Τσουρέκι το πιο γλυκό ψωμί από όλα!
Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω και κυρίως με την φαντασία μου και σχεδόν όλες οι συνταγές που έχω ανεβάσει είναι δικές μου, ή με αρκετές παραλλαγές από τις αρχικές μορφές. Αυτή η συνταγή όμως για τον Άρχοντα του ψωμιού το λατρεμένο σε όλους τσουρέκι είναι εξολοκλήρου κατά γράμμα του Εθνικού μας Chef Άκη Πετρετζίκη. Την είχα ξανακάνει πριν 2 χρόνια και θυμάμαι πόσο ωραία μοσχομύριζε όλο το σπίτι. Με το που έβαλα την μαστίχα στα υλικά οι αναμνήσεις ξαναγύρισαν και το άρωμα ήταν μαγικό.
Η συνταγή είναι κατά γράμμα από το λινκ που θα δείτε μετά από τα υλικά πιο κάτω.
Το μόνο που έκανα διαφορετικό είναι ότι μόλις η ζύμη ήταν έτοιμη την άφησα στο μπωλ over night, αρκετές ώρες για να φουσκώσει και ξεχύλιζε όπως μπορείτε να δείτε και πιο κάτω στις φωτογραφίες στην gallery.
Τα υλικά και ο τρόπος για να γίνει η συνταγή είναι τα εξής :
Μείγμα Α
- 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 120 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 25 γρ. μαγιά ξηρή
Μείγμα Β
- 200 γρ. γάλα
- 100 γρ. βούτυρο
- ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
- 14 γρ. μαχλέπι
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 γρ. μαστίχα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αβγά, μέτρια
- 1 πρέζα αλάτι
Μείγμα Γ
- 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη σύνθεση
- 1 κρόκο, αραιωμένος σε 2 κ.σ. νερό
- αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Μείγμα Α
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Μείγμα Β
- Σε ένα γουδί βάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα και χτυπάμε καλά ώστε να διαλυθεί η μαστίχα και να γίνει σκόνη.
- Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη μαστίχα, το γάλα, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ομογενοποιηθούν τα υλικά, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσοχή, το μείγμα δεν θέλουμε να βράσει αλλά να ζεσταθεί.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι πολύ ζεστό το μείγμα μας για να μην μας κάψει τη μαγιά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Προσοχή, τα αυγά να είναι 50 γρ. το κάθε ένα όχι μεγαλύτερα. Συνολικά θέλουμε τα αυγά μας να ζυγίζουν 200 γρ.
- Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ με τα υλικά του μείγματος Α και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.
Μείγμα Γ
- Προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά το αλεύρι και χτυπάμε ξανά για 10-14 λεπτά. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και στη συνέχεια ανεβάζουμε στη δυνατή.
- Βάζουμε στον κάδο και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
- Μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ τότε είναι έτοιμη.
- Την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο.
- Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ή με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη σύνθεση
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
- Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες περίπου 50 εκ.
- Για να φτιάξουμε μία όμορφη πλεξούδα ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας.
- Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2.
- Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
- Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
- Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο στο νερό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, είναι ότι πιο νόστιμο θα το απολαύσετε είναι το μόνο σίγουρο αρκεί να την κάνετε ακριβώς όπως περιγράφει την συνταγή ο Εθνικός μας Chef.
Βρείτε μας και κάντε μας ταγκ
Συνταγή από : https://akispetretzikis.com/el/categories/glyka/politiko-tsoyreki