Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: 5 λόγοι για να πεις «όχι» σε κάποιον που δε χρησιμοποιεί προφυλακτικό
Σεβάσου και κυρίως προφύλαξε τον εαυτό σου
Η 26η Σεπτεμβρίου έχει πια καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης και πιο συγκεκριμένα στο δικαίωμα της γυναίκας να προστατεύσει τον εαυτό της από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και κατ’ επέκταση την πολύ δυσάρεστη συνέπεια της έκτρωσης. Σε περίπτωση λοιπόν που είσαι από εκείνες που δε θα ήθελαν να ρισκάρουν με τη λήψη των αντισυλληπτικών χαπιών-για προσωπικούς και ίσως παθολογικούς λόγους- θεωρώ κάτι παραπάνω από ασφαλές και ώριμο τη χρήση της πιο διαδεδομένης πλέον αντισυλληπτικής μεθόδου, που δεν είναι άλλη από το προφυλακτικό. Και επειδή δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που το απαξιώνουν σου έχω 5 πολύ βασικούς λόγους για να πεις ένα μεγάλο «όχι» στο σεξ χωρίς προφύλαξη.
Ο πρώτος λόγος δεν είναι άλλος από την περίπτωση της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Δυστυχώς οι εκτρώσεις όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, μόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις ετησίως, κάτι που αποδεικνύει την ελλιπή ενημέρωση αλλά και την έλλειψη παιδείας των νέων. Πριν λοιπόν αγνοήσεις το προφυλακτικό σκέψου αν είσαι έτοιμη να γίνεις μητέρα, πόσο μάλλον με κάποιο που ίσως να μην είναι, όχι μόνο κατάλληλος για πατέρας, αλλά και για σύντροφός σου.
Ο δεύτερος λόγος δεν είναι άλλος από το AIDS όπως αναφέραμε και παραπάνω. Και μπορεί εκείνος να σε διαβεβαιώσει ότι έκανε εξετάσεις πριν 15 μέρες και είναι υγιέστατος ή να σε κοροϊδέψει λέγοντάς σου ότι δεν κολλάνε έτσι εύκολα οι άνθρωποι AIDS αλλά δυστυχώς βάλε καλά στο μυαλό σου, ότι αυτό που συμβαίνει στο διπλανό σου δε θα αργήσει να συμβεί και σε σένα. Εξάλλου είναι ένας άνθρωπος που δε γνωρίζεις καλά και ίσως να μην πάτε και ποτέ για έναν καφέ. Οπότε νομίζουμε πως δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσεις και να διακινδυνεύσεις γιατί ένα σεξ, σίγουρα θα το βρεις και αλλού και μάλιστα προστατευμένο!
Ο τρίτος λόγος είναι τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μπορεί να μην είναι AIDS αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε φθείρουν τον οργανισμό, δεν ταλαιπωρούν τον ασθενή και κάποιες φορές δεν μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και μόνιμες βλάβες. Ο κατάλογος είναι μακρύς-κονδυλώματα, χλαμύδια, ηπατίτιδα, σύφιλη- είναι μόνο μερικά από αυτά, και το γεγονός ότι δε λέγονται AIDS δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει και να τα φοβάσαι. Γι' αυτό, σκέψου το λίγο καλύτερα πριν κάνεις το βήμα και του κάνεις το χατίρι.
Και αφού αφήσουμε τα... παθολογικά στην άκρη, περνάμε τώρα σε κάτι εξίσου σημαντικό. Έστω ότι όντως δεν έχει τίποτα, και έστω ότι πραγματικά οι εξετάσεις του είναι πεντακάθαρες, μπορεί όμως να είναι απολύτως σίγουρος; Ή είναι διατεθειμένος να το ρισκάρει γιατί μάλλον δεν τον ενδιαφέρεις και ιδιαίτερα; Σίγουρα όχι σε σημείο να σου μεταδώσει κάτι σοβαρό, αλλά πιθανότατα να μην έχει και κανένα καημό για το αν εσύ είσαι 100% προστατευμένη και ασφαλής. Μάλλον ένας τέτοιος άντρας δεν σου ταιριάζει ούτε καν για σεξ. Έτσι δεν είναι;
Kαι καλά να μη σκέφτεται εσένα, δεν του είσαι και τίποτα, είναι δυνατόν να μη σκέφτεται τον ίδιο του τον εαυτό; Είναι δυνατόν να είναι ενήλικας και-υποθέτουμε νοήμων-και να ρισκάρει να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του την υγεία απλά και μόνο για να έχει λίγη απόλαυση παραπάνω; Που για πολλούς βέβαια είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά τελοσπάντων. Nαι καλά το κατάλαβες: Δε σε σέβεται καθόλου γιατί πολύ απλά δε σέβεται και δεν υπολογίζει τον ίδιο του τον εαυτό. Οπότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς παραπάνω.
Και κάτι τελευταίο: Υποθέτουμε έχεις συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πλέον ταμπού να έχει μία γυναίκα προφυλακτικά στην τσάντα της. Just in case...