Η Γιάννα Τερζή μίλησε για την αόρατη αναπηρία επειδή δε θέλει να χάσουμε την ανθρωπιά μας

Τζένη Ντεμιράι

«Όταν βγαίνεις από το χειρουργείο από τη μέση και κάτω είσαι παράλυτη και για ενάμιση χρόνο τα πράγματα είναι δύσκολα», εξομολογήθηκε η Γιάννα Τερζή σε πρόσφατη συνέντευξή της. 

«Θα ήθελα να μιλήσω και να βοηθήσω τον κόσμο σχετικά με τις αόρατες αναπηρίες, διότι είναι πιο ύπουλες». Αυτό δήλωσε η Γιάννα Τερζή σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο YouTube, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να μιλήσει για τη διάγνωσή της με όγκο νωτιαίου μυελού.

«Μου πήρε τρία χρόνια να το πω, σκεφτόμουν συνέχεια αν πρέπει ή όχι. Έκανα ένα χειρουργείο πριν τρία χρόνια στον νωτιαίο μυελό, πήγε πάρα πολύ καλά. Δεν είχα συμπτώματα και το έμαθα κατά λάθος», ξεκίνησε να λέει, θέλοντας να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η ζωή της άλλαξε.

Ένα μεγάλο σοκ που δεν έμεινε στη σιωπή

Η τραγουδίστρια έκανε ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη ζωή αλλά και την ψυχολογία της, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε ήταν το μεγαλύτερο σοκ της ζωής της. Ωστόσο, το σοκ ξεπεράστηκε και σταδιακά αυτή η κατάσταση έγινε η δύναμη της αλλά και μία υπενθύμιση πως οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε πιο συχνά από όσο συνηθίζουμε.

«Ήμουν τυχερή που πήγα σε γιατρό που δεν με άφησε παράλυτη. Όταν βγαίνεις από το χειρουργείο από τη μέση και κάτω είσαι παράλυτη και για ενάμιση χρόνο τα πράγματα είναι δύσκολα. Έπρεπε να τα κάνω όλα από την αρχή, να περπατάω, όλα. Δεν μου άφησε κάποιο κουσούρι. Τον πρώτο καιρό παίρνεις ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά. Ζω με ένα μόνιμο μούδιασμα και αυτό είναι σαν μόνιμη αναπηρία», εξομολογήθηκε.

Η ειλικρίνεια της δεν ήταν, όμως, καθόλου τυχαία, αφού είχε έναν πολύ ουσιαστικό στόχο. «Θα ήθελα να μιλήσω και να βοηθήσω τον κόσμο σχετικά με τις αόρατες αναπηρίες, διότι είναι πιο ύπουλες», τόνισε, εξηγώντας τον λόγο που αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ακόμα πως «Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη σε περιστατικά όπως το δικό μου. Δεν υπάρχει εξειδίκευση, γιατί είναι λίγα τα περιστατικά. Εγώ έχω πάρει τον χρόνο μου να ξαναδώ πώς θα γυρίσω στον αυθεντικό εαυτό μου και να γίνω αυτό που πραγματικά είμαι. Θέλω να προστατέψω τον εαυτό μου από το να φέρνω κοντά ταξικά πράγματα».

Η ανάρτηση στο Instagram που έγινε πηγή αισιοδοξίας

Η Γιάννα Τερζή είχε μιλήσει ξανά για το πρόβλημα υγείας της, τον Δεκέμβριο του 2023, την ημέρα των γενεθλίων της(1/12). Τότε, είχε αποκαλύψει ότι τον Νοέμβριο του 2020 διαγνώστηκε με όγκο στο νωτιαίο μυελό και αυτό άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τη ζωή της.

Επιλέγοντας να μην μπει σε λεπτομέρειες που αφορούν τη διαδρομή από τη διάγνωση στην αποκατάσταση, η γνωστή τραγουδίστρια είχε καταφέρει να γίνει πηγή αισιοδοξίας για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν εξίσου σημαντικά προβλήματα και έχουν ανάγκη να αντλήσουν λίγη δύναμη.

«Σήμερα ολοκληρώνω 43 κύκλους γύρω από τον ήλιο. Τέτοιες μέρες 3 χρόνια πριν, μέσα στην καραντίνα, τον Νοέμβριο του 2020, διαγνώστηκα με όγκο στο νωτιαίο μυελό. Ένα γεγονός που άλλαξε τη ζωή μου με πολλούς τρόπους και για πάντα. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες της διάγνωσης, της επέμβασης, της αποκατάστασης, και της συνέχειας της ζωής μου στο συγκεκριμένο post.

Θα πω μόνο το εξής. Εκείνες τις στιγμές, εκείνα τα δευτερόλεπτα, τις ώρες, τις μέρες, τους μήνες που βρίσκεσαι στα πιο χαμηλά σου, στα πιο αδύναμά σου, που νιώθεις στα πιο εγκαταλελειμμένα σου, τότε είναι που γεννιέται ο πιο δυνατός εαυτός σου.

Αυτός που θα καθορίσει τί πετάς και τί κρατάς για το υπόλοιπο της ζωής σου. Και που σιγά σιγά θα χτίσει την πιο ξεκάθαρη, ουσιαστική κι αληθινή σχέση με σένα και με τον υπόλοιπο κόσμο.

Είμαι ευγνώμων για την γνώση, για τον πόνο, για την ενσυναίσθηση, τη συμπόνια, τα δάκρυα, τις απώλειες, την αγάπη, τη δύναμη, τις αγκαλιές, την οικογένεια, τους φίλους, τους γιατρούς, τα ζωάκια μου, το σώμα μου!! Και για τα πραγματικά “no fucks given” που σου μαθαίνει μια τέτοια εμπειρία! Μηδενίζω.. πάει να πει πως ξαναρχίζω».

Πότε η Γιάννα Τερζή μίλησε πρώτη φορά για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει;

Η Γιάννα Τερζή είχε αναφερθεί πρώτη φορά στο πρόβλημα υγείας της πριν από περίπου έναν χρόνο, μιλώντας στη Φαίη Σκορδά και την εκπομπή «Πρωινό μας». Τότε, φάνηκε ότι δεν αισθανόταν ακόμα έτοιμη να μιλήσει με λεπτομέρειες για το ζήτημα, είχε, όμως επισημάνει ότι το πρόβλημα ήταν σοβαρό και ήταν ο βασικότερος λόγος που αποφάσισε να απομακρυνθεί από τα φώτα της δημόσιότητας.

«Είχα ένα σοβαρό θέμα υγείας και έπρεπε να καθίσω, να φροντίσω τον εαυτό μου και δυστυχώς να απέχω από τη μουσική. Ήταν σωματικό και έπρεπε να αφήσω στην άκρη όλη μου τη ζωή για να περιποιηθώ τον εαυτό μου. Να το λύσω και να επιστρέψω. Έφυγα και για έναν μήνα Γερμανία. Πήγα στη Γερμανία γιατί εκεί ήταν ο γιατρός ο συγκεκριμένος που έπρεπε να βρω. Ήταν ένα χειρουργείο, για να μην λέω αερολογίες και είχε και πολύ μεγάλη αποκατάσταση. Μετά δηλαδή είχα αποκατάσταση πολύ μεγάλη. Πήγε καλά το χειρουργείο, απλά το δύσκολο ήταν η αποκατάσταση μετά».

Η παρουσιάστρια της εκπομπής τη ρώτησε για τον τρόπο που αντιμετώπισε το ζήτημα αλλά και για το αν είχε στήριξη από το περιβάλλον της σε αυτή τη δύσκολο περίοδο.

Η Γιάννα Τερζή απάντησε με ειλικρίνεια σε αυτή την ερώτηση, λέγοντας: «Επειδή έπεσε μέσα στην πανδημία στην αρχή ήταν δύσκολα. Ήμουν με τον αδερφό μου μόνο γιατί δεν γινόταν να είμαι κοντά με την υπόλοιπη οικογένειά μου. Αλλά μετά ήταν πιο εύκολα. Μετά ήταν που άνοιγαν τα πράγματα και ήταν πιο εύκολα, μπορούσα να δω και τους υπόλοιπους».

Όσα έχει εξηγήσει για την αόρατη αναπηρία

Σε ανάρτηση που έκανε στις 3 Δεκεμβρίου 2023, η Γιάννα Τερζή θέλησε να εξηγήσει τη διαδρομή της στον κόσμο στης «αόρατης αναπηρίας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Τότε είχε αναφερθεί σε λεπτομέρειες που αφορούν την αποκατάσταση της υγείας της, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μετά από 11 ώρες για την επιτυχημένη αφαίρεση του επενδυμώματος, του σπάνιου ενδομυελικού όγκου που είχα, βγήκα από το χειρουργείο. Ξύπνησα και έζησα τους επόμενους μήνες της ζωής μου ως ένας άνθρωπος ανάπηρος από τη μέση και κάτω».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι μετά την αφαίρεση του σπάνιου ενδομυελικού όγκου που είχε βίωσε πως είναι να ζει κανείς κινούμενος με αμαξίδιο και αντιλήφθηκε έντονα την μη ύπαρξη ισότητας.

«Σήμερα, 2 χρονια και 10 μήνες μετά το χειρουργείο, δουλέυω με μια «αόρατη αναπηρία» που έχει να κάνει με την αισθητικότητα των κάτω άκρων. Έχοντας κατανοήσει απο μέσα την έννοια της αναπηρίας κι έχοντας μιλήσει με ανθρώπους που βιώνουν την αναπηρία όλη τους τη ζωή, διαπιστώνω πως αυτό που λείπει ως νοοτροπία είναι… έννοια της ΙΣΟΤΗΤΑΣ. Ναι, και εδώ», είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Γιατί η Γιάννα Τερζή αποφάσισε να μιλήσει για τον όγκο νωτιαίου μυελού;

Στις 11 Δεκεμβρίου 2023, η τραγουδίστρια αναφέρθηκε ξανά στο συγκεκριμένο ζήτημα, θέλοντας αυτή τη φορά να τονίσει τη σημασία της ανθρωπιάς και των καταστάσεων που μας αναγκάζουν να χάνουμε την ενσυναίσθηση.

Πράγματι, υπάρχουν στιγμές που η ενσυναίσθηση μοιάζει να είναι έννοια που δεν υφίσταται στη πραγματική ζωή. Πράγματι, υπάρχουν στιγμές που οι άνθρωποι γύρω μας μοιάζουν να είναι σκληροί, αδιάφοροι και ο κόσμος μοιάζει να αγριεύει.

Αλλά ευτυχώς, αυτές οι στιγμές διακόπτονται από κάποιες άλλες, οι οποίες φέρνουν στο επίκεντρο ανθρώπους που προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν την χαμένη σύνδεση και να ενδιαφερθούν, να αγαπήσουν χωρίς να περιμένουν ανταπόκριση.

Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους κατάφερε να ενταχθεί και η Γιάννα Τερζή, με την απόφασή της να μοιραστεί την προσωπική της ιστορία. Δεν το έκανε για να γραφτεί, να σχολιαστεί, να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο. Το έκανε απλώς για να ακούσουν όσοι αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις πως δεν είναι μόνοι και δεν είναι οι μόνοι.

Τα λόγια της στο post που δημοσίευσε στις 11 Δεκεμβρίου, άλλωστε, δείχνουν ακριβώς τον λόγο που αποφάσισε να μοιραστεί την δική της αλήθεια.

«Το να μοιραζόμαστε καταστάσεις δύσκολες που μπορεί να μας φέρουν πιο κοντά, που μπορεί να μας κάνουν να ανταλλάξουμε μεταξύ μας πληροφορίες πολύτιμες. Που μπορεί να γίνουμε η αφορμή ενός κύματος αγάπης και φροντίδας ο ένας για τον άλλο.

Υπάρχουν τόσα μα τόσα πολλά εκεί έξω που σκοπό έχουν να μας κάνουν να απομακρυνόμαστε, να βρίσκουμε λόγους να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον καχύποπτα, ανταγωνιστικά. Φαίνεται να χάνουμε όλο και περισσότερο την ανθρωπιά μας, την ενσυναίσθηση, την ουσία μας, το λόγο της ύπαρξής μας.

Κι όμως είμαστε εδώ για να βοηθάμε. Να στηρίζουμε. Να μοιραζόμαστε. Να βρίσκουμε τρόπους αληθινούς ώστε να κάνουμε τους δεσμούς μεταξύ μας πιο δυνατούς. Να μαλακώνουν τα πρόσωπα. Να εμπιστευόμαστε λίγο περισσότερο τις προθέσεις. Έχουν αγριέψει πολύ τα πράγματα εκεί έξω. Κι όσο πιο πολύ αγριεύουν, τόσο πιο πολύ έχω ανάγκη να πιστεύω στο καλό», είχε γράψει τότε χαρακτηριστικά.

Πηγή κεντρικής εικόνας: @yiannaterzi

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης