Η Gillian Anderson μετά τα μαθήματα στο Sex Education μας θυμίζει κάτι για την wellness culture

Τζένη Ντεμιράι
Invision

«H wellness culture κάνει τους ανθρώπους ακόμα πιο άρρωστους», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Gillian Anderson και μας έβαλε σε σκέψεις ξανά για αυτό το θέμα.

Η Gillian Anderson είναι πολλά περισσότερα από μία σεξοθεραπεύτρια στην πολύ πετυχημένη σειρά του Netflix, Sex Education.

Το βιογραφικό της περιλαμβάνει επίσης την δυναμική σκεπτικίστρια πράκτορα του FBI Dana Scully (The X-Files), μία επιθεωρήτρια ντετέκτιβ (The Fall), τη Margaret Thatcher (The Crown), αλλά και την ραδιοτηλεοπτική παραγωγό Emily Maitlis στο Scoop.

H Anderson δεν είναι απλώς μία πολύ καλή ηθοποιός, που πρωταγωνίστησε σε κάποιες πετυχημένες σειρές. Είναι πολλά περισσότερα, αφού ήδη από το 1997, έγινε η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που πήρε τα τρία σημαντικότερα τηλεοπτικά βραβεία στην κατηγορία καλύτερης ηθοποιού (Emmy, Χρυσή Σφαίρα, SAG) μέσα σε μια χρονιά. Ενώ το 2017, κυκλοφόρησε το βιβλίο We: A Manifesto for Women Everywhere, το οποίο είναι αφιερωμένο στις γυναίκες και τους αγώνες τους σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, με βασική συγγραφέα την ίδια και τη δημοσιογράφο Jennifer Nadel.

Αυτή την περίοδο τρέχει το νέο πρόγραμμά της, με τίτλο Dear Gillian, μέσω του οποίου προσκαλεί γυναίκες από όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις μυστικές σεξουαλικές φαντασιώσεις τους. Με αφορμή αυτή την ενέργεια, η οποία έχει στόχο την έκδοση ενός καινούριου βιβλίου, η Gillian Anderson παραχώρησε πρόσφατα δύο συνεντεύξεις, στο how to fail pod και στο Porter, μέσω των οποίων μας θύμισε κάποια σημαντικά πράγματα για τη ζωή που συχνά τείνουμε να αγνοούμε ή και να ξεχνάμε.

«H wellness culture κάνει τους ανθρώπους ακόμα πιο άρρωστους»

«Υπάρχει μία κουλτούρα ευεξίας, η οποία κάνει τους ανθρώπους ακόμα πιο άρρωστους. Εδώ και αρκετό καιρό, οι άνθρωποι επιδιώκουν όλο και περισσότερο να αθλούνται, να τρέφονται σωστά και να κάνουν διατροφή. Είναι παντού». Μέσα σε αυτή την «εμμονή» με την ευεξία που περιέγραψε μιλώντας στο podcast how to fail pod, η αγαπημένη ηθοποιός και σεξολόγος της σειράς Sex Education, Gillian Anderson, αποφάσισε να απαντήσει με αποφασιστικότητα και να μη δέχεται όλες τις τοξικές συμβουλές ευεξίας που αντί να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα σε κάνουν χειρότερα, δημιουργώντας σου ακόμα μεγαλύτερες ανασφάλειες και σκέψεις ότι «δεν είσαι αρκετή».

Μήπως ήρθε η ώρα να ακολουθήσεις την ίδια τακτική;

Ποιο είναι το πρόβλημα με την wellness culture

Στην εποχή μας γίνονται προσπάθειες να απαλλαγούμε από μία κουλτούρα «τέλειων αδύνατων αναλογιών». Ωστόσο, τη θέση αυτών των προτύπων έχει πάρει μία άλλη «μόδα» αγάπης προς τον εαυτό, η οποία απαιτεί από εμάς να τρώμε πάντα υγιεινά, να κόψουμε τα γλυκά, να προσέχουμε μην τυχόν και βγουν ρυτίδες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Και ενώ το να φροντίζομε τον εαυτό μας είναι η καλύτερη μορφή αυτοαγάπης, ξαφνικά, έχει αποκτήσει τοξικές διαστάσεις αφού η υγεία, η ομορφιά και η ευεξία τείνουν να γίνουν εμμονή, η οποία, φυσικά, θα ήταν παράλογο να μη μας επηρεάζει ψυχολογικά.

Η κουλτούρα της ευεξίας, της καλής ζωής, της φροντίδας του σώματος και της υγείας μας έχει καταλήξει να γίνει ένας ακόμα παράγοντας άγχους, ο οποίος δεν θα έπρεπε να έχει καμία θέση στη ζωή μας.

«Η ευχαρίστηση είναι δικαίωμα και δεν είναι ούτε ασήμαντη, ούτε επιπόλαιη»

Το 2024 αναμένεται να κυκλοφορήσει το καινούριο βιβλίο της Gillian Anderson, το οποίο θα έχει θέμα την γυναικεία σεξουαλική ευχαρίστηση. Μιλώντας στο Porter - την ψηφιακή έκδοση του NET-A-PORTER – σχετικά με αυτό είπε ότι μέσω του βιβλίου επιθυμεί να δείξει πως «Η ευχαρίστηση είναι δικαίωμα. Δεν είναι ασήμαντη. Δεν είναι επιπόλαιη. Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να αφήσουν την ντροπή, την ενοχή, τα αρνητικά μηνύματα γύρω από αυτό».

«Η πίεση που ασκούν τα social media στους νεότερους είναι μεγάλη»

Στην ίδια συνέντευξη στο περιοδικό Porter, η Gillian Anderson μίλησε για τα social media και την πίεση που ασκούν στους νεότερους. Όπως τόνισε: «Αισθάνομαι ότι έχω το κεφάλι μου ήσυχο, επειδή έγινα διάσημη σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «δεν ξέρω πως οι νεότερες γενιές διαχειρίζονται το να παίρνουν σωστές αποφάσεις για τον εαυτό τους, όταν υπάρχει τόση πίεση πάνω τους σχετικά με το τι να είναι και τι να κάνουν, τι να πουν και τι να μην πουν».

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης