Το ποστ της Κατερίνας Στεφανίδη για όσους καταστρέφουν καριέρες στον αθλητισμό αξίζει χρυσό μετάλλιο

Πατούλια Κατερίνα
Το ποστ της Κατερίνας Στεφανίδη για όσους καταστρέφουν καριέρες στον αθλητισμό αξίζει χρυσό μετάλλιο

«Γράφω αυτήν την ανάρτηση με την ελπίδα να βοηθήσω έναν άνθρωπο». Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε 

Λίγες ημέρες μετά την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, που την είδαμε να κατακτά την πρώτη θέση στον Βόλο και να υπερασπίζεται τον τίτλο της, η Κατερίνα Στεφανίδη μίλησε για το άγνωστο παρασκήνιο των όσων βίωσε, όσων άκουσε και όσων πρέπει να αλλάξουν για να μην καταστραφούν άλλες καριέρες αθλητών μας.

https://www.instagram.com/p/C84JKzeNxl8/

Μετά το νέο φετινό ρεκόρ και το μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης, η Κατερίνα Στεφανίδη αγωνίστηκε στον Βόλο και κατέκτησε την πρώτη θέση στο επί κοντώ με άλμα στα 4,55μ., ενώ είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο 4,65μ.

Η ίδια μίλησε για τα σχόλια που δέχτηκε για το πόσο τρώει (!) και έγραψε χαρακτηριστικά στο Instagram.

«Αν αυτό το ζω εγώ μετά από ότι έχω πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια τι ζει το κάθε παιδί που περνάει εφηβεία»;


«Το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου είχα μερικούς διαφορετικούς άντρες (τυχαίο; Μάλλον όχι) να σχολιάζουν σε εμένα το τι και το πόσο τρώω.

Δεν είχα κάθε φορά εξίσου καλό αυτοέλεγχο αλλά την τελευταία κι ενώ έτρωγα βραδινό μετά τον αγώνα μου, με όσο αυτοέλεγχο μου είχε μείνει, προσπάθησα να εξηγήσω πόσο ασέβεια είναι να λες σε μια ενήλικη γυναίκα αθλήτρια πόσο να φάει. Όχι, συγγνώμη. Σε μια γυναίκα αθλήτρια. Όχι, πάλι συγνώμη. Σε μια γυναίκα. Όχι. Σε έναν άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου.

Στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο πως αντιμετωπίζεται η σωματική εικόνα ενός αθλητή. Επειδή κάποιοι προπονητές δεν ξέρουν να προπονήσουν τους αθλητές τους, όταν ο αθλητής δεν πάει καλά είναι εξαιτίας των κιλών του.

Τι πρέπει να πετύχω σαν αθλήτρια για να μην έχω τον κάθε άσχετο να μου λέει τι και ποσό να τρώω; Να δείχνει μηδέν σεβασμό σε εμένα και στον προπονητή μου;

Αν αυτό το ζω εγώ μετά από ότι έχω πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια τι ζει το κάθε παιδί που περνάει εφηβεία; Ή η κάθε γυναίκα ή άντρας, αθλήτρια ή αθλητής που δεν τολμάει να αντιμιλήσει στον καθένα που δίνει την ανεπιθύμητη γνώμη του; Σκεφτομαι συχνά πως μπορώ να βοηθήσω αυτά τα παιδιά; Αυτούς τους ανθρώπους; Τι πρέπει να γίνει για μην επιτραπεί ποτέ ξανά σε κάποιους να πατήσουν το πόδι τους σε στάδιο; Καταγγελία; Μήνυση; Δεν ξέρω προσπαθώ να σκεφτώ. Αλλά περισσότερο προσπαθώ να μην σκεφτώ. Να μην σκεφτώ πόσα ταλαντούχα παιδιά σταμάτησαν τον αθλητισμό γιατί είχαν έναν τέτοιο προπονητή να τους λέει ότι δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους γιατί ζυγίζουν 1 κιλό παραπάνω.

Νομίζετε ότι το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι οι εγκαταστάσεις; Κάνετε λάθος. Το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν τη δική μου καριέρα. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν την καριέρα του @manolo . Αυτοί που αντί να μάθουν από τις επιτυχίες μας συνεχίζουν τον χαβά τους. Το πρόβλημα στον ελληνικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που σίγουρα κατέστρεψαν την καριέρα πολλών αθλητών και αθλητριών των οποίων δυστυχώς τα ονόματα δεν θα μάθουμε ποτέ», έγραψε χαρακτηριστικά η Στεφανίδη.

https://www.instagram.com/p/C86xWUnNnWp/

Κι όλα αυτά τα άκουσε εν έτει 2024, μια αθλήτρια που έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη της με τη βουλιμία στο παρελθόν. H Ολυμπιονίκης είχε αποκαλύψει πως σε νεαρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπη με σοβαρές διατροφικές διαταραχές τις οποίες και ξεπέρασε.

«Όταν ήμουν σε πιο μικρή ηλικία πήρα κάποια κιλά, μετά περισσότερα, έφτασα σε σημείο βουλιμίας. Αυτό ήταν από τα πιο δύσκολα κομμάτια και ειδικά σε ηλικία 16 ετών. Σταμάτησα για 6 μήνες τις προπονήσεις. Το 2019 είχα έναν σοβαρό τραυματισμό και φοβήθηκα ότι δεν θα αγωνιστώ ποτέ ξανά. Κάποια στιγμή που ήμουν με πατερίτσες και δεν ήξερα αν θα μπορέσω να περπατήσω και να τρέξω ξανά. Πονούσα ακόμα και να περπατήσω. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο ψυχικά», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Κατερίνα Στεφανίδη.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Εμμανουήλ Καραλή που είπε με χιούμορ:

manolo.jpg

Ταυτόχρονα και η Πηγή Δεβετζή έγραψε:

«Ποσό δίκιο έχεις κορίτσι μου.Τα λέμε τόσα χρόνια αλλα κανείς δεν ακούει μάλλον είναι όλοι ακατάλληλοι εκεί μέσα πίστεψε με κ εσυ το ξέρεις πολύ καλά, θυμάμαι τι μπουλινγκ έφαγα εγώ για τα κιλά μου και πόσα ψυχολογικά προβλήματα μπορούσαν να μου δημιουργήσουν αλλά αν δεν είμασταν όλοι εμείς σπο μόνοι μας δυνατοί δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα! Λοιπόν ένα έχω να πω «Μπράβο μας».

Info: H Κατερίνα Στεφανίδη (γεν. 4 Φεβρουαρίου 1990) είναι Ελληνίδα πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ, χρυσή Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια.Αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 και του 2016. Το 2016 έφτασε στην κορυφαία στιγμή της καριέρας της κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο με άλμα στα 4,85 μ. Έχει ρεκόρ 4,91 μέτρα στον ανοιχτό και 4,90 μέτρα στον κλειστό στίβο.