Tριχοφυΐα στο πρόσωπο: Είναι αυτό το τελευταίο ταμπού στη γυναικεία ομορφιά;

Άρτεμις Σκούφου

Με όλο και περισσότερες γυναίκες να κάνουν αποτρίχωση σε κάθε σημείο του σώματος, είναι οι τρίχες στο πρόσωπο ένα στερεότυπο που πρέπει να σταματήσει να υπάρχει στη σημερινή κοινωνία; 

Η βιομηχανία της αποτρίχωσης ευδοκιμεί με κάθε εφικτό τρόπο και οι γυναίκες αφαιρούν σήμερα κάθε τρίχα που μπορεί να υπάρχουν πάνω τους, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός τους. Όμως, μήπως το να υπάρχουν μερικές τρίχες δεν είναι και τόσο φοβερό;

Αποτρίχωση με ξυράφι: 5 κοινοί μύθοι που πρέπει να πάψεις να πιστεύεις

Οι τρίχες στο πρόσωπο είναι ακόμη ένα ταμπού;

Οι New York Times θίγουν το θέμα γύρω από τη μικρή τριχοφυΐα στα χείλη και το πηγούνι, κάτι που μπορεί να είναι το τελευταίο ταμπού της γυναικείας ομορφιάς. Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο τις αφαιρούν, αλλά πρέπει να είναι έτσι, αναρωτιέται σήμερα η εφημερίδα, σημειώνοντας «ένα αίσθημα ντροπής πιο συνηθισμένο από ό,τι νομίζουν οι άνθρωποι», παρόλο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν οι μισές γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν ή θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις περιττές τρίχες στο πρόσωπο.

Και μπορεί οι τρίχες γενικά να είναι ένα ζήτημα που οι γυναίκες έχουν να χειριστούν, αλλά ειδικά όσον αφορά αυτές στο πρόσωπο, η ντροπή που αισθάνονται είναι μεγαλύτερο, σε ένα σημείο μάλιστα που φαίνεται εμφανώς, όπως η περιοχή γύρω από τα χείλη.

Για την 25χρονη Claire Minter, μία από τις 900 γυναίκες που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο του New York Times, «οι τρίχες στο πρόσωπο θα μπορούσαν να είναι το νέο σύνορο» στον ορισμό του τι είναι θηλυκό και τι μοντέρνο.

Γυναίκες όπως η Claire αποτελούν μειοψηφία, ενώ η βιομηχανία «αποτρίχωσης» έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου από την εποχή της αποτρίχωσης, με καινούργια και σύγχρονα μηχανήματα που υπόσχονται λείο και λαμπερό δέρμα.

Να σημειώσουμε, ότι παρά την παλιά πεποίθηση ότι «μια γυναίκα με μουστάκι είναι πάντα αρεστή», πάνω από το 80% των γυναικών αισθάνονται άβολα με τις τρίχες στο πρόσωπο. Σύμφωνα με έρευνα του 2014, τρεις στις τέσσερις Αμερικανίδες μεταξύ 18 και 34 ετών τις αφαιρούν τακτικά. Όλα αυτά πηγάζουν, τουλάχιστον στην Αμερική, από ένα έμφυτο αίσθημα ντροπής τον 19ο αιώνα, όταν οι επιστήμονες στον δυτικό κόσμο - εξηγεί η Rebecca Herzig του Bard College στο βιβλίο «Plucked: A History of Hair Removal» - χρησιμοποίησαν τις γυναικείες τρίχες στο πρόσωπο για να ενισχύσουν την ιδέα της ανωτερότητας των λευκών.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης