Τελικά, ο μεγάλος έρωτας της ζωής μας είναι ένας;

Ερμιόνη Σαρρή

Τον έχεις ζήσει; Αυτό ήταν; Δεν θα έρθει άλλος; Τι λένε οι έρευνες και τα στατιστικά

Υπάρχουν άτομα με «καρδιά αγκινάρα» που ερωτεύονται κάθε μέρα και άλλα που δυσκολεύονται να βρουν τον άνθρωπο που θα τους πάρει τα… μυαλά. Υπάρχουν και αυτοί που αναζητούν απεγνωσμένοι τον έρωτα, ωστόσο εκείνοι που φοβούνται και αντιστέκονται, στο τέλος υποκύπτουν, γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους…

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα θέμα που μας απασχολεί όλους. Για αυτό και έχουν γραφτεί τόσα τραγούδια και έχουν γυριστεί τόσες ταινίες για ρομαντικές και παθιασμένες ιστορίες, που -όπως αποδεικνύεται- δεν ζωντανεύουν μόνο στη μεγάλη οθόνη… Πόσους, όμως, μεγάλους έρωτες μπορούμε να ζήσουμε στη ζωή μας; Να λοιπόν που έρχεται και σε αυτό το ζήτημα η επιστήμη να μας βοηθήσει να λύσουμε κάθε πιθανή απορία μας.

Ο έρωτας είναι ο πιο δυνατός εθισμός

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Πώς (υποτίθεται) ότι ξέρεις πως είσαι πραγματικά ερωτευμένη; Ποια είναι τα συναισθήματα που νιώθεις; Η Ελεν Φίσερ, βιολογική ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο Ράτζερς στο Νιου Τζέρσι των Ηνωμένων Πολιτειών, έρχεται να μας δώσει μία επιστημονική εξήγηση: Είναι η πρώτη που έχει δείξει ότι τα συναισθήματα που νιώθουμε όταν ερωτευόμαστε ενεργοποιούνται από τρία διαφορετικά συστήματα του εγκεφάλου:

Το ένα είναι το σύστημα της σεξουαλικής ορμής, το άλλο εκείνο του ρομαντικού έρωτα και το τρίτο εκείνο που σχετίζεται με το βαθύ συναισθηματικό δέσιμο που νιώθουμε να μας ενώνει με έναν άλλον άνθρωπο. Προσοχή, όμως, μην μπερδεύεσαι με τα τρία διαφορετικά στάδια του έρωτα. Η Φίσερ αναφέρεται στα συστήματα που ενεργοποιούνται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, καθώς και σε οποιονδήποτε συνδυασμό!

Πολλοί παρομοιάζουν τον έρωτα με ναρκωτικό, κάτι που έρχονται να αποδείξουν και επιστημονικές μελέτες. Όταν ερωτευόμαστε ο εγκέφαλος συσχετίζει με κάτι που μόλις του συνέβη με την άκρατη ευχαρίστηση, ενώ οι ορμόνες «τρελαίνονται» και οι ερωτευμένοι «τυφλώνονται» από τα συναισθήματά τους και δεν βλέπουν ατέλειες του αγαπημένου τους… Πιο συγκεκριμένα, δύο καθηγητές Νευροαισθητικής, ο Σεμίρ Ζέκι από το Εργαστήριο Νευροβιολογίας του University College στο Λονδίνο και ο Αντρέας Μπάρτελς, ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιολογικής Κυβερνητικής Μαξ Πλανκ στη Γερμανία συμπέραναν ότι το πολύπλοκο εγκεφαλικό σύστημα που ενεργοποιεί ο έρωτας είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό που ενεργοποιείται όταν κάποιος παίρνει κοκαΐνη! Έτσι, ο έρωτας μπορεί να είναι ένας υπέροχος εθισμός όταν τα πράγματα πάνε καλά και ένας δυσάρεστος εθισμός όταν δεν πάνε όπως θα θέλαμε…

Τελικά πόσες φορές ερωτευόμαστε;

Στην εκδήλωση Festival Nights που διοργανώθηκε από τη Siemens προ τριετίας, 2.000 άνθρωποι ερωτήθηκαν για το ρομαντικό και σεξουαλικό τους ιστορικό. Ο μέσος άνθρωπος είχε ερωτευτεί τρελά δύο φορές στη ζωή του ενώ έχει βιώσει και μία μεγάλη ερωτική απογοήτευση. Δυστυχώς, κάποιοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί και αυτό γιατί 1 στους 20 έχει βιώσει περισσότερες από πέντε ερωτικές απογοητεύσεις στη ζωή του…

Το 60% των συμμετεχόντων χρειάστηκε περισσότερο από 10 εβδομάδες για να βεβαιωθεί ότι βρίσκεται με τον κατάλληλο άνθρωπο ενώ 1 στους 7 δεν θεωρεί ότι ο σύντροφός του δεν είναι «ο έρωτας της ζωής του».

Το 73% αυτών που δεν κατάφεραν να είναι με τον άνθρωπο που ερωτεύτηκαν «συμβιβάζονται» με τον σύντροφό τους γιατί δεν κατάφεραν να είναι με την «αληθινή» τους αγάπη. Βέβαια, το να είναι σε μια σχέση με την οποία συμβιβάζονται, δεν τους εμποδίζει -όπως λένε- να συνεχίζουν να ψάχνουν την πραγματική αγάπη. Και κάποιοι την βρίσκουν, ενώ είναι μέσα σε αυτές τις σχέσεις.

Η Claire Jarvis, υπεύθυνη επικοινωνίας της Siemens, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να βρεις το «άλλο σου μισό» και παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι γυναίκες ερωτεύονται πιο εύκολα και περισσότερες φορές από τους άνδρες, τα στοιχεία δείχνουν ότι και τα δύο φύλα ερωτεύονται περίπου δύο φορές στη ζωή τους. Το ανησυχητικό, σύμφωνα με την Claire Jarvis, είναι ότι τόσοι άνθρωποι είναι σε μακροχρόνιες σχέσεις (ακόμα και παντρεμένοι) και ενώ οι μισοί λένε ότι νόμιζαν ότι ερωτεύτηκαν τον σύντροφό τους, τελικά συνειδητοποιούν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι ο μέσος άνθρωπος ερωτεύεται για πρώτη φορά στην ηλικία των 19 ετών και κάνει περίπου τέσσερις ή πέντε σχέσεις πριν γνωρίσει τον άνθρωπο της ζωής του. Επίσης, το 75% υποστήριξε ότι ο ορισμός της αγάπης αλλάζει όσο μεγαλώνουμε. Αρκεί να κάνεις μία σύντομη αναδρομή στην πρώτη σου σχέση και στο πόσα άλλαξαν από τότε για να το διαπιστώσεις…

https://goo.gl/uuVigk

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης