Συνταγή για τα πιο Rustic όσπρια, τους Γίγαντες
Ένα από τα πιο γιαγιαδίστικα φαγητά που μου φέρνουν παιδικές αναμνήσεις είναι οι γίγαντες.
Μου το έφτιαχνε η γιαγιάκα μου και ήταν από τα αγαπημένα μου.
Χθες αποπειράθηκα να τους φτιάξω πρώτη φορά και είχαν απόλυτη επιτυχία.
Τα όσπρια αυτά οι γίγαντες είναι ένα άκρως ρουστίκ πιάτο και εμένα προσωπικά με ταξιδεύει σε άλλες εποχές.
Γενικά μου αρέσει να φτιάχνω εύκολα φαγητά και όχι χρονοβόρα αλλά αυτό αν και χρονοβόρο άξιζε.
Αρχικά πρέπει για 12 με 24 ώρες να μουλιάσετε σε ένα μεγάλο μπωλ ένα πακέτο γίγαντες να τα σκεπάσετε και να τα αφήσετε να φουσκώσουν.
Μετά από μίνιμουμ 12 ώρες σουρώνετε και ξεβγάζετε καλά με άφθονο νερό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό σιγοβράζετε για 1 ώρα τους γίγαντες για να μαλακώσουν. Τους σουρώνετε και αφήνετε για λίγο, ( φυλάξτε αν θέλετε 300 ml από το νέρο).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα.
Στην ίδια κατσαρόλα βάζετε αρκετό ελαιόλαδο να πάει παντού και ρίχνετε σε χοντρά κομμάτια 1 λευκό κρεμμύδι, 3 σκελίδες σκόρδο, 2 καρότα, 3 κομμάτια σέλερι, ανακατεύετε καλά, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, έναν πελτέ ντομάτας, 1 κουταλιά της σούπας νερό, 1 κύβο κοτόπουλο, 1 ποτηράκι κρασί λευκό, 1 κονσέρβα ντοματάκια, και ρίχνετε και 300 ml νερό ή φρέσκο ή από αυτό που φυλάξατε. Ανακατεύετε καλά να πάρουν μια βράση και ρίχνετε και ένα ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο και 2 φρέσκα κρεμμύδια και αυτό πολύ καλά ψιλοκομμένα.
Τα ρίχνετε όλα σε ένα πυρέξ και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και κάθε 15-20 λεπτά τσεκάρετε να δείτε άν έχουν μαλακώσει. Στα 45 λεπτά ξεσκεπάζετε το αλουμινόχαρτο ανακατεύετε καλά και αφήνετε για ακόμα 15 λεπτά.
Σερβίρετε με φέτα και τρίβετε και ξύσμα λεμονιού από πάνω.
Καλή όρεξη.
Μπορείτε να με βρείτε εδώ :