5 tips για να αποκτήσεις (επιτέλους) μία υγιή σχέση

Ιωάννα Τζανή

Απόφυγε λάθη του παρελθόντος, τα οποία προκαλούν τοξικότητα και προβλήματα σε κάθε σχέση.

Είτε βρίσκεσαι στο ξεκίνημα μίας σχέσης είτε σε μία φάση που απλά βγαίνεις και γνωρίζεσαι με κάποιον άντρα που σου αρέσει πολύ, αν θέλεις να εξελιχθεί σε κάτι όμορφο και να έχει διάρκεια, καλό θα είναι - τουλάχιστον εσύ από τη μεριά σου - να το διαχειριστείς με τον σωστό τρόπο και να αποφύγεις λάθη τα οποία πολύ συχνά οδηγούν σε καυγάδες, ακόμη και χωρισμούς.

Τα λάθη είναι μέσα στη ζωή και προφανώς όλες μας έχουμε συμπεριφερθεί με τρόπο τον οποίο στην πορεία μετανιώσαμε. Ωστόσο, καλό είναι να μαθαίνουμε από αυτά και να αποτελούν για εμάς μία ευκαιρία για εξέλιξη, και όχι να συνεχίζουμε να τα κάνουμε ξανά και ξανά.

Είσαι 30 και single; Γιατί είναι υπέροχο και ταυτόχρονα δύσκολο

Για πολλές από εμάς, τα παθήματα δε γίνονται μαθήματα, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να δημιουργήσουμε μία ευτυχισμένη, δυνατή και υγιή σχέση.

Για να ξεφύγουμε από έναν φαύλο κύκλο που μας οδηγεί διαρκώς σε τοξικές και αποτυχημένες σχέσεις, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε μερικά από τα βασικότερα λάθη που κάνουμε μόλις ερωτευτούμε και να σταματήσουμε επιτέλους να λέμε... «έτσι είμαι και σε όποιον αρέσω», γιατί η τοξικότητα δεν αρέσει σε κανέναν!



#1. Θέλεις πάντα να βγαίνεις από πάνω

Μερικές από εμάς, κάθε φορά που διαφωνούμε με τον σύντροφό μας, συμπεριφερόμαστε όπως ένας δικηγόρος που παλεύει για να κερδίσει μια δίκη. Εστιάζουμε στο να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο και ο άλλος άδικο, ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει.

Ο... αγώνας για να «κερδίσεις» μια διαφωνία και να βγεις από πάνω, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή ακόμα και τοξικότητα σε μια σχέση. Και το σημαντικότερο, δεν είναι παραγωγικό για την επίτευξη μιας υγιούς, ευτυχισμένης σχέσης.

Ο στόχος είναι να κατανοήσεις την οπτική γωνία του αγαπημένου σου προσώπου, όχι να «κερδίσεις» μια διαμάχη. Αντί, λοιπόν, να παλεύεις κάθε φορά να αποδείξεις ότι εσύ έχεις δίκιο, κάν' του ρωτήσεις για να κατανοήσεις καλύτερα την άποψή του και συζήτησε μαζί του. Ό,τι κι αν έχεις να πεις εσύ με τη σειρά σου, μπορεί να ειπωθεί ευγενικά και με σεβασμό προς το πρόσωπο του άλλου.

#2. Παραπονιέσαι για τη σχέση σου σε τρίτους

Αν τα εφηβικά σου χρόνια ήταν σαν τα δικά μου και οι επαναλήψεις του «Sex and the City» ήταν τόσο μέρος της ζωής σας όσο τα σχολικά βιβλία ιστορίας και χημείας, πιθανότατα έχεις μεγαλώσει με την αντίληψη ότι η κύρια δραστηριότητα που πρέπει να κάνεις με τις φίλες σου είναι να αναλύεις κάθε λεπτομέρεια και πτυχή της σχέσης σου.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στη σχέση με τον σύντροφό σου, καθώς όχι μόνο κλονίζει την εμπιστοσύνη μεταξύ σας, αλλά δεν είναι και παραγωγικό και σε κρατά συγκεντρωμένη στα αρνητικά στοιχεία.

Αντί, λοιπόν, να παραπονιέσαι στις φίλες σου για εκείνον, επικοινώνησε και συζήτησε μαζί του όταν νιώθεις πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Μόνο έτσι θα χτίσετε μεταξύ σας μια καλύτερη σχέση.

#3. Social media stalking

Ξέρω, είναι δύσκολο να συμβιβαστείς με αυτό, όταν από τα social media μπορείς να δεις φωτογραφίες της πρώην κοπέλας του ή σε τι είδους γυναίκες πατάει like. Ωστόσο, το stalking στα social media μπορεί να είναι επιζήμιο σε μία σχέση που μόλις ξεκινάει.

Πρώτον, βγάζεις συμπεράσματα και σχηματίζεις στερεότυπα με βάση την παρουσία του στο διαδίκτυο χωρίς να τον γνωρίσεις πρώτα, ενώ μπορεί να γίνεις ανασφαλής και να ξεκινήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με πρώην κοπέλες του.

Εντάξει, το δέχομαι να κάνεις search στο Google για να βεβαιωθείς ότι δεν είναι εγκληματίας ή δραπέτης, αλλά αντιστάσου στον πειρασμό να αρχίσεις να ψάχνεις τα πάντα για το παρελθόν του στο Instagram ή το Facebook. Προσπάθησε να υπενθυμίζεις συνεχώς στον εαυτό σου ότι η διαδικτυακή ζωή διαφέρει από την πραγματικότητα.



#4. Δεν εκφράζεις όσα νιώθεις στον σύντροφό σου

Πόσες φορές έχεις σταματήσει τον εαυτό σου από το να εξομολογηθείς στον άλλον τα συναισθήματά σου επειδή φοβάσαι την απόρριψη; Πόσες φορές δεν ήσουν απόλυτα ειλικρινής για το πώς νιώθεις επειδή δεν ήθελες να πληγώσεις τα συναισθήματα κάποιου; Πόσες φορές είπες «ναι» ενώ στην πραγματικότητα εννοούσες «όχι;». Οι περισσότερες από εμάς μπορούμε να θυμηθούμε έστω μία φορά στη ζωή μας που δεν ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς και ανοιχτές απέναντι στον σύντροφό μας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να σταθεί εμπόδιο στο να δημιουργήσεις μία υγιή και ευτυχισμένη σχέση.

Αντί, λοιπόν, να φοβάσαι να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, προσπάθησε να του μιλάς και να είσαι απόλυτα ειλικρινής με αυτά που νιώθεις. Άλλωστε, μόνο έτσι θα μπορέσει να καταλάβεις αν κάτι είναι αμοιβαίο ή δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για εσένα.

#5. Έχεις μεγάλες προσδοκίες από εκείνον και απαιτείς να καλύπτει όλα τα κενά της ζωής σου

Είναι πολλές οι γυναίκες που αναζητούν έναν σύντροφο ο οποίος θα καλύπτει όλες τους τις ανάγκες: θα είναι ο καλύτερός τους φίλος, ο υποστηρικτής τους, ο συγκάτοικός τους, ο... πατέρας τους, θα τις ακολουθεί παντού και θα κρατά το πάθος και τη σπίθα στη σχέση ζωντανά.

Ας είμαστε ειλικρινείς... Αν ένα άτομο ήταν ό,τι χρειαζόμαστε στη ζωή μας, δε θα είχε τον χρόνο ή την ενέργεια να έχει μια ζωή για τον εαυτό του και δε θα είχαμε ανάγκη τους φίλους ή την οικογένειά μας.

Μην πέσεις στην παγίδα να εξαρτάσαι από τον σύντροφό σου και να έχεις ανέφικτες και υπερβολικές προσδοκίες από εκείνον. Συνέχισε να απολαμβάνεις την παρέα των φίλων, της μαμάς ή της αδερφής σου, να κάνεις πράγματα μαζί τους, και μην πέσεις «με τα μούτρα» πάνω του, όσο ερωτευμένη κι αν είσαι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπάρχει ένα πράγμα που οι άντρες βάζουν πάνω από την αγάπη! Κι όμως... υπάρχει

Νιώθεις ότι χάνει το ενδιαφέρον του για σένα; Πώς θα καταλάβεις αν βλέπεις φαντάσματα ή όντως ισχύει

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης