Επηρεάζει το «διασταυρούμενο εργασιακό στρες» τη σχέση σου;

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους το εργασιακό στρες κάποιου μπορεί να επηρεάσει τον σύντροφό του: μέσω άμεσης διασταύρωσης, έμμεσης διασταύρωσης και κοινών στρεσογόνων παραγόντων.

Όταν ο σύντροφός σου περνάει μια αγχωτική περίοδο στη δουλειά του, είναι σύνηθες να επηρεάζεσαι κι εσείς από αυτό (και το αντίστροφο). Ορισμένες φορές μπορεί ακόμη και να το αισθάνεσαι τόσο έντονα, σαν να το βιώνεις εσύ η ίδια. Αυτή η εμπειρία ονομάζεται διασταυρούμενο εργασιακό στρες (ή τραύμα) -ένας όρος που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για να περιγράψουν πώς το εργασιακό στρες μεταδίδεται από τον έναν σύντροφο στον άλλο.

Το στενό κρεβάτι, τα social media & 5 απροσδόκητα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση δεν θα κρατήσει

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους το εργασιακό στρες κάποιου μπορεί να επηρεάσει τον σύντροφό του: μέσω άμεσης διασταύρωσης, έμμεσης διασταύρωσης και κοινών στρεσογόνων παραγόντων.

Άμεση διασταύρωση.

Εάν αισθάνεσαι το άγχος του συντρόφου σου σαν να ήταν δικό σου, πιθανότατα βιώνειςαυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν άμεση διασταύρωση. «Είναι όταν ένας σύντροφος έχει μεγάλη ενσυναίσθηση και βάζει τον εαυτό του στην ίδια θέση με τους σημαντικούς άλλους», λέει ο οργανωτικός ψυχολόγος Yi-Ren Wang, PhD, ο οποίος συνέταξε πρόσφατα μια ερευνητική μελέτη σχετικά με το διασταυρούμενο στρες. Αισθάνεσαι σαν να έχεις βιώσει το στρεσογόνο γεγονός η ίδια, παρόλο που δεν το έχεις βιώσει.

Έμμεση διασταύρωση.

Μπορεί να βιώσεις έμμεσο crossoverστρες όταν η ένταση στη σχέση σας προκύπτει εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ο σύντροφός σου αντιμετωπίζει το εργασιακό του στρες και αυτό επηρεάζει την ποιότητα της σχέσης σας. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σου βιώνει μια πραγματικά αγχωτική περίοδο στη δουλειά, μπορεί να γίνει αποφευκτικός- να θέλει να μιλήσει για ό,τι συμβαίνει. Επειδή δεν επικοινωνεί, μπορεί να αρχίσεις να πιστεύεις ότι η πηγή του άγχους του είσαι εσύ ή η σχέση σας, γεγονός που επηρεάζει τη σύνδεση μεταξύ σας.

Συνήθεις στρεσογόνοι παράγοντες.

Ο χώρος εργασίας του συντρόφου σου μπορεί επίσης να δημιουργήσει κοινούς (ή γενικούς) στρεσογόνους παράγοντες που επηρεάζουν εσένακαι ολόκληρο το σπίτι. «Για παράδειγμα, ίσως η έλλειψη ευκαιρίας για προαγωγή στη δουλειά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον σύζυγό μου και ταυτόχρονα αυτό επηρεάζει το επίπεδο οικονομικής ασφάλειας που βιώνει ολόκληρη η οικογένεια», λέει ο Wang.

Και τώρα παραίτηση: Πώς το ανακοινώνεις χωρίς να διαταράξεις τις σχέσεις με ανώτερους & συναδέλφους;

5 τρόποι διαχείρισης του άγχους αυτού

Με όποιον τρόπο κι αν σε επηρεάζει το εργασιακό άγχος του συντρόφου σου, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό επίπεδο ψυχολογικής δυσφορίας, λέει η Nina Westbrook, αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας. «Κάθε σύντροφος χάνει τότε την ικανότητα να στηρίζει τον άλλο, εξαντλούνται συναισθηματικά και δεν μπορούν να κινηθούν λογικά και αποτελεσματικά μέσα στη σχέση», λέει η Westbrook.

Πριν φτάσει σε αυτό το σημείο, προτείνει να σκεφτείς εσύ η ίδια και ο σύντροφός σου πέντε πράγματα.

Δημιούργησε υγιή όρια. Είναι σημαντικό να υποστηρίζειςτις συναισθηματικές ανάγκες του σημαντικού σου άλλου -αυτό είναι μέρος της συντροφικής σχέσης- αλλά το να αναλαμβάνεις το άγχος του δεν είναι πολύ αποτελεσματικό. «Νιώθουμε ότι βοηθάμε, αλλά με τη σειρά μας αδειάζουμε κατά κάποιο τρόπο το ποτήρι μας, ενώ ο σύντροφός μας αδειάζει το δικό του ποτήρι, και τότε δεν μένει κανείς να γεμίσει ξανά τα ποτήρια, επειδή είστε πλέον και οι δύο συναισθηματικά εξαντλημένοι». Ο καθορισμός ορίων επιτρέπει στον