Εργαζόμενη γυναίκα με οικογένεια: Πώς να είσαι νικήτρια Survivor στο σπίτι και Μαχήτρια στη δουλειά

Το Whole Working Mom Thing δεν είναι εύκολο project. Πώς να απαλλαγείς από την ενοχή, να διαπραγματευτείς για ευελιξία και να πετύχεις την αρμονία στη δουλειά και στο σπίτι. 

Στην εποχή της ταχύτητας και των πολλών επιλογών μέσω αυτής, επαναστατική πράξη είναι οπωσδήποτε και η πίστη στις παραδόσεις και τις αξίες. Η εν λόγω επαναστατική πράξη ίσως θα είναι και ένα από τα μεγαλύτερα trends σε κάποια χρόνια. Το να διατηρήσει κάποιος τα κεκτημένα του αποτελεί πάντα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και φοβίες των ανθρώπων και όταν κάποιος παλεύει για αυτά τα κεκτημένα, χωρίς να παραιτείται και να γκρινιάζει, τότε πραγματικά προκαλεί έμπνευση και θαυμασμό από ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο που έχει να κάνει με το «εμείς» και όχι μόνο με το εγώ.

Ένα καλό παράδειγμα σε αυτό το «εμείς», αποτελούν και πολλές γυναίκες με οικογένεια που εργάζονται. Ένα υψηλό ποσοστό γυναικών που πηγαίνουν καθημερινά το multitasking σε άλλο επίπεδο. Γυναίκες που αρνούνται να παραιτηθούν για παράδειγμα από τη δουλειά τους, σε πείσμα κάποιων, και που παράλληλα έχουν την οικογένεια πάνω από όλα βάζοντας το «εμείς» στην κορυφή της πυραμίδας.

Θέλεις να φαίνεσαι εξυπνότερη; Η επιστήμη λέει να κάνεις αυτά τα 8 πράγματα

Όλοι μας έχουμε δίπλα μας τέτοιες γυναίκες και καλό θα ήταν να τις αναφέρουμε πιο συχνά. Και αν θέλουμε να λέμε κι άλλες αλήθειες, όλο αυτό το Whole Working Mom Thing δεν είναι καθόλου εύκολο project.

Πώς όμως αυτές οι γυναίκες βγάζουν εις πέρας αυτό καθημερινό απαιτητικό day-to-day;

Είτε μια γυναίκα είναι διάσημη είτε μαχήτρια, είτε έχει βοήθεια είτε όχι, τα αισθήματα για όλες τις γυναίκες είναι κοινά. Ενοχές, αυπνία, κούραση, αυξημένο άγχος. Η μέρα έχει 24 ώρες για όλους και όλες και κάθε γυναίκα παλεύει με την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της προσωπική ζωής. Και επειδή η δουλειά στη ζωή της κάθε γυναίκας είναι βασική ανάγκη θα πρέπει να της υπενθυμίζουμε πολύ συχνά κάποια tips προκειμένου να μπορεί να ισορροπεί στους ρόλους της και φυσικά να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες στο εργασιακό της περιβάλλον.

Πώς να είσαι νικήτρια Survivor στο σπίτι και Μαχήτρια στη δουλειά

Στο βιβλίο της «Forget Having It All», η Amy Westervelt το έθεσε πολύ εύστοχα:

«Περιμένουμε από τις γυναίκες να εργάζονται σαν να μην έχουν παιδιά και να μεγαλώνουν τα παιδιά σαν να μην εργάζονται».

Αυτή είναι μια πρόταση που συνοψίζει την ενοχή που μπορεί να αισθάνεται μία εργαζόμενη μαμά. Που υπονοεί ότι οι μαμάδες διαπράττουν κάποιο λάθος συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην οικονομία αλλά και στη μείωση της υπογεννητικότητας.

Το να αισθάνεσαι άγχος και αβεβαιότητα είναι φυσιολογικό. Έξι -τουλάχιστον- μήνες άδεια με αποδοχές είναι ό,τι καλύτερο τόσο για το μωρό όσο και για τη μαμά, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο, οι περισσότεροι χώροι εργασίας δεν προσφέρουν τόσο χρόνο. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες μητέρες που εργάζονται εκτός σπιτιού επιστρέφουν στη δουλειά πριν να είναι συναισθηματικά ή σωματικά έτοιμες. Αν μια τέτοια συνθήκη σε αντιπροσωπεύει και σε κάνει να νιώθεις ενοχές δεν φταις εσύ. Διάβασε τα δικαιώματά σου και διεκδίκησε όσα μπορείς χωρίς φόβο αλλά με κεντρικό άξονα την υγεία και το παιδί σου.

Μητρότητα = Δύναμη

Ζευγάρια που καταλήγουν να γίνονται «συγκάτοικοι» - 5 μεγάλα λάθη & τι να κάνεις για να το «σώσεις»

Μη ξεχνάς πως η μητρότητα είναι δύναμη στη δουλειά. Οι γυναίκες είναι έτσι και αλλιώς απαραίτητες σε όλες τις δουλειές και πρέπει να καταλαμβάνουν τα ίδια πόστα και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με έναν άντρα. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και όταν οι γυναίκες είναι μητέρες. Η μητρότητα δεν κάνει κάποια λιγότερο ικανή, παραγωγική ή αφοσιωμένη. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προωθείς και να μεταδίδεις σε κάθε ευκαιρία.

Η δουλειά σε κάνει καλή μαμά. Έρευνα που διεξήγαγε η Kathleen McGinn, οικονομολόγος του Χάρβαρντ, το 2015, διαπίστωσε ότι οι κόρες των εργαζόμενων μαμάδων είχαν υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο και τα αθλήματα ενώ οι γιοι ήταν πιο πιθανό να μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού.

Κεφάλαιο «Motherhood Penalty»

Αυτός ο όρος επινοήθηκε από κοινωνικούς επιστήμονες για να περιγράψει τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με παιδιά στη δουλειά σε σχέση με τους άτεκνους συναδέλφους, συμπεριλαμβανομένου του να λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς και να θεωρούνται (λανθασμένα) ως λιγότερο ικανές. (Αντίθετα, μέσω αυτού που ονομάζεται «μπόνους πατρότητας», η καριέρα των ανδρών πιστεύεται ότι ωφελείται όταν κάνουν παιδιά). Τι να κάνεις;

Διαπραγμάτευση για ευελιξία: Μάθε να ζητάς. Η ευελιξία στο χώρο εργασίας κάνει πιο ευτυχισμένους, ικανοποιημένους και πιο παραγωγικούς τους υπάλληλους -και η αλήθεια είναι πως οι μαμάδες έχουν τεράστια ανάγκη για ευελιξία. Οι εταιρίες θα πρέπει να κάνουν ακόμη και τους ανώτερους ρόλους πιο ευέλικτους, ώστε να είναι προσβάσιμοι και για τις γυναίκες εργαζόμενες που βιώνουν προσωπικούς περιορισμούς και αποζητούν την ευελιξία.

Θα πρέπει να μιλήσεις και να δεις τις διαθέσιμες επιλογές σου αναφορικά με το ωράριο, την τηλεργασία ή την αλλαγή ίσως σε πόστο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εξηγήσεις τους λόγους που η ευελιξία θα σε κάνει καλύτερη στη δουλειά σου, βοηθώντας παράλληλα και την εταιρία.

Κάνε αποταμίευση τριών μηνών. Σύμφωνα με την Ashley Feinstein Gerstley, μαμά και συγγραφέα του «The 30-Day Money Cleanse», όταν οι εργαζόμενες μητέρες έχουν αποταμιεύσει εισόδημα τριών μηνών, «αισθάνονται πιο άνετα να παίρνουν ρίσκα στη δουλειά, όπως να ζητούν projects υψηλού προφίλ». Projects που οι εργοδότες και οι συνάδελφοι συχνά (λανθασμένα) υποθέτουν ότι οι μαμάδες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αναλάβουν λόγω υποχρεώσεων.

Κεφάλαιο ισορροπία

Χτίσε την ισότητα στο σπίτι. Μίλησε με τον σύντροφό σου και φτιάξτε μαζί ένα πρόγραμμα προκειμένου να μοιράσετε δίκαια τις υποχρεώσεις τόσο αναφορικά με τις ανάγκες του παιδιού όσο και με τις δουλειές του σπιτιού. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια πραγματική συνεργασία.

Μάθε να λες πιο συχνά «όχι»: Βάλε όρια. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Λέγοντας πάντα «ναι» σε κάτι που σου ζητάνε στη δουλειά, σημαίνει ότι θα πεις «όχι» σε κάτι άλλο στο σπίτι. Αν χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο στο σπίτι γιατί το παιδί σου χρειάζεται βοήθεια με το διάβασμα, μην αφήνεις το ελεύθερο στους συναδέλφους σου να σε καλέσουν μετά το πέρας της βάρδιας ή το σαββατοκύριακο. Μην υπονομεύεις τον εαυτό σου λόγω ενοχής.

Κεφάλαιο αλλαγών

Προώθησε τη χαρά της μητρότητας στη δουλειά. Κάνε τις προκλήσεις και τις χαρές της μητρότητας ορατές στον εργασιακό σου χώρο. Εάν πρέπει να αφήσεις μια συνάντηση για να μάθεις πώς είναι το παιδί σου ή να κάνεις κάτι που το αφορά τότε μίλησε στους συναδέλφους σου και κάντο. Και γιατί όχι, στη συνέχεια καυχήσου γι΄αυτό.

Μίλησε για τη δουλειά στην οικογένειά σου. Είναι εντάξει να έχεις άγχος με το βασικό κομμάτι της εργασίας σου. Μην κρύβεις όμως τα συναισθήματά σου από τους δικούς σου ανθρώπους και μάθε να μη ζητάς συγγνώμη αν μια μέρα δεν είσαι καλά. Μοιράσου τους αγώνες που κάνεις αλλά και τους επαίνους σου. Άσε την οικογένειά σου να μπει στον εργασιακό κόσμο σου για να σε καταλάβουν. Μοντελοποίησε στα παιδιά σου την εργατικότητα και το πάθος που θα ήθελες να έχουν και εκείνα στην επαγγελματική τους καριέρα μελλοντικά.

Μην ξεχνάς: Να θυμάσαι πάντα ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε έναν άλλο άνθρωπο μόνο από την εικόνα του, χωρίς να γνωρίζουμε τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ή πώς τις διαχειρίζεται. Κάθε μαμά είναι διαφορετική αλλά όλες οι μαμάδες έχουν τις ίδιες ανησυχίες είτε είναι διάσημες, είτε είναι πλούσιες ή απλές μαχήτριες.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης