Όλγα Κεφαλογιάννη: «Μια μητέρα αντλώντας δύναμη από τα παιδιά της, πολλαπλασιάζει τη δική της»

Ανθή Μιμηγιάννη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας η Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε  στο Queen.gr για το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να της φέρει η ζωή: τα παιδιά της. Το εμψυχωτικό μήνυμα που έστειλε η Υπουργός Τουρισμού -για εμάς γνωστή και ως η γυναίκα που έκανε θρύψαλα το ταμπού που συνοδεύει η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας κατάφερε να «σπάσει γυάλινες οροφές» και να ανελιχθεί σε ανδροκρατούμενους κλάδους με όπλα όπως συνέπεια, αλήθεια, αξίες, υπομονή. Όταν έκανε θρύψαλα και το ταμπού που συνοδεύει την εξωσωματική γονιμοποίηση, η Όλγα Κεφαλογιάννη κατάφερε να περάσει στη συνείδησή μας και ως σύμβολο ενδυνάμωσης για το θάρρος, την επιμονή, την πίστη και για το δικαίωμα στο όνειρο της μητρότητας που κάνεις δεν μπορεί να στερήσει από καμία γυναίκα που το επιθυμεί.

Ακέραιη, πολυπράγμων, ισχυρή προσωπικότητα που γνωρίζει τι θέλει και πώς να παλέψει για αυτό και να το διεκδικήσει, παραδέχεται πως η ζωή της έκανε το μεγαλύτερο δώρο όταν έφερε στον κόσμο τα δίδυμα παιδιά της. Όσοι τη γνωρίζουν λίγο καλύτερα ξέρουν πως για εκείνη, η μητρότητα που τιμάται σήμερα 12 Μαΐου, είναι μια έννοια απόλυτα ταυτισμένη με την αγάπη, την κατανόηση, τη στοργή, την ενσυναίσθηση. Και επειδή τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο, προτού η Όλγα Κεφαλογιάννη γίνει η εξαιρετική τρυφερή μητέρα για τα παιδιά της ήταν η πολύ περιποιητική στοργική κόρη- όπως θα επιβεβαιώσει η δίκη της μητέρα.

Η αγαπημένη της λέξη είναι η «αγάπη», την οποία και θεωρεί ως τη βάση της εξέλιξης. Γι’ αυτό και δεν απορούμε για το γεγονός πως η ηρωίδα που θαυμάζει περισσότερο είναι η Αντιγόνη -για την οποία ως κινητήριος δύναμη λειτουργούσε πάντα η ανιδιοτελής αγάπη.

Η Υπουργός Τουρισμού πιστεύει στο «Ήθος ανθρώπω δαίμων» του Ηράκλειτου, δηλαδή στο ότι «Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του». Και ο δικός της χαρακτήρας σκιαγραφείται απόλυτα στη συνέντευξη παρακάτω, τόσο για αυτά που είπε ,όσο και για εκείνα που δεν είπε. Εκείνα τα ενδυναμωτικά λόγια δηλαδή, που απομαγνητοφωνήσαμε μέσω της δεύτερη ανάγνωσης των λεγόμενων της.

Κυρία Κεφαλογιάννη, στον κόσμο και ειδικότερα στις γυναίκες, είστε γνωστή για το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος -όχι απλώς στον στίβο της πολιτικής αλλά σαν φιλοσοφία σε όλη τη στάση της ζωή του. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι η αλήθεια. Αναρωτιέμαι πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζεται από τον κόσμο η αλήθειά σας και τι ρόλο παίζει αυτή η αναγνώριση ως προς τη μετέπειτα διαδρομή και εξέλιξή σας.

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που η προσωπική, οικογενειακή, πολιτική αλήθεια μας ακολουθούσαν σε κάθε βήμα και κάθε στιγμή μας. Υπηρετώ λοιπόν εκείνο που με διαμόρφωσε, την αλήθεια με κάθε κόστος. Η σχέση μου με τον κόσμο είναι σχέση αλήθειας, ευθύτητας, δομημένη πάνω στην ουσιώδη επικοινωνία. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, γιατί μετά από όλα αυτά τα χρόνια στον πολιτικό βίο, μόνο η αλήθεια μένει και μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Οι πολίτες θυμούνται και μόνο η αλήθεια δεν ξεχνιέται.

Το γεγονός πως μιλήσατε ανοιχτά για το θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης -που με θλίψη παρατηρούμε ότι εξακολουθεί να είναι ταμπού στις μέρες μας, έδωσε σε πολλές γυναίκες δύναμη και αποτέλεσε την πραγματική αλυσίδα αλληλεγγύης στο πλαίσιο της προώθησης του αληθινού empowering. Το ότι διατηρείτε ένα πολύ διακριτικό προφίλ όλα αυτά τα χρόνια συνηγόρησε στο να κάνετε θρύψαλα αυτό το ταμπού. Πώς αισθάνεστε για το γεγονός πως δίνεται δύναμη στις γυναίκες στη μάχη ενός δύσκολου αγώνα με στόχο το «μη τα παρατάς»;

Μοιράστηκα την προσωπική µου εµπειρία για να περάσω ένα µήνυµα αισιοδοξίας και εμψύχωσης σε όλες τις γυναίκες που θέλουν και προσπαθούν να γίνουν µητέρες. Πρέπει να πάψουµε να αντιµετωπίζουµε το θέµα των δυσκολιών σύλληψης και της υποβοηθούµενης αναπαραγωγής ως ταµπού. Έχουµε πλέον τη δυνατότητα να µιλάµε ανοιχτά για αυτά τα θέµατα που µας απασχολούν, µας αφορούν και µας επηρεάζουν. Μην παρατάς αυτό που σου δίνει ελπίδα και δύναμη για ζωή. Μην παρατάς αυτό που η σκέψη του και μόνο σου προκαλεί αίσθηση ευτυχίας και πληρότητας.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε οι δημοσιογράφοι όταν μιλάμε για αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα, είναι ότι δεν αναφερόμαστε στη στήριξη του συντρόφου (και της οικογένειας γενικότερα) κάθε γυναίκας σε όλη αυτή τη διαδικασία. Μία στήριξη που παίζει καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία κάθε γυναίκας που υποβάλλει εαυτόν σε διαδικασία IVF. Δεν μπορούμε να μην σας ρωτήσουμε τί ρόλο έπαιξε για εσάς το ότι ο κύριος Μάτσας ήταν ουσιαστικά δίπλα σας κρατώντας σας δυναμικά το χέρι. Αυτό το δυναμικό «Πάμε» που σας είπε, χωρίς καν να σας το πει.

Όλα ξεκίνησαν από την καταλυτική παρουσία του Μίνου, που ήταν και ο λόγος για τη μεγάλη και σημαντική αλλαγή στη ζωή μου. Έρχεται ένας άνθρωπος στη ζωή σου και αλλάζεις κι εσύ και η ζωή σου όλη. Συντελείται μέσα σου μια διαδικασία αναγέννησης και όλα αποκτούν μια διάσταση συναρπαστική, πανέμορφη. Η στήριξη από και προς το σύντροφό σου σε οδηγεί αναμφισβήτητα στο να εξελιχτείς και να δεις τα όνειρά σας να πραγματώνονται.

Ποια συμβουλή που σας έδωσαν στην προ μητρότητας εποχή θυμάστε πάντα -την οποία θα θέλατε να επικοινωνήσετε με τη σειρά σας με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας;

Ένας πολύ καλός φίλος μου και γιατρός μου είχε πει πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται πώς νιώθεις. «Να είσαι καλά για τα παιδιά σου», μου είχε τονίσει.

Σαφέστατα δεν υπάρχει manual μητρότητας. Σε ποια λάθη που κάνει μια μαμά εν έτει 2024 δίνετε ελαφρυντικά; Πόσο δύσκολο είναι να είναι μια γυναίκα μητέρα;

Οι γυναίκες στη σύγχρονη εποχή εργάζονται σκληρά και αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μητέρες να αισθάνονται ότι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στα παιδιά και την οικογένειά τους και να διέπονται από τύψεις και ενοχές, πολλές φορές με δυσάρεστα συμπτώματα για την υγεία τους. Να θυμόμαστε όλες και όλοι ότι λειτουργούμε ως πρότυπα για τα παιδιά μας και η εικόνα που έχουν τώρα για εμάς θα ακολουθεί τα παιδιά μας για όλη τους τη ζωή. Να μας θυμούνται ευτυχισμένες και δυναμικές. Αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Το γεγονός πως ό,τι κι αν κάνουμε στο τέλος μας γεμίζει και βοηθά τους γύρω μας.

Σε τί φάση βρισκόμαστε ως πολιτεία στο τεράστιο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα εξωσωματική γονιμοποίηση; Εκτός από μια ψυχοφθόρα διαδικασία που έχει αντίκτυπο στο σώμα, η IVF είναι και μια πανάκριβη διαδικασία που πάρα πολλές γυναίκες δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Με ποια μέτρα και αλλαγές ως πολιτικός μα πάνω από όλα ως γυναίκα θα είστε ικανοποιημένη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά επιτεύγματα του 20ού αιώνα. Η θεσμική ιατρική, ενημερωτική, οικονομική και ψυχολογική στήριξη είναι επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας σήμερα. Για μια γυναίκα, η επιθυμία απόκτησης παιδιών είναι βασικό δικαίωμα και κανένα εμπόδιο δεν πρέπει να ανακόπτει τη διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας αποτελεί προορισμό ιατρικού τουρισμού στον τομέα των θεραπειών γονιμότητας. Η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει την ιερή προσπάθεια της γυναίκας να αποκτήσει παιδί και την αφορά ως νομικό και ιατρικό πλαίσιο η αύξηση παροχών και η ποιοτική εξέλιξη υπηρεσιών σε σχέση με το οικονομικό ζητούμενο. Όλες οι γυναίκες αδιακρίτως, όταν το θελήσουν, πρέπει να έχουν πρόσβαση στην επιστήμη και τη βοήθειά της.

Σε έναν κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται και σε κάποιους τομείς όλα μένουν ίδια (στερεότυπα, βία, κ.λπ.), ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός που θα πρέπει ως γονείς να εστιάσουμε; Η ενημέρωση, η γνώση, η προώθηση αξιών πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα;

Αξίες όπως η αγάπη, ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση, η ειλικρίνεια αποτελούν το θεμέλιο ισχυρών και υγιών οικογενειακών σχέσεων και σε επόμενο βήμα, ανθρωπίνων σχέσεων σε κάθε τομέα. Μόνο έτσι αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις της ζωής και επιλύονται οι όποιες συγκρούσεις. Με την πολύπλευρη ενημέρωση και βεβαίως, με την ανάπτυξη σχέσης των παιδιών με την τέχνη και όλες τις μορφές της, η νέα γενιά θα έρθει σε επαφή με θετικές αξίες και θα οχυρωθεί ηθικά, ψυχικά, πνευματικά, συναισθηματικά.

Σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται σε τί κόσμο «φέραμε τα παιδιά μας» πιστεύετε πως είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη να στραφούμε στις αξίες;

Οι ηθικές, διαχρονικές αξίες είναι η σωσίβια λέμβος σε κάθε τρικυμία της ζωής μας. Οι αξίες ζωής καλλιεργούνται μέσα στην οικογένεια, είναι μια διαδικασία διαρκής και υπεύθυνη και θα εκτιμηθεί από τα παιδιά κυρίως σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν θα βγουν στον καθημερινό στίβο. Μόνο μέσα από τον σεβασμό στον εαυτό μας και στον συνάνθρωπο μπορούμε να βάλουμε γερές βάσεις για τη σωστή διαπαιδαγώγηση του ατόμου και τη βελτίωση της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Ποιες αξίες που κληροδοτήσατε από τη μητέρα σας (αναφορά σε μητέρα λόγω Γιορτής Μητέρας) και μεταφέρετε στα παιδιά σας θα θέλατε να προωθηθούν από γενιά σε γενιά;

Η μητέρα μας είναι μητέρα τριών κοριτσιών. Άρα από εκείνη έχουμε πρότυπο τη δίκαιη και ισότιμη προς όλες μας συμπεριφορά κι εμείς, με τη σειρά μας, προωθούμε στα παιδιά μας αυτό το πρότυπο και προσπαθούμε η δικαιοσύνη και η ισότητα να είναι φάρος στη ζωή τους.

Είστε μια εργαζόμενη μητέρα που ισορροπείτε άψογα σε όλους τους απαιτητικούς ρόλους. Πώς είναι μια τυπική ημέρα για εσάς και τί είναι αυτό που μπορεί να σας πουν τα παιδιά σας το οποίο θα σας δώσει δύναμη για την επόμενη απαιτητική μέρα;

Η ημέρα αρχίζει και ολοκληρώνεται με τα παιδιά μου. Τα σαββατοκύριακα κάνουμε περισσότερες δραστηριότητες όλοι μαζί και έχουμε περισσότερο χρόνο. Τις καθημερινές επιδιώκω, όταν το πρόγραμμα επιτρέπει, να είμαι μαζί τους και μέσα στην ημέρα, κυρίως όταν επιστρέφουν κι εκείνα σπίτι από τις δραστηριότητες, για να μοιραστούμε ποιοτικό χρόνο. Κάθε μέρα είναι απαιτητική, όμως η μαγική λέξη «μαμά» που θα μου πουν σε κάθε τους φράση, είναι για μένα υπερ-δόση ευτυχίας και δύναμης.

Το «δεν είσαι μητέρα, δεν καταλαβαίνεις» τί συναισθήματα σάς προκαλεί; Όλες οι γυναίκες έχουμε υπάρξει -όμως- κόρες, αδερφές, εγγονές. Ισχύει ότι όλα αλλάζουν αφότου μια γυναίκα μαμά; Η ενσυναίσθηση δεν μπορεί να υπάρχει -όμως- και χωρίς τη μητρότητα;

Η ενσυναίσθηση μπορεί να υπάρχει σε κάθε άνθρωπο ευαίσθητο, απομακρυσμένο από το «εγώ» του. Ειδικά στις γυναίκες είναι γνώρισμα ιδιαίτερο. Το να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να κατανοείς τις ανάγκες του είναι δεξιότητα που καλλιεργείται. Η ενσυναίσθηση είναι η δύναμή μας να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτερες μητέρες, καλύτεροι πολίτες.

Ούσα μητέρα ενός αγοριού και ενός κοριτσιού ποια είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που φέρετε ως προς τον τρόπο διαπαιδαγώγησής τους; Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο που έχετε για εκείνα -εκτός φυσικά από το να είναι υγιείς. Και ποιος ο μεγαλύτερος φόβος;

Κάθε μητέρα θέλει να βλέπει τα παιδιά της χαρούμενα κι ευτυχισμένα, να γελούν, να παίζουν, να είναι ευγενικά και στοργικά μεταξύ τους και με τα άλλα παιδιά. Ο σεβασμός της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης είναι το πρώτο που θέλουμε με τον σύζυγό μου να τους εμφυσήσουμε. Να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους, να φέρονται δίκαια και ηθικά, να πιστεύουν στον άνθρωπο και την καλοσύνη. Προσπαθούμε ως γονείς να αναπτύξουμε ένα πλέγμα ασφάλειας και στήριξης στα παιδιά μας, ώστε όποιο πρόβλημα και αντιξοότητα εμφανιστεί στο μέλλον, να έρθουν να μας το επικοινωνήσουν. Να μας νιώθουν δίπλα τους.

Στην πορεία σας, έχετε σπάσει άπειρες φορές στερεότυπα και γυάλινες οροφές. Εκτός από το ότι μάς χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός πως στο τιμόνι του Υπουργείου Τουρισμού βρίσκεται γυναίκα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τη νομική σας ιδιότητα. Στο πλαίσιο αυτής, θα θέλαμε να μας αναφέρετε ένα άρθρο από τα βιβλία της Νομικής που θα πρέπει να θυμάται πάντα κάθε γυναίκα.

