Σαν σήμερα η Edith Piaf ερωτεύτηκε τον Χορν και κάπως έτσι προέκυψε η ερωτική επιστολή στον «Τάκη»

Ανθή Μιμηγιάννη
France: Paris, Montmartre 1936. (Photo by Jean-Gabriel SERUZIER/Gamma-Rapho via Getty Images)

Non, Je ne regrette rien λέει στο iconic τραγούδι της η Edith Piaf η οποία πιθανότατα δεν μετάνιωσε ούτε για την παθιασμένη ερωτική επιστολή στον Δημήτρη Χορν. «Σ' αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν, Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά».

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 1946 όταν η σκηνή του θεάτρου Κοτοπούλη έγινε μάρτυρας μιας γνωριμίας που θα κατέληγε σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα και μια παθιασμένη ερωτική επιστολή. Την ώρα που η σπουδαία Edith Piaf μάγευε το κοινό της Αθήνας με τη φωνή της εκείνη θα μαγεύονταν από τον Δημήτρη Χορν.

Ο έρωτάς της για εκείνον ήταν κεραυνοβόλος.

Λίγο μετά τη συναυλία της στην Ελλάδα, όταν και επέστρεψε στο Παρίσι, η 31χρονη τότε Piaf θα έγραφε στον 25χρονο τότε γοητευτικό ηθοποιό μία παθιασμένη ερωτική επιστολή αψηφώντας κοινωνικές συμβάσεις και το γεγονός πως ο Χορν ήταν παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο, Ρίτα Φιλίππου.

«Verba volant, scripta manent» - Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν

Με το ψευδώνυμο «Μπιγκάρ», η Piaf εξέφρασε τον έρωτά της για τον γοητευτικό «Τάκη» σε μια τετρασέλιδη ερωτική επιστολή, που -επειδή τα «γραπτά μένουν»- έχει αποκτήσει τεράστια αξία, έχοντας πουληθεί σε δημοπρασία για 1.500 ευρώ. Σε αυτή την επιστολή, η Γαλλίδα ερμηνεύτρια εκφράζει με θάρρος τον έρωτά της, δηλώνοντας έτοιμη να αφήσει τα πάντα πίσω της για να είναι μαζί του.

Η επιστολή αυτή, πέρα από την ιστορική της αξία, αποτελεί και ένα διαχρονικό σύμβολο του πόσο δυνατός και αναπάντεχος μπορεί να είναι ο έρωτας και πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο όποιος κι αν είναι αυτός.

«Σ' αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν, Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά! Μπορεί να έρθεις στο Παρίσι με την Ειρήνη, αλλά μάλλον δεν το βλέπω, έτσι θα έρθω εγώ κοντά σου το Νοέμβριο, κανείς στον κόσμο δεν θα με εμποδίσει να έρθω στην Αθήνα, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς δισταγμό είναι να έρθεις στην Αμερική το Δεκέμβριο, έτσι θα ξανασμίξουμε εκεί και από κει ελπίζω να σε φέρω στο Παρίσι, που όταν το γνωρίσεις θα το αγαπήσεις όσο κι εγώ, αν πας στο Λονδίνο μετά την Αμερική θα πάω κι εγώ, θα 'θελα να ζω πολύ κοντά σου, νομίζω πως θα μπορούσα να σε κάνω ευτυχισμένο και πιστεύω επίσης πως σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Ξέρω πως είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα...».

Το αν ο Χορν απάντησε ποτέ στην παθιασμένη εξομολόγηση της Piaf παραμένει γρίφος σε μια ιστορία που δεν θα μάθουμε ποτέ. Ωστόσο, το τηλεγράφημα που του έστειλε δύο μήνες αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου 1946, με συγκεκριμένες οδηγίες για την αποστολή της απάντησης και τη χρήση ψευδώνυμου, υποδηλώνει ότι ίσως υπήρχε κάποια επικοινωνία μεταξύ τους, έστω και αν αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί: «Αν μπορείς γράψε μου στο όνομα κυρία Μπιγκάρ, στην οδό Μπερί 26. Μην βάλεις το όνομά μου στη διεύθυνση».

«Non, Je ne regrette rien» λέει στο εμβληματικό της τραγούδι η Edith Piaf, η οποία πιθανότατα δεν μετάνιωσε ούτε για την παθιασμένη ερωτική επιστολή στον Δημήτρη Χορν. Άλλωστε, όταν έχεις μάθει να πιστεύεις τόσο πολύ στους στίχους του τραγουδιού που ερμηνεύεις, δεν γίνεται να μετανιώνεις για θέματα που αφορούν τον έρωτα. Ή μήπως γίνεται;

Γνωστή και ως La Môme Piaf (Το Σπουργιτάκι) μπορεί να μην άγγιξε την καρδιά του Χορν άγγιξε όμως τις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο. Με τραγούδια όπως το La Vie en Rose, Hymne à l'amour, και το Non, Je ne regrette rien η Piaf έγινε σύμβολο του γαλλικού chanson και της παθιασμένης ερμηνείας. Παρά την ταραχώδη ζωή της, που σημαδεύτηκε από προσωπικές τραγωδίες και προβλήματα υγείας, η Piaf συνέχισε να τραγουδά μέχρι το τέλος, αφήνοντας πίσω της μια ανεκτίμητη μουσική κληρονομιά. Παντρεύτηκε δύο φορές, πρώτα με τον Jacques Pills το 1952 και στη συνέχεια με τον Théo Sarapo το 1962. Δυστυχώς, η ζωή της κόπηκε πρόωρα στις 10 Οκτωβρίου 1963, σε ηλικία μόλις 47 ετών.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης