Στο Club 27 η Amy Winehouse μπήκε σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια- 27 ατάκες που ήταν απόλυτα «εκείνη»

Ανθή Μιμηγιάννη
Στο Club 27 η Amy Winehouse μπήκε σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια- 27 ατάκες που ήταν απόλυτα «εκείνη»
LONDON - FEBRUARY 10: British singer Amy Winehouse looks up at a television monitor whilst awaiting news of her Grammy Award at The Riverside Studios for the 50th Grammy Awards ceremony on February 10, 2008 in London, England. Winehouse won 5 out of her 6 nominations including, record of the year, best new artist, song of the year, pop vocal album and female pop vocal performance. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images for NARAS) 2008 Getty Images

Η τελευταία συναυλία της Amy Winehouse ήταν εκείνη που δεν έπρεπε να γίνει ποτέ. Στις 23 Ιουλίου του 2011 φεύγει από τη ζωή η νεαρή γυναίκα που έγραψε τη δική της ιστορία, στην οποία αρνιόταν να συμβιβαστεί με τις επιταγές της μουσικής βιομηχανίας και που επέμενε να εκφράζεται μέσα από την τέχνη της με ειλικρίνεια και πάθος. Σαν σήμερα, πριν από 13 χρόνια, μπήκε στο «Club 27» με τους Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Mia Zapata κ.α. «Το κλαμπ των εικοσιεπτάχρονων» των θρυλικών «αθάνατων νέων» καλλιτεχνών της μουσικής, που απεβίωσαν στο άνθος της ηλικίας των 27 ετών.

Στις ατάκες που έχει πει η Amy Winehouse και ήταν απόλυτα «εκείνη» είναι και το «Η ζωή είναι σύντομη για να ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι». Δεν ξέρουμε κατά πόσο το εφάρμοσε διότι ήταν τέρμα ενοχική και βυθισμένη στον γνωστό φαύλο κύκλο των εξαρτήσεων που πηγάζουν από τέτοιου είδους ανασφάλειες, όμως η δική της ζωή ήταν τόσο σύντομη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 27 ετών γράφοντας το όνομά της με μελάνι στο θρυλικό Club 27.

Σαν σήμερα, πριν από 13 χρόνια, η Amy Winehouse αφήνει την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 27 ετών και 312 ημερών. Σαν να ήθελε επίμονα να μπει σε αυτό το κλαμπ των εικοσιεπτάχρονων των θρυλικών «αθάνατων νέων» καλλιτεχνών της μουσικής, που απεβίωσαν στο άνθος της ηλικίας των 27 ετών.

Το φαινόμενο Winehouse δεν ήταν απλά μια τραγουδίστρια

Ήταν μια καλλιτέχνιδα που δεν δίσταζε να εκφράσει τον πόνο, την αγάπη, τις ελπίδες και τους φόβους της μέσα από τη μουσική της. Η φωνή της, βαθιά και εκφραστική, μετέφερε μια αλήθεια που άγγιζε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η προσωπικότητά της, εκρηκτική και ατίθαση, ήταν εξίσου μαγνητική. Η Amy Winehouse ήταν μια γυναίκα που δεν συμβιβαζόταν, που ζούσε τη ζωή της με τους δικούς της όρους, αψηφώντας τις συμβάσεις και τα στερεότυπα.

Η μουσική της, μια μείξη soul, jazz και R&B, ήταν τόσο μοναδική όσο και η ίδια. Τα τραγούδια της, όπως τα "Rehab", "Back to Black" και "Valerie", έγιναν ύμνοι για μια ολόκληρη γενιά, εκφράζοντας τον πόνο της αγάπης, την απελπισία του εθισμού και την ακατανίκητη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.

https://www.instagram.com/p/C87c2gUtZHJ/

Βαθιά ρομαντική και με ευαισθησίες, δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία της για αγάπη και συντροφικότητα. Οι σχέσεις της, συχνά θυελλώδεις και παθιασμένες, απασχόλησαν τα μέσα ενημέρωσης και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη μουσική της. Ο Blake Fielder-Civil, ο άντρας που παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές, ήταν αναμφίβολα η μεγάλη της αγάπη.

Η σχέση τους, γεμάτη εντάσεις και δυσκολίες, αποτυπώθηκε με ωμότητα στο άλμπουμ "Back to Black", που έγινε η μεγαλύτερη εμπορική της επιτυχία.

Το ήξεραν όλοι πως κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της, πάλεψε με τους προσωπικούς της δαίμονες, τον εθισμό στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, που σκίασαν πολλές φορές το τεράστιο ταλέντο της. Η μάχη της με τον εθισμό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τραγούδια όπως το "Rehab", που έγινε παγκόσμιος ύμνος. Παρά τις προσπάθειές της να απεξαρτηθεί, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο του εθισμού. Η εξάρτησή της από τις ουσίες επηρέασε σημαντικά την προσωπική της ζωή και τις σχέσεις της, οδηγώντας την σε μια σπειροειδή καθοδική πορεία.

Η ερωτική θλίψη που άλλαξε τη μουσική

Το 2006, η Amy Winehouse κυκλοφόρησε το "Back to Black", ένα άλμπουμ που έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην ποπ κουλτούρα. Με τη νοσταλγική, ερωτική θλίψη του, το άλμπουμ αιχμαλώτισε τις καρδιές εκατομμυρίων ακροατών και καθιέρωσε την Winehouse ως μια από τις πιο σημαντικές φωνές της γενιάς της.

Η μουσική της Winehouse ήταν μια ωδή στην παλιά σχολή soul και jazz, αλλά με μια σύγχρονη, ειλικρινή και ακατέργαστη ματιά. Οι στίχοι της, γεμάτοι πόνο, αγάπη και εθισμό, άγγιζαν τις πιο βαθιές χορδές της ανθρώπινης ψυχής.

Το "Back to Black" εκτόξευσε την Winehouse στην παγκόσμια φήμη, χαρίζοντάς της πέντε βραβεία Grammy το 2008, συμπεριλαμβανομένων των Record of the Year και Song of the Year για το εμβληματικό "Rehab". Η βράβευσή της στα Grammy ήταν μια ιστορική στιγμή, καθώς η Winehouse έγινε η πρώτη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα που κέρδισε πέντε βραβεία σε μια μόνο βραδιά.

Λόγω προβλημάτων με τη βίζα της αλλά και της διαδικασίας απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, η Winehouse δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τελετή απονομής. Αντ' αυτού, εμφανίστηκε μέσω δορυφορικής σύνδεσης από το Λονδίνο, ερμηνεύοντας τα "You Know I'm No Good" και "Rehab" σε μια αξέχαστη εμφάνιση που έμεινε στην ιστορία.

Η ζωή της Winehouse, όπως και η μουσική της, ήταν γεμάτη πάθος, πόνο και ένταση. Παρά τους προσωπικούς της δαίμονες, η μουσική της παρέμεινε μια πηγή έμπνευσης και παρηγοριάς για εκατομμύρια ανθρώπους.

https://www.instagram.com/reel/C7KKUMyPAzK/

Σήμερα, με την κυκλοφορία της νέας βιογραφικής ταινίας "Back to Black", η κληρονομιά της Winehouse αναβιώνει, υπενθυμίζοντάς μας τη δύναμη της μουσικής να αγγίζει τις καρδιές και να αλλάζει ζωές.

Η Σύνθετη Σχέση της Amy Winehouse με τον Πατέρα της: Μια Πατρική Φιγούρα με Σκιές

Η Winehouse είχε μια περίπλοκη και συχνά επώδυνη σχέση με τον πατέρα της, Mitch Winehouse. Η σχέση τους, που χαρακτηριζόταν από εντάσεις, εκμετάλλευση και αμοιβαία εξάρτηση, άφησε βαθιά σημάδια στην ψυχή της και επηρέασε σημαντικά την πορεία της ζωής της.

Ο Mitch Winehouse, ένας ταξιτζής και επίδοξος τραγουδιστής, ήταν μια αμφιλεγόμενη φιγούρα στη ζωή της. Από τη μία πλευρά, ήταν εκείνος που την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τη μουσική και την υποστήριξε στα πρώτα της βήματα. Από την άλλη, η απουσία του κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας και η επανειλημμένη απιστία του προς τη μητέρα της, Janis, άφησαν βαθιά τραύματα στην Amy.

Καθώς η καριέρα της απογειωνόταν, ο Mitch Winehouse άρχισε να εκμεταλλεύεται τη φήμη και την οικονομική επιτυχία της κόρης του. Υπέγραψε συμβόλαια για λογαριασμό της χωρίς τη συγκατάθεσή της, οργάνωσε τηλεοπτικές εμφανίσεις και ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, και φέρεται να την πίεζε να συνεχίσει να δουλεύει παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Η Amy, από την πλευρά της, παγιδευμένη στον φαύλο κύκλο του εθισμού και της ψυχικής ασθένειας, αναζητούσε την αποδοχή και την αγάπη του πατέρα της, ακόμη και όταν αυτός την εκμεταλλευόταν.

Ο θάνατος της Amy Winehouse το 2011, σε ηλικία μόλις 27 ετών, συγκλόνισε τον κόσμο. Ο Mitch Winehouse, ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως αφοσιωμένος πατέρας που προσπαθούσε να βοηθήσει την κόρη του, δέχθηκε έντονη κριτική για τον ρόλο του στην τραγική της μοίρα.

Παρά τις κατηγορίες για εκμετάλλευση, ο Mitch Winehouse ίδρυσε το Ίδρυμα Amy Winehouse, μια φιλανθρωπική οργάνωση που στοχεύει στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ στους νέους. Ωστόσο, η κληρονομιά του παραμένει αμφιλεγόμενη, με πολλούς να τον θεωρούν υπεύθυνο για την τραγική κατάληξη της Amy.

Η Τελευταία Συναυλία της Amy Winehouse. Η συναυλία που δεν έπρεπε να γίνει ποτέ

Στις 18 Ιουνίου 2011, η Amy Winehouse ανέβηκε στη σκηνή του Βελιγραδίου για την πρώτη συναυλία της καλοκαιρινής της περιοδείας. Δυστυχώς, αυτή η εμφάνιση θα έμενε στην ιστορία ως η τελευταία της.

Η συναυλία ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας, με το κοινό να περιμένει με ανυπομονησία την εμφάνιση της αγαπημένης τους τραγουδίστριας. Όταν η Amy τελικά εμφανίστηκε, ήταν εμφανώς μεθυσμένη και αδυνατούσε να σταθεί όρθια.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, η Winehouse ξέχασε τους στίχους των τραγουδιών της, μπερδεύτηκε και παραπατούσε στη σκηνή. Το κοινό, αρχικά ενθουσιασμένο, άρχισε να αποδοκιμάζει και να φωνάζει, ενώ κάποιοι αποχώρησαν απογοητευμένοι.

Αυτή η θλιβερή εμφάνιση ήταν μια τραγική αντανάκλαση των προσωπικών δαιμόνων της Winehouse. Η τραγουδίστρια πάλευε με τον εθισμό στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά για πολλά χρόνια, και η υγεία της είχε επιδεινωθεί σημαντικά.

Ένα μήνα αργότερα, στις 23 Ιουλίου 2011, η Amy Winehouse βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο. Ο θάνατός της, σε ηλικία μόλις 27 ετών, συγκλόνισε τον κόσμο και έγινε σύμβολο της τραγικής μοίρας πολλών ταλαντούχων καλλιτεχνών που χάνονται πρόωρα.

Η τελευταία συναυλία της Amy Winehouse στο Βελιγράδι ήταν μια θλιβερή υπενθύμιση της εύθραυστης φύσης της ζωής και των κινδύνων του εθισμού. Παρά το τραγικό τέλος της, η μουσική της Winehouse συνεχίζει να εμπνέει και να συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

27 λόγια της Amy Winehouse

Δεν νομίζω ότι ο κόσμος με καταλαβαίνει.

Η ζωή είναι σύντομη για να ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι.

Μισώ το να είμαι μέτρια. Πρέπει να είμαι η καλύτερη σε όλα.

Δεν είμαι εθισμένη. Απλά κάνω πράγματα που μου αρέσουν.

Η μουσική είναι η μόνη μου πραγματική αγάπη.

Δεν γράφω τραγούδια για να γίνω διάσημη. Γράφω για να εκφράσω τα συναισθήματά μου.

Δεν είμαι θύμα. Είμαι επιζών.

Αν δεν μπορώ να είμαι ο εαυτός μου, δεν θέλω να είμαι κανείς.

Η αγάπη είναι ένα παιχνίδι που χάνεις πάντα.

Δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι για μένα. Απλά θέλω να είμαι ευτυχισμένη.

Η ζωή είναι ένα τσίρκο. Και είμαι η κλόουν.

Δεν είμαι τέλεια. Αλλά είμαι αληθινή.

Η μουσική είναι η θεραπεία μου.

Δεν φοβάμαι να είμαι διαφορετική.

Το μόνο που θέλω είναι να αγαπηθώ για αυτό που είμαι.

Η ζωή είναι μια σκηνή. Και εγώ είμαι το αστέρι.

Δεν μετανιώνω για τίποτα. Όλα με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα.

Η μουσική είναι η φωνή της ψυχής μου.

Δεν είμαι τέλεια, αλλά προσπαθώ.

Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Απόλαυσε τη διαδρομή.

Η μουσική είναι η γλώσσα της αγάπης.

Δεν φοβάμαι να είμαι ευάλωτη.

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είσαι δυστυχισμένος.

Η μουσική είναι η έκφραση της ψυχής μου.

Δεν είμαι τέλεια, αλλά είμαι αρκετή.

Η ζωή είναι ένα δώρο. Εκτίμησέ το.

Η μουσική είναι η κληρονομιά μου.

https://www.instagram.com/reel/C58-CYut3b8/