Η Catherine Zeta Jones, που κάποτε έσπασε το στίγμα της διπολικής διαταραχής, σήμερα γίνεται 55 ετών

Ανθή Μιμηγιάννη

Να ζήσεις Catherine Zeta Jones και χρόνια πολλά, μεγάλη να γίνεις με άσπρα μαλλιά και να σπας στερεότυπα μέχρι τα βαθιά γεράματα. «Η φιλανθρωπία είναι ένας τρόπος να δώσουμε πίσω στην κοινωνία. Όλοι έχουμε την ευθύνη να βοηθάμε τους λιγότερο τυχερούς».

Ήταν το 2011 όταν η Catherine Zeta-Jones έκανε κάτι που απαιτούσε πάρα πολύ θάρρος, και ειδικότερα εκείνη την εποχή: μίλησε ανοιχτά για τη μάχη της με τη διπολική διαταραχή. Το ότι το έκανε συγκεκριμένο και δεν το έκλεισε στο ευρύτερο φάσμα της ψυχικής υγείας έδωσε δύναμη σε πάρα πολλούς ανθρώπους να μην ντρέπονται να επικοινωνήσουν την αλήθειας τους που αφορά σε ψυχικά νοσήματα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πως 13 χρόνια πριν, η απόφασή της να μοιραστεί την ιστορία της δεν ήταν εύκολη. 13 χρόνια μετά και το στίγμα που περιβάλλει τις ψυχικές ασθένειες σε κάποιο βαθμό παραμένει, ισχυρό. Εκείνη, όμως, πάνω στο peak της καριέρας της επέλεξε να σπάσει τη σιωπή, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερη κατανόηση και αποδοχή.

Γεννημένη στις 25 Σεπτεμβρίου η ηθοποιός γιορτάζει σήμερα τα 55α γενέθλιά της. Μια ημέρα που σηματοδοτεί όχι μόνο ένα νέο και ακόμα συναρπαστικότερο κεφάλαιο στη ζωή της, αλλά και μια συνεχή υπενθύμιση της δύναμης, της ανθεκτικότητας και της αφοσίωσής της στην ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία.

Το μήνυμα που στέλνει με κάθε ευκαιρία που της δίνεται, αλλά και μέσω των social, είναι ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε. Και, το πιο σημαντικό, δεν πρέπει να αφήνουμε μια διάγνωση να μας ορίζει. Και εκείνη είναι μια (επίσης) απόδειξη ότι η ψυχική ασθένεια δεν είναι εμπόδιο για μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή. Η Zeta Jones συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ παράλληλα είναι αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα.

Σαφέστατα, όλη αυτή η δύναμή της δεν προέρχεται από το να κρύβει τις αδυναμίες της, αλλά από το να τις αποδέχεται και να τις αντιμετωπίζει με θάρρος.

Πέρα από την προσωπική της δύναμη, η Ουαλή ηθοποιός έχει αφήσει το στίγμα της και στον κινηματογράφο με μια σειρά από αξιομνημόνευτους ρόλους.

Η Zeta-Jones ξεκίνησε την καριέρα της από μικρή ηλικία, εμφανιζόμενη σε θεατρικές παραστάσεις και αργότερα σε βρετανικές και αμερικανικές τηλεοπτικές παραγωγές. Η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε με τη συμμετοχή της στη σειρά The Darling Buds of May, όπου το ταλέντο και η γοητεία της έγιναν εμφανή. Η μετάβασή της στο Hollywood ήταν θριαμβευτική. Από την εκρηκτική χημεία της με τον Antonio Banderas στην ταινία Η Μάσκα του Ζορό έως τη Διπλή Παγίδα, η ηθοποιός καθιερώθηκε ως μια από τις πιο λαμπερές σταρ της γενιάς της. Μάλιστα, η ερμηνεία της στο Traffic της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, αποδεικνύοντας την υποκριτική της δεινότητα.

Η κορυφαία στιγμή της καριέρας της, όμως, ήρθε με το μιούζικαλ Σικάγο, όπου η ερμηνεία της ως Βίλμα Κέλι της χάρισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου, μεταξύ άλλων βραβείων ενώ από τότε συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις ερμηνείες της σε μια σειρά από επιτυχημένες ταινίες, όπως Αβάσταχτη Γοητεία, Η Συμμορία των Δώδεκα και Ο Θρύλος του Ζορό. Το 2010, η αγάπη της για το θέατρο την οδήγησε πίσω στη σκηνή, όπου η ερμηνεία της στο A Little Night Music της χάρισε το βραβείο Tony Καλύτερης Ηθοποιού σε Μιούζικαλ.

Πέρα από τη λαμπερή της καριέρα, η Catherine Zeta-Jones έχει χτίσει μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή στο πλευρό του συζύγου της, Michael Douglas, με τον οποίο είναι παντρεμένη από το 2000.

Ένα υπέροχο love story

Στον λαμπερό κόσμο του Hollywood, όπου οι σχέσεις συχνά φλέγονται και σβήνουν πολύ γρήγορα, η ιστορία αγάπης τους ξεχωρίζει ως φάρος αιώνιας αφοσίωσης. Σήμερα, καθώς γιορτάζουν τα γενέθλιά τους -είναι υπέροχη η σύμπτωση πως μοιράζονται την ίδια ημερομηνία γέννησης- αξίζει να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο πώς ξεκίνησε αυτό το αξιοθαύμαστο love story.

Ήταν το 1998 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Deauville, όταν ο Michael Douglas είδε για πρώτη φορά την Catherine Zeta-Jones. Γοητευμένος από την ομορφιά και το ταλέντο της, ο γοητευτικός ηθοποιός φέρεται να δήλωσε ότι θα γινόταν ο πατέρας των παιδιών της. Αν και η ατάκα μπορεί να ακούγεται κλισέ, η αλήθεια είναι ότι ο 80χρονος σήμερα Douglas είχε απόλυτο δίκιο.

Πράγματι, το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2000 και απέκτησε δύο παιδιά, τον Dylan και την Carys. Και μπορεί η μακροχρόνια σχέση τους να έχει περάσει από διάφορες δοκιμασίες, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων υγείας και μιας σύντομης περιόδου χωρισμού το 2013, ωστόσο, η αγάπη τους αποδείχθηκε ισχυρότερη.

Ειδικότερα, το 2010 που ο Douglas διαγνώστηκε με καρκίνο της γλώσσας και τότε η ηθοποιός βίωσε μια περίοδο έντονης συναισθηματικής αναταραχής. Η ίδια είχε δηλώσει τότε πως: «Όταν δέχεσαι ένα τέτοιο πλήγμα όπως η ασθένεια, είναι φυσικό η ισορροπία σου να διαταραχθεί -δεν κοιμάσαι, ανησυχείς, αγχώνεσαι». Όπως είναι γνωστό, αυτή η δύσκολη περίοδος πυροδότησε την εμφάνιση κατάθλιψης και, παρά τον αρχικό της δισταγμό, εκείνη αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη διάγνωσή της με διπολική διαταραχή.

Όπως είναι επίσης γνωστό, αναζήτησε θεραπεία νοσηλευόμενη σε κλινική το 2011 και ξανά το 2013. Το στρες που προκάλεσαν οι ασθένειες και των δύο οδήγησε το ζευγάρι στην απόφαση να ζήσει χωριστά το 2013, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε νομικές διαδικασίες για χωρισμό ή διαζύγιο. Το 2014, τα ξαναβρήκαν, με τον Douglas να δηλώνει ότι είναι «πιο δυνατοί από ποτέ».

Όσο για το ποιο είναι το μυστικό της υπέροχης σχέσης τους; Η αλήθεια, η αμοιβαία υποστήριξη, ο σεβασμός και η αίσθηση του χιούμορ φαίνεται να παίζουν σημαντικότατο ρόλο. Η Zeta-Jones έχει δηλώσει ότι εκείνος είναι ο καλύτερος φίλος της, ενώ ο Douglas έχει επαινέσει πολλές φορές τη δύναμη και την προσωπικότητα της εκείνης.

Με αφορμή την ημέρα, ας πάρουμε έμπνευση από κάποια από τα λόγια εκείνης

«Είμαι μια πολύ δυνατή γυναίκα και ξέρω πώς να χειρίζομαι τα πράγματα»

«Είμαι μια πολύ παθιασμένη γυναίκα. Και όταν είμαι παθιασμένη με κάτι, βάζω όλο μου το είναι σε αυτό»

«Δεν μετανιώνω για τίποτα στη ζωή μου. Κάθε λάθος με έκανε αυτό που είμαι σήμερα»

«Πιστεύω ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας. Είναι η αυτοπεποίθηση και η αγάπη για τον εαυτό μας που μας κάνει πραγματικά όμορφους»

«Η οικογένειά μου είναι το παν για μένα. Είναι η πηγή της δύναμής μου και της ευτυχίας μου»

«Δεν είμαι τέλεια. Κάνω λάθη. Αλλά μαθαίνω από αυτά και συνεχίζω να προχωράω»

«Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Προσπαθώ να βρίσκω το χιούμορ σε κάθε κατάσταση»

«Είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχω στη ζωή μου. Δεν παίρνω τίποτα ως δεδομένο»

«Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ανησυχούμε για μικροπράγματα. Πρέπει να ζούμε κάθε μέρα στο έπακρο»

«Πιστεύω ότι όλοι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο. Αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να δράσουμε»

«Το να είσαι ηθοποιός είναι ένα προνόμιο. Μου δίνει την ευκαιρία να ζήσω πολλές ζωές και να εξερευνήσω διαφορετικούς κόσμους»

«Η επιτυχία δεν έρχεται εύκολα. Απαιτεί σκληρή δουλειά, αφοσίωση και επιμονή»

«Δεν φοβάμαι να ρισκάρω. Πιστεύω ότι πρέπει να βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσής μας για να πετύχουμε σπουδαία πράγματα»

«Η αγάπη είναι το πιο όμορφο συναίσθημα στον κόσμο. Μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί και μας δίνει δύναμη»

«Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει να επενδύουμε στην εκπαίδευση των παιδιών μας»

«Η φιλανθρωπία είναι ένας τρόπος να δώσουμε πίσω στην κοινωνία. Όλοι έχουμε την ευθύνη να βοηθάμε τους λιγότερο τυχερούς»

«Η ζωή είναι ένα δώρο. Πρέπει να την εκτιμούμε και να την απολαμβάνουμε κάθε στιγμή»

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης