντας την όσφρησή τους, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να βρουν σημάδια ζωής εκεί όπου οι διασώστες δεν μπορούν. Τα σκυλιά μπορούν, επίσης, να ερευνήσουν μεγάλες περιοχές γρήγορα, επιταχύνοντας τη διαδικασία έρευνας και διάσωσης.

AP Photo/Emrah Gurel AP

Μπορούν οι άνθρωποι να ερευνούν με «γυμνά» χέρια;

Μόλις αφαιρεθούν οι μεγάλες πλάκες και οι κατασκευές, οι ομάδες διάσωσης χρησιμοποιούν τα χέρια τους και μικρά εργαλεία, όπως σφυριά, αξίνες και φτυάρια, καθώς και αλυσοπρίονα, κόφτες δίσκων και τρυπάνια, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κόψιμο πλακών και τη διευκόλυνση στη διάσωση. Οι διασώστες έχουν, επίσης, προστατευτικό εξοπλισμό, όπως κράνη και γάντια για να προστατεύουν τα χέρια τους καθώς αφαιρούν αιχμηρά κομμάτια ερειπίων.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας αυτό δεν ίσχυσε, καθώς οι ντόπιοι έσκαβαν και σκάβουν ακόμα με «γυμνά» χέρια τα παγωμένα υγρά ερείπια. Η Bedia Gucum, ιδιοκτήτρια εστιατορίου στα Άδανα στη νότια Τουρκία, είπε στο BBC: «Χρειαζόμαστε ισχυρά γάντια εργασίας για να μετακινήσουμε αυτά τα ερείπια με το χέρι. Γιατί μόλις ακούσουν κάποιον ζωντανό εκεί, όλα τα βαριά μηχανήματα σταματούν και πρέπει να σκάψουν με το χέρια, και αυτό είναι απλώς πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες».

AP Photo/Khalil Hamra Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Πώς αποφασίζεται ο χρόνος λήξης μιας διάσωσης;

Πότε, λοιπόν, σταματούν οι προσπάθειες διάσωσης μετά από έναν σεισμό; Αυτή η απόφαση λαμβάνεται μεταξύ της συντονιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ και της κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης της χώρας.

Συνήθως, πάντως, οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης διακόπτονται μεταξύ 5 και 7 ημερών μετά από μια καταστροφή, όταν κανείς δεν έχει βρεθεί ζωντανός για 1 ή 2 μέρες. Αν και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και μετά από εβδομάδες έχουν βρεθεί επιζώντες στα ερείπια.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης