Shelley Duvall: Η πρωταγωνίστρια του Kubrick που τόλμησε να είναι ευάλωτη μέσα από inspo λόγια της

Ανθή Μιμηγιάννη
Shelley Duvall: Η πρωταγωνίστρια του Kubrick που τόλμησε να είναι ευάλωτη μέσα από inspo λόγια της

Η ηθοποιός που τόλμησε να σπάσει τα στερεότυπα του Hollywood και να αγκαλιάσει την ευαλωτότητα της γυναικείας ψυχής. Η γυναίκα πίσω από την Wendy Torrance του Stanley Kubrick μέσα από ενδυναμωτικές ατάκες της. «Δεν νομίζω ότι είμαι τρομερά ελκυστική, αλλά είμαι άνετη με την εμφάνισή μου».

Θλίψη προκάλεσε ο θάνατος της Shelley Duvall, της εμβληματικής ηθοποιού που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στον κινηματογράφο. Η Duvall, που έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιουλίου 2023 σε ηλικία 75 ετών, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Ο θάνατός της, όπως επιβεβαιώθηκε από τον σύντροφό της, Dan Gilroy, οφείλεται σε επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη. Σύμφωνα με τον Gilroy πέθανε στον ύπνο της στο σπίτι της στο Blanco του Τέξας.

Η Duvall, γνωστή για την εκφραστικότητα και την ευαισθησία της, χάρισε στο κοινό αξέχαστους ρόλους, με πιο εμβληματικό αυτόν της Wendy Torrance στην ταινία «Η Λάμψη» του Stanley Kubrick. Η ερμηνεία της, γεμάτη αγωνία και απελπισία, άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων θεατών.

1720769359623-633462876-Untitled.png

Γεννημένη στο Fort Worth του Τέξας το 1949, η Duvall ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του 1970, συνεργαζόμενη με τον σκηνοθέτη Robert Altman σε ταινίες όπως το «Brewster McCloud», το «Nashville» και το «3 Women».

Η Άνοδος μιας Ασυνήθιστης Ηθοποιού

Η Duvall γρήγορα ξεχώρισε για την εκκεντρικότητα, την ευαισθησία και την αμεσότητά της. Δεν ήταν η τυπική σταρ του Hollywood. Ενσάρκωνε χαρακτήρες που ήταν συχνά περιθωριακοί, ευάλωτοι και γεμάτοι εσωτερική δύναμη. Η ερμηνεία της στο «3 Women» τής χάρισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών, καθιερώνοντάς την ως μια από τις πιο υποσχόμενες ηθοποιούς της γενιάς της. Με τον εν λόγω ρόλο εξασφάλισε και μία υποψηφιότητα για το βραβείο BAFTA καλύτερης ηθοποιού.

1977 Cannes Film Festival

Όπως είναι γνωστό, έπαιξε έναν δεύτερο ρόλο στην ταινία Νευρικός εραστής (1977) -πριν πρωταγωνιστήσει στις ταινίες Popeye (1980) και Η Λάμψη (1980). Αργότερα, εμφανίστηκε στις ταινίες: Υπέροχοι ληστές και τα κουλουβάχατα της ιστορίας (1981), Frankenweenie (1984), Roxanne (1987) και Το πορτρέτο μιας κυρίας (1996). Επίσης, έλαβε υποψηφιότητα για Βραβείο Έμμυ ως παραγωγός για το Shelley Duvall's Faerie Tale Theatre, στο οποίο ήταν επίσης αφηγήτρια και πρωταγωνίστρια, και για άλλες σειρές για παιδιά. Η πιο πρόσφατη ερμηνεία της ήταν στο The Forest Hills (2023).

Η ηθοποιός που τόλμησε να σπάσει τα στερεότυπα του Χόλιγουντ και να αγκαλιάσει την ευαλωτότητα της γυναικείας ψυχής

Η Γυναίκα Πίσω από την Wendy Torrance

Η Duvall έφυγε από τη ζωή τέσσερεις ημέρες μετά τα 75α γενέθλιά της, αφήνοντας πίσω της μια κληρονομιά ρόλων που προκάλεσαν, συγκίνησαν και ενέπνευσαν αμέτρητες γυναίκες.

Το 1980, ανέλαβε τον ρόλο που θα την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο: η Wendy Torrance, η τρομοκρατημένη σύζυγος του Jack Nicholson στην ταινία «Η Λάμψη» του Stanley Kubrick. Η ερμηνεία της, γεμάτη αγωνία, απελπισία και δύναμη, έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο εμβληματικές ερμηνείες στο είδος του τρόμου.

Η συνεργασία της με τον Kubrick ήταν απαιτητική και έντονη, με τον σκηνοθέτη να την ωθεί στα όριά της για να πετύχει την απόλυτη ερμηνεία. Η εμπειρία αυτή, αν και δύσκολη, απέδειξε το αστείρευτο ταλέντο και την αφοσίωσή της στην τέχνη της.

Untitled.png

Η ερμηνεία της Duvall ως Wendy Torrance στην ταινία «Η Λάμψη» του Stanley Kubrick αποτελεί μια ωδή στη δύναμη και την αντοχή της γυναικείας ψυχής απέναντι στον τρόμο και την κακοποίηση. Η ηθοποιός δεν δίστασε να απογυμνώσει την ψυχή της μπροστά στην κάμερα, παρουσιάζοντας μια γυναίκα που παλεύει για την επιβίωση της ίδιας και του παιδιού της.

Obit Shelley Duvall
FILE - Shelley Duvall is shown on Oct. 27, 1983, in Los Angeles. Duvall, whose wide-eyed, winsome presence was a mainstay in the films of Robert Altman and who co-starred in Stanley Kubrick's “The Shining,” has died. She was 75. (AP Photo/Doug Pizac, File)

Μια Φωνή για τις Γυναίκες που Βρίσκουν τη Δύναμη Μέσα τους

Η Duvall υπήρξε μια φωνή για όλες τις γυναίκες που βίωσαν την κακοποίηση και την ψυχολογική βία. Η ερμηνεία της στην «Λάμψη» έδωσε φωνή σε όσες δεν μπορούσαν να μιλήσουν, αποδεικνύοντας ότι η δύναμη μπορεί να βρεθεί ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές.

https://www.instagram.com/reel/C9IJ50lITg_/

Η Γυναίκα που Έζησε με τους Δικούς της Όρους

Η Duvall επέλεξε να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, ακολουθώντας τον δικό της μοναδικό δρόμο. Η απόφασή της να ζήσει μια ζωή μακριά από το Hollywood αποτελεί μια δήλωση ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης, εμπνέοντας τις γυναίκες να ακολουθούν τα δικά τους όνειρα και να μην υποκύπτουν στις πιέσεις της κοινωνίας.

Σε συνεντεύξεις της, μίλησε ανοιχτά για τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας που αντιμετώπισε, δίνοντας φωνή σε όσους παλεύουν με παρόμοια ζητήματα.

Η Μάχη με την Ψυχική Υγεία

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Duvall αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και επέστρεψε στην πατρίδα της, το Τέξας. Το 2016, εμφανίστηκε στην εκπομπή του Dr. Phil, όπου μίλησε ανοιχτά για τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε. Η συνέντευξη προκάλεσε αντιδράσεις, με πολλούς να επικρίνουν τον Dr. Phil για εκμετάλλευση της ευάλωτης κατάστασης της Duvall.

Παρά τις δυσκολίες, η Duvall βρήκε υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους της. Με τη βοήθειά τους, κατάφερε να διαχειριστεί την ψυχική της υγεία και να ζήσει μια πιο ήρεμη ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Shelley Duvall

Έρωτας και Γάμος

Η Duvall παντρεύτηκε τον καλλιτέχνη Bernard Sampson το 1970, αλλά ο γάμος τους έληξε σε διαζύγιο το 1974. Αργότερα, είχε μια μακροχρόνια σχέση με τον μουσικό Paul Simon, με τον οποίο συνεργάστηκε στη μουσική ταινία «One Trick Pony» το 1980. Η σχέση τους, αν και έντονη, δεν κατέληξε σε γάμο. Ο τελευταίος της σύντροφος ήταν ο Dan Gilroy ο οποίος ανακοίνωσε τον θάνατό της.

30th Cannes Film Festival Shelley Duvall

Η Αγάπη για την Οικογένεια και τους Φίλους

Η Duvall ήταν γνωστή για την αγάπη της για την οικογένεια και τους φίλους της. Διατηρούσε στενές σχέσεις με τα αδέρφια της και τα ανίψια της, και συχνά μιλούσε με αγάπη για τις αναμνήσεις της από την παιδική της ηλικία στο Τέξας.

Η Κληρονομιά της Shelley Duvall

Η Shelley Duvall αφήνει πίσω της μια κληρονομιά που θα συνεχίσει να εμπνέει και να ενδυναμώνει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η τόλμη της να είναι ευάλωτη, η δύναμή της να ξεπερνά τις αντιξοότητες και η απόφασή της να ζήσει τη ζωή της με τους δικούς της όρους αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλες μας.

Ακολουθούν 10 quotes της που εμπνέουν το κάθε ένα για διαφορετικό λόγο

  • «Πάρε τα γεγονότα στη ζωή σου στα σοβαρά, πάρε τη δουλειά στα σοβαρά, αλλά μην παίρνεις τον εαυτό σου στα σοβαρά, αλλιώς θα γίνεις επιτηδευμένος, πομπώδης και βαρετός»
  • «Το να πετύχεις σε αυτόν τον κόσμο είναι μια τέτοια απάτη, πρέπει να κρατήσεις το μυαλό σου στη θέση του αλλιώς μπορεί να είναι εντελώς χωρίς νόημα»
  • «Ό,τι κι αν είναι, σήκω και προχώρα στο επόμενο project»
  • «Δεν φοβάμαι να μεγαλώσω»
  • «Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να ξεπεράσει την αίσθηση του να κάνεις μια ταινία ή μια τηλεοπτική εκπομπή που κάνει τους πάντες να νιώθουν καλά»
  • «Η υποκριτική σε ταινίες δεν με έχει αλλάξει. Νιώθω ακριβώς το ίδιο»
  • «Ζούμε μέρα με τη μέρα και παίρνουμε όση περισσότερη χαρά μπορούμε από τις εμπειρίες μας»
  • «Δεν ξέρω αν ήμουν ποθητός άνθρωπος, όχι μόνο σωματικά αλλά συναισθηματικά, διανοητικά και πνευματικά»
  • «Έχω ακόμα πολύ δρόμο να διανύσω και πολλά να μάθω, αλλά είμαι στο δρόμο μου»
  • «Δεν νομίζω ότι είμαι τρομερά ελκυστική, αλλά είμαι άνετη με την εμφάνισή μου»
  • «Ποτέ δεν είσαι μεγάλος. Όλοι εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τις ίδιες ελπίδες, τους ίδιους φόβους, τα ίδια όνειρα που είχαμε ως παιδιά»
  • «Το κόλπο στην υποκριτική είναι να μην φοβάσαι. Αν δεν φοβάσαι να κάνεις λάθη, συνήθως δεν τα κάνεις»
  • «Νιώθω λίγο αμήχανα που παίρνω έναν φίλο μου να δει μια ταινία με πρωταγωνιστή έναν άλλο φίλο μου»
  • "Μπορεί να σκοτωθώ, αλλά δεν θα πεθάνω. Θα ξαναγεννηθώ ως ένας άλλος εαυτός μου - ή μια λάμπα, αλλά θα είμαι στη γη - πάντα...»
  • «(Εγώ) πιστεύω σε όλα και σε όλους ότι υπάρχουν για πάντα και ξανά και ξανά με τις ίδιες ή άλλες μορφές»
  • «Είναι δύσκολο να είσαι ευάλωτος, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να ζήσεις πραγματικά»
  • «Η ζωή είναι μια περιπέτεια, και είμαι ανοιχτή σε ό,τι μου φέρνει»
  • "Η ευτυχία είναι μια επιλογή, και επιλέγω να είμαι ευτυχισμένη»
  • «Η αγάπη είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή»
  • «Να είσαι πάντα ο εαυτός σου, γιατί όλοι οι άλλοι είναι πιασμένοι»
Shelley Duvall