Το Άρθρο 4 του Συντάγματος το οποίο υπήρχε από το Φιλελεύθερο Σύνταγμα του 1975 και κατοχυρώνει την Ισότητα των Ελλήνων. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αυτό οι σύγχρονες Ελληνίδες πρέπει να το θυμούνται σε κάθε δυσκολία, αναταραχή, έκφανση ανισότητας αλλά και υποψία υποβιβασμού και αναπαραγωγής στερεοτύπων μέσα σε οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση, σε οποιοδήποτε περιβάλλον και συνθήκη. Η έμφυλη ισότητα είναι ουσιαστικός παράγοντας προόδου σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Μιλώντας για άρθρα και δικαιώματα: πόσο σημαντικό είναι να λέμε στο δικαίωμά μας στην ευτυχία «σε διεκδικώ» κάθε μέρα; Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας σε κάθε γυναίκα που παλεύει να γίνει μαμά;

Το μήνυμά μου προς όλες τις γυναίκες είναι αν πραγματικά θέλεις να γίνεις μητέρα, αξίζει να το προσπαθείς και να μη φοβάσαι. Πλέον η επιστήμη διαθέτει τα ασφαλή μέσα, γι’ αυτό έχω μιλήσει ανοιχτά για την εξωσωματική γονιμοποίηση από την πρώτη στιγμή. Ο αγώνας των γυναικών για ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και αναγκαίος και καμιά γυναίκα δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η ευτυχία είναι δικαίωμά της, ιερό, αναφαίρετο, αδιαπραγμάτευτο.

Πώς και τίνι τρόπο σάς κάνουν καλύτερο άνθρωπο καθημερινά τα παιδιά σας;

Ανακαλύπτω κι εγώ μαζί τους τον κόσμο και την ομορφιά του συνειδητοποιώντας ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο, από το πιο απλό μέχρι το πιο συναρπαστικό. Προσφέροντας ανιδιοτελώς πάντα γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος και αυτό είναι η βάση της σχέσης μητέρας και παιδιού, να του γνωρίσεις τον κόσμο και να γίνεις η ασπίδα του όσο το παιδί ενσωματώνεται σε αυτόν.

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να διαβάσουν οπωσδήποτε τα παιδιά σας;

«Στα παλάτια της Κνωσού» του Νίκου Καζαντζάκη, για την επαφή με τις ρίζες τους και τον ωραίο μύθο που συνοδεύει την Κρήτη.

Ποιο βιβλίο στο οποίο επιστρέψατε αφότου γίνατε μητέρα είχε διαφορετική ανάγνωση;

«Τα εις εαυτόν» του Μάρκου Αυρήλιου.

Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη μετά τη γέννηση των παιδιών σας;

«Η ζωή μου έκανε το μεγαλύτερο δώρο».

Κυρία Κεφαλογιάννη, «Ο Θεός έφτιαξε τις μαμάδες γιατί δεν μπορούσε να είναι παντού», είθισται να λέμε πάντα «ηχηρά» στη Γιορτή της Μητέρας. Κάτι που αισθανόμαστε, όμως, συνέχεια ανεξάρτητα από γιορτές. Μπορείτε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια πώς είναι να είστε παντού για εκείνα; Είναι η μητρότητα μια υπερδύναμη που σάς κάνει να παλεύετε καθημερινά και να μην τα παρατάτε σε κανέναν τομέα στη ζωή σας;

Μια μητέρα αντλώντας δύναμη από τα παιδιά της, πολλαπλασιάζει τη δική της δύναμη και αντοχή και ξεπερνάει καθημερινά τα όριά της. Καλείσαι να συνδυάσεις πράγματα και καταστάσεις, να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, να προβλέπεις προβλήματα και λύσεις, να συνεννοείσαι σε πολλαπλά επίπεδα και πάνω απ’ όλα να νιώθεις ότι κάθε μέρα ξυπνάει μια καλύτερη εκδοχή σου αντικρίζοντας τα πλάσματα που υπεραγαπάς και ομορφαίνουν τον κόσμο σου.

ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ - ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: Δες ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης