Το Λονδίνο γέμισε με μωρά πάνω σε αγάλματα & η διεκδίκηση της άδειας πατρότητας έχει τη σημασία της

Instagram/ dadshiftuk

Τα αγάλματα στο Λονδίνο γέμισαν μωρά και οι γονείς ζητούν το πιο απλό από την κοινωνία: άδεια πατρότητας για να μπορούν να βοηθήσουν στην ανατροφή των μωρών τους.

Οι άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βρει έναν μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Επιθυμούν περισσότερη άδεια πατρότητας και η συμβολική κίνησή τους έχει προκαλέσει κύμα θαυμασμού στο διαδίκτυο.

Οι ακτιβιστές που αγωνίζονται για την ενίσχυση της άδειας πατρότητας έχουν δέσει κούκλες μωρών σε φυσικό μέγεθος με ιμάντες σε αγάλματα ανδρών σε όλο το κεντρικό Λονδίνο, καλώντας την κυβέρνηση να βελτιώσει τις ευκαιρίες γονικής άδειας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες κατατάσσονται ως οι λιγότερο γενναιόδωρες στην Ευρώπη για τους πατέρες.

Οι μπαμπάδες δεν έδεσαν τα μωρά σε τυχαία αγάλματα στο Λονδίνο

Τα άτομα αυτά ανήκουν στη νέα ομάδα εκστρατείας, της «The Dad Shift», και έδεσαν τα ψεύτικα μωρά σε αγάλματα γνωστών ατόμων και πιο συγκεκριμένα, του μηχανικού Isambard Kingdom Brunel, των ηθοποιών Laurence Olivier και Gene Kelly και των ποδοσφαιριστών Thierry Henry και Tony Adams, σε μια προσπάθεια να εστιάσουν την προσοχή στη σημασία του δεσμού πατέρα-μωρού.

Τα δικαιώματα ενός πατέρα από τη γονική άδεια στις ειδικές παροχές: Οι απορίες & οι νέες ρυθμίσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη χειρότερη άδεια πατρότητας στην Ευρώπη, με μόνο δύο νόμιμες εβδομάδες άδειας, που πληρώνεται με 184,03 λίρες την εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα, πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις πατέρες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πήρε καμία άδεια πατρότητας μετά τη γέννηση του παιδιού του, και μία στις δύο οικογένειες όπου οι πατέρες πήραν άδεια πατρότητας ανέφεραν ότι δυσκολεύονται οικονομικά στη συνέχεια.

Οι ακτιβιστές σκοπεύουν να παραδώσουν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό μέσα στο μήνα, καλώντας τον να λάβει γρήγορα μέτρα για τη βελτίωση της άδειας πατρότητας.

Η ανοιχτή επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον ιστότοπο του «The Dad Shift», ζητά από τον Starmer να συμβάλει στην εφαρμογή καλύτερων επιλογών για τον πατέρα και τους από κοινού γονείς, κάτι που οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι «θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας, βοηθώντας παράλληλα τις βρετανικές οικογένειες».

Οι ακτιβιστές της οργάνωσης υποδεικνύουν, επίσης, ότι οι χώρες με έξι ή περισσότερες εβδομάδες άδεια πατρότητας «έχουν επίσης ένα μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων που είναι 4% μικρότερο και ένα χάσμα συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό που είναι επίσης 3,7% μικρότερο».

Η οργάνωση «The Dad Shift» περιγράφει, μάλιστα, τις δύο εβδομάδες γονική άδεια που δίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «τη χειρότερη νόμιμη προσφορά πατρότητας για τους νέους πατέρες σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Η επιστολή της οργάνωσης «The Dad Shift» καλεί τον πρωθυπουργό της χώρας, Starmer, να συναντηθεί με την ομάδα και «να εξετάσει το ενδεχόμενο να στηρίξει» την έκκλησή της για την υπεράσπιση «για γονική άδεια που να είναι οικονομικά προσιτή για τους ανθρώπους, να δίνει σημαντικό επίδομα χρόνου και να υποστηρίζει την ισότητα μεταξύ των γονέων».

«Δώστε στους μπαμπάδες τον χρόνο που χρειάζονται για να περάσουν με τα παιδιά τους και να καταλάβουν ποιοι πατέρες θέλουν να γίνουν», καταλήγει η ανακοίνωση της ομάδας.

Η κίνηση αυτή με τα δεμένα μωρά σε αγάλματα στο Λονδίνο έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό του κόσμου στα social media και τον θαυμασμό για την οργάνωση που πήρε αυτή την πρωτοβουλία.

Η γονική άδεια στην Ευρώπη

Άδεια πατρότητας

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πατέρες —ή οι αντίστοιχοι δεύτεροι γονείς, όταν αυτοί αναγνωρίζονται από το εθνικό δίκαιο— δικαιούνται 10 εργάσιμες ημέρες άδειας πατρότητας κατά τη γέννηση του παιδιού τους. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να ορίσουν αν η άδεια πατρότητας μπορεί να ληφθεί εν μέρει πριν ή μόνο μετά τη γέννηση του παιδιού και αν μπορεί να ληφθεί με ευέλικτους τρόπους ή όχι.

Ως εργοδότης, δεν μπορεί κάποιος να περιορίσει αυτό το δικαίωμα με βάση την περίοδο εργασίας ή τον χρόνο υπηρεσίας. Ο εργοδότης πρέπει να χορηγήσει την άδεια πατρότητας σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες, ανεξάρτητα από την έγγαμη ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.

Άδεια μητρότητας

Μία υπάλληλος που είναι έγκυος, λεχώνα ή που έχει υιοθετήσει παιδί δικαιούται άδεια μητρότητας τουλάχιστον 14 εβδομάδων, η οποία χορηγείται πριν και/ή μετά τη γέννηση ή την υιοθεσία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Η υπάλληλος πρέπει να πάρει τουλάχιστον 2 από αυτές τις 14 εβδομάδες (οι δύο αυτές εβδομάδες ορίζονται ως «υποχρεωτική άδεια μητρότητας»). Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν μεγαλύτερες περιόδους υποχρεωτικής άδειας μητρότητας. Δεν μπορεί ο εργοδότης να απολύσει μια εργαζομένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ή κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητάς της.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης