Κανένα ρούχο δε σου επιτρέπει να απλώσεις χέρι!

Δέσποινα Καμπούρη

Πριν έναν μήνα η βουλευτής του ιρλανδικού κοινοβουλίου Ρουθ Κόπονγκερ διαμαρτυρήθηκε από τα έδρανα της Βουλής κρατώντας στα χέρια της ένα διάφανο εσώρουχο με αφορμή την απαλλαγή ενός 17χρονου από τις κατηγορίες για βιασμό καθώς ο ισχυρισμός του δικηγόρου του ότι ο πελάτης του προκλήθηκε από το εσώρουχο του θύματος ήταν άθλιος: «Πρέπει να δείτε τον τρόπο με τον οποίο ήταν ντυμένη η γυναίκα. Φορούσε ένα...λουρί» είπε ο δικηγόρος κάνοντας αναφορά στο εσώρουχο τύπου στρινγκ που φορούσε η νεαρή.

Δεν έχω υπάρξει φανατική φεμινίστρια. Πιστεύω πως δεν είμαι φανατική με τίποτα στη ζωή μου. Γενικώς απεχθάνομαι τον φανατισμό. Προδίδει μονοδιάστατους ανθρώπους που φορούν παρωπίδες και έχουν άρνηση να βλέπουν τα πράγματα πιο ανοιχτά και πιο σύγχρονα. Οι αφορισμοί ανήκουν σε πανάρχαια μυαλά που εμένα προσωπικά δεν μου ταιριάζουν και δε θα μου ταιριάξουν ποτέ.

Ούσα εκ φύσεως και θέσεως συντηρητική, τόλμησα να βγω από τον μικρόκοσμό μου, να δω και να δοκιμάσω πράγματα που δε θα φανταζόμουν ποτέ. Το είδα και σαν πρόκληση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχει ο οποιοσδήποτε το δικαίωμα να μου φερθεί άσχημα ή απαξιωτικά. Το τι κάνει ο καθένας στη ζωή του, δεν αφορά κανέναν, ούτε μπορεί να ορίσει τη συμπεριφορά του απέναντί του. Γιατί είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

Όσο «κύριος» οφείλεις να είσαι απέναντι σε μία «καθωσπρέπει» γυναίκα ντυμένη συντηρητικά, άλλο τόσο κύριος οφείλεις να είσαι απέναντι σε μία γυναίκα που για τους δικούς της λόγους επιλέγει να ντύνεται πιο αποκαλυπτικά. Γιατί πολύ απλά, ΔΕ ΣΕ ΑΦΟΡΑ τι ρούχα φοράει η οποιαδήποτε γυναίκα εκεί έξω. Ένα μίνι ή ένα κολλητό παντελόνι δε σου δίνει το δικαίωμα να την παρενοχλήσεις, να της την πέσεις χυδαία ή να την προσβάλεις. Ξέρεις γιατί; Γιατί ο τρόπος που ντύνεται μία γυναίκα είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ και ΔΕ ΣΕ ΑΦΟΡΑ!

Το 65% των γυναικών του Νοτίου Σουδάν έχει υποστεί φυσική ή σεξουαλική βία. Ο βιασμός έχει γίνει όπλο στον εμφύλιο πόλεμο που διεξάγεται.

Μουσουλμάνες που φορούν μπούργκα έχουν βιαστεί κατ’ επανάληψη.

Γυναίκες και κορίτσια όλων των ηλικιών, κοινωνικών τάξεων, πολιτισμών, σεξουαλικότητας, φυλής και θρησκείας βιάζονται. Το αν είναι ελκυστικές έχει ελάχιστη σημασία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη γκάμα ρούχων που επιλέγουν οι γυναίκες που γίνονται στόχοι βιαστών. Είναι πλέον πασιφανές ότι το προκλητικό ντύσιμο δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο. Οι βιαστές δεν επιλέγουν τα θύματά τους με βάση τις ενδυματολογικές τους επιλογές, αλλά με το πόσο ευάλωτες και αδύναμες μπορεί να είναι.

«Δικαιολογημένος ο βιασμός αν το ντύσιμο είναι προκλητικό», αυτό ήταν το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που έγινε το 2014 στη Βραζιλία. Δυστυχώς αυτές οι φαλλοκρατικές και άκρως ρατσιστικές συμπεριφορές καλλιεργούνται μέσα από την οικογένεια, μέσα από τα σπίτια όπου γεννιούνται, μεγαλώνουν και γαλουχούνται οι άνδρες… Δες έναν βιαστή και σκέψου «τι δεν πήγε καλά στην παιδική του ηλικία; Ποιες ήταν οι προσλαμβάνουσές του;».

Κι έπειτα έχουμε και την αμφισβήτηση: «Αντιστάθηκες; Φώναξες; Μήπως τον προκάλεσες;» είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που τους τίθενται και συνεπώς το αίσθημα της ενοχής και ντροπής είναι το πιο δύσκολο που έχουν να αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται, «Και γιατί δεν αντιστάθηκα; Λες να φταίω εγώ;». Και σαν να μην φτάνει αυτό, η σθεναρή αντίσταση, σε πολλές περιπτώσεις εκδίκασης, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τον νομικό - ακόμα και της κοινής γνώμης - ορισμό του βιασμού.

Μάθε λοιπόν και αυτό: Βάσει μίας νέας έρευνας, η πλειοψηφία των θυμάτων που επισκέφθηκαν την Κλινική για Θύματα Βιασμού στην Στοκχόλμη, δήλωσαν ότι δεν αμύνθηκαν. Αρκετές γυναίκες μάλιστα είπαν ότι ούτε καν φώναξαν για βοήθεια. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, βίωσαν μια κατάσταση προσωρινής παράλυσης, γνωστή και ως «τονική ακινησία». Η τονική ακινησία περιγράφει την κατάσταση ακούσιας παράλυσης, κατά την οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να κινηθούν.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις για να καταλάβεις ότι κανένα ρούχο δε σου επιτρέπει να απλώσεις χέρι; Τι άλλο πρέπει να μάθεις για να πάψεις να κρίνεις ρηχά και χωρίς κανέναν σεβασμό υποθέσεις βιασμού;

Για την Ελένη, τη Μαρία, την Κατερίνα, τη Φωτεινή, για όλες αυτές τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που έχουν υποστεί βιασμό. Ψυχής και σώματος.

Καλή σας μέρα.

Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ.

Μπορείτε να με βρείτε και στο φυσικό μου περιβάλλον, στο Instagram, στο Facebook και στο Twitter.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης