Ingrid Bergman: Η θεά της «Casablanca» είχε πει «Δεν κλαίω γιατί τελείωσε, χαμογελώ γιατί συνέβη»

Ανθή Μιμηγιάννη
Swedish actress Ingrid Bergman is shown as she appears as the richest woman in the world in the film "La Vendetta della Signora" ("The Visit"), during a break in filming the first scenes in Rome, Sept. 9, 1963. (AP Photo/Giulio Broglio)

Η εμβληματική ηθοποιός και μητέρα της Isabella Rossellini γεννήθηκε και έφυγε από τη ζωή την ίδια ημερομηνία (29/8). Σαν να έκλεισε ένας κύκλος που μόνο οι θρύλοι μπορούν να ολοκληρώσουν. «Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο ήταν πριν από 20 χρόνια. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι τώρα». 

Η Ingrid Bergman, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του κινηματογράφου, γεννήθηκε και έφυγε από τη ζωή την ίδια ημερομηνία (29/8). Σαν να έκλεισε ένας κύκλος που μόνο οι θρύλοι μπορούν να ολοκληρώσουν.

Όλα εκείνα που άφησε πίσω της, όμως, αποτελούν ανεκτίμητο δώρο για τις επόμενες γενιές, χάρη στην αδιαμφισβήτητη ομορφιά και γοητεία της, το πηγαίο ταλέντο της και την αφοπλιστική ειλικρίνεια που την χαρακτήριζε σε κάθε της ρόλο.

Γεννημένη στη μακρινή Στοκχόλμη στις 29 Αυγούστου το 1915, η Bergman ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο της υποκριτικής από τα θέατρα της Σουηδίας, για να κατακτήσει στη συνέχεια το απαιτητικό Χόλιγουντ με ερμηνείες που έγραψαν ιστορία. Από την αξέχαστη Ilsa Lund στην «Casablanca», έναν ρόλο που την καθιέρωσε ως σύμβολο της αιώνιας αγάπης και της θυσίας, μέχρι τις συγκλονιστικές ερμηνείες της στα «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και «Notorious», η Bergman απέδειξε την ευελιξία και το βάθος του ταλέντου της.

Με την αριστοκρατική της παρουσία, την εκφραστικότητα των ματιών της και την ικανότητά της να ζωντανεύει κάθε χαρακτήρα με αληθοφάνεια και πάθος, η Bergman κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές εκατομμυρίων θεατών σε όλο τον κόσμο. Η παρακαταθήκη της είναι ανεκτίμητη, ένας θησαυρός γεμάτος έμπνευση, γοητεία και διαχρονική κομψότητα.

Η Ingrid Bergman, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στον κινηματογράφο.

Η λαμπρή καριέρα της, που σφραγίστηκε με τρία βραβεία Όσκαρ, τέσσερις Χρυσές Σφαίρες και δύο βραβεία Emmy, μαρτυρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και την αφοσίωσή της στην τέχνη της.

Swedish screen actress Ingrid Bergman in the gift shop at Kastrup Airport in Copenhagen, Denmark on Feb. 20, 1959. They were on their way from Stockholm to Paris. After a little bit of persuasion Lars coughed up and brought the brooch for Ingrid. (AP Photo)

Πέρα από τις επαγγελματικές της επιτυχίες, η ζωή της Ingrid Bergman σημαδεύτηκε και από προσωπικές προκλήσεις

Οπωσδήποτε, η Bergman έζησε μια ζωή γεμάτη έντονα συναισθήματα, τόσο στην οθόνη όσο και μακριά από αυτήν. Πέρα από τις επαγγελματικές της επιτυχίες, η προσωπική της ζωή υπήρξε εξίσου συναρπαστική, σημαδεμένη από μεγάλους έρωτες, δύσκολες αποφάσεις και μια αδάμαστη δίψα για ελευθερία.

Ο έρωτάς της για τον Ιταλό σκηνοθέτη Roberto Rosselini, μια σχέση που ξεπέρασε τα όρια της συμβατικότητας, προκάλεσε σκάνδαλο στην πουριτανική Αμερική της δεκαετίας του '50, αναγκάζοντάς τη σε μια οδυνηρή, αλλά συνάμα απελευθερωτική για εκείνη, αυτοεξορία στην Ευρώπη.

Roberto Rossellini, Italian film director, puts “tears” into the eyes of film actress Ingrid Bergman before shooting a scene on the small Italian Island of Stromboli in the Tyrrhenian Sea on April 24, 1949. Ingrid and Rossellini, objects of continued reports of a romance, are working on a picture called “The Land of God” which depicts the hard life of Sicilian Fisher folk. (AP Photo)

Η θυελλώδης σχέση με τον Rossellini, άνθισε στα γυρίσματα της ταινίας «Stromboli» το 1949 και προκάλεσε σεισμό στην συντηρητική Αμερική της εποχής. Η Bergman, ήδη παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού, ερωτεύτηκε παράφορα τον Rossellini, αψηφώντας τις κοινωνικές συμβάσεις και τις πιέσεις του στούντιο. Η εγκυμοσύνη της εκτός γάμου και το επακόλουθο διαζύγιό της προκάλεσαν σκάνδαλο, οδηγώντας την σε μια αναγκαστική εξορία στην Ευρώπη.

Παρά την κατακραυγή και την προσωρινή απομάκρυνση από το Hollywood, η Bergman δεν μετάνιωσε για τις επιλογές της. Ο γάμος της με τον Rossellini και η απόκτηση τριών παιδιών μαζί του (μεταξύ των οποίων φυσικά και η πασίγνωστη ηθοποιός Isabella Rosellini) αποτέλεσαν μια περίοδο έντονης δημιουργικότητας και προσωπικής ολοκλήρωσης.

Η επιστροφή της στις ΗΠΑ το 1956, με την ταινία «Anastasia», σφραγίστηκε με ένα δεύτερο Όσκαρ και την αποκατάσταση της σχέσης της με το κοινό.

Μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της

Yπήρξε μια γυναίκα που τόλμησε να ζήσει τη ζωή της με τους δικούς της όρους, αψηφώντας τις προσδοκίες της κοινωνίας και διεκδικώντας την ελευθερία της. Η προσωπική της ζωή, αν και συχνά ταραχώδης, αντικατοπτρίζει το πνεύμα μιας ανεξάρτητης και δυναμικής γυναίκας που δεν δίστασε να ακολουθήσει την καρδιά της, ακόμα και όταν αυτό σήμαινε να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα.

Μέχρι το τέλος της ζωής της το 1982, συνέχισε να καθηλώνει το κοινό με το αστείρευτο ταλέντο της, χαράζοντας το όνομά της στην ιστορία του κινηματογράφου.

Swedish screen actress Ingrid Bergman and her Husband, Lars Schmidt, discuss the merits of a brooch in the gift shop at Kastrup Airport in Copenhagen, Denmark on Feb. 20, 1959. They were on their way from Stockholm to Paris. After a little bit of persuasion Lars coughed up and brought the brooch for Ingrid. (AP Photo)

Με αφορμή την επέτειο γέννησης και θανάτου της, ακολουθούν κάποια αποφθέγματα που αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία της

Ήταν γνωστή για την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητά της, τόσο στην οθόνη όσο και στη ζωή της. Τα αποφθέγματά της αντικατοπτρίζουν αυτή την προσωπικότητα και προσφέρουν μια ματιά στη φιλοσοφία της για τη ζωή, την αγάπη και την ευτυχία.

  • «Η ευτυχία είναι καλή υγεία και κακή μνήμη».
  • «Ένα φιλί είναι ένα υπέροχο τέχνασμα που σχεδίασε η φύση για να σταματήσει την ομιλία όταν οι λέξεις γίνονται περιττές».
  • «Να είσαι ο εαυτός σου. Ο κόσμος λατρεύει το αυθεντικό».
  • «Δεν κλαίω γιατί τελείωσε, χαμογελώ γιατί συνέβη».
  • «Το να γεράσεις είναι σαν να σκαρφαλώνεις σε ένα βουνό. Σκαρφαλώνεις και σκαρφαλώνεις και είναι πιο δύσκολο, και κουράζεσαι περισσότερο, αλλά η θέα είναι πολύ καλύτερη».
  • «Η επιτυχία είναι να πάρεις αυτό που θέλεις. Η ευτυχία είναι να θέλεις αυτό που παίρνεις».
  • «Δεν μετανιώνω για τίποτα που έχω κάνει, μόνο για πράγματα που δεν έχω κάνει όταν είχα την ευκαιρία».
  • «Η ομορφιά είναι αυτό που νιώθεις μέσα σου, και αυτό αντικατοπτρίζεται στα μάτια σου. Δεν είναι κάτι φυσικό».
  • «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από μια στοργική οικογένεια».
  • «Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να αγαπάς τους ανθρώπους και να τους το δείχνεις».
  • «Το να είσαι σταρ είναι σαν να έχεις σαμπάνια κάθε βράδυ. Στην αρχή είναι υπέροχο, αλλά μετά από λίγο αρρωσταίνεις».
  • «Η ζωή είναι αυτό που σου συμβαίνει ενώ είσαι απασχολημένος κάνοντας άλλα σχέδια».
  • «Δεν πιστεύω στην ενοχή, πιστεύω στη ζωή».
  • «Η αγάπη είναι σαν ένα λουλούδι - πρέπει να το φροντίζεις ή θα μαραθεί»
  • «Δεν φοβάμαι τον θάνατο. Απλά δεν θέλω να είμαι εκεί όταν συμβεί».
  • «Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο».
  • «Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο ήταν πριν από 20 χρόνια. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι τώρα».
  • «Η ζωή είναι αυτό που κάνεις από αυτήν. Πάντα έχεις μια επιλογή».
  • «Να είσαι ευγενικός με τους ανθρώπους στο δρόμο προς τα πάνω, γιατί μπορεί να τους συναντήσεις ξανά στο δρόμο προς τα κάτω».
Actress Ingrid Bergman bending over the beds of her twins, left, Isotta Ingrid and, right, Isabella for the first time she presented them to the press at the Rossellini’s villa at Santa Marinella, about 35 miles north of Rome on July 9, 1952. (AP Photo/Mario Torrisi)
© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης