Συνταγή για Τραγανό Γαλακτομπούρεκο που λιώνει στο στόμα
Αυτή είναι η συνταγή για το απόλυτο τραγανό γαλακτομπούρεκο που λιώνει στο στόμα
Το γαλακτομπούρεκο είναι το γλυκό που μας ταξιδεύει σε παιδικές αναμνήσεις.
Το μυστικό της επιτυχίας του είναι να το φτιάξεις με αγάπη. Το κράτς που ακούς στο χάραγμα του μαχαιριού είναι και η τραγανή απόλαυση.
Υλικά Για το σιρόπι:
700 γρ ζάχαρη
350 γρ νερό
150 γρ γλυκόζη
1 στικ κανέλα
Για το γαλακτομπούρεκο :
1500 γρ Γάλα πλήρες
1 βανίλια
450 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
3 αυγά
135 γρ σιμιγδάλι ψηλό
15 γρ νερό
Ξύσμα από 1 λεμόνι μεγάλο
450 γρ Φύλλο Βηρυτού
Αρκετό βούτυρο λιωμένο
Οδηγίες:
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 700 γρ ζάχαρη, 350 γρ νερό και 150 γρ γλυκόζη και ένα στικάκι κανέλας.
Τα βάζεις να βράσουν για κανένα 2-3 λεπτά και τα αφήνεις εκεί με σβηστή φωτιά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύεις 1500γρ γάλα και 1 βανίλια.
Σε ένα μπώλ ανακατεύεις 450 γρ κρυσταλλική ζάχαρη, 3 αυγά, και μετά προσθέτεις 135 γρ σιμιγδάλι ψιλό, 15 γρ νερό και ένα ξύσμα μεγάλου λεμονιού , και μετά τα προσθέτεις στην κατσαρόλα με πολύ καλό ανακάτεμα. Μόλις βράσει και κοχλάσει άπλωσε το σε ένα βαθύ ταψί η πυρέξ για να κρυώσει πιο γρήγορα για κανένα 20 λεπτό.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170-180
Σε ένα πυρέξ ή ταψί άλλο αφού έχεις λιώσει αρκετό βούτυρο με ένα πινέλο αλείφεις όλο το κάτω μέρος και μετά το κάθε φύλλο που βάζεις μέσα, 3-4 φύλλα βουτυρωμένα παντού και μετά ρίχνεις το μείγμα μέσα και προσθέτεις και βουτυρώνεις πολύ καλά όλα τα υπόλοιπα φύλλα.
Το βάζεις στον φούρνο για να ψήσεις για 30-4- λεπτά ανάλογα με τον φούρνο για να πάρει χρυσαφί χρώμα το φύλλο.
Μόλις είναι έτοιμο και ζεστό το χαράζεις και κάνεις τρύπες και ρίχνεις το χλιαρό/κρύο σιρόπι. Αφήνεις να ξεκουραστεί και τρώωωωωως σαν να μην υπάρχει αύριο..
Το συγκεκριμένο δεν πρόλαβε να κρυώσει το είχα υποσχεθεί σε μια παρέα και όταν το κόψαμε για να το δοκιμάσουν ήταν ακόμα ζεστό και το τελείωσαν σε δευτερόλεπτα.
Καλή επιτυχία !!!
Υ.γ. Την Συνταγή αυτή μου την έμαθε ο Pastry Chef Γιάννης Καλδάνης.
Μπορείτε να με βρείτε εδώ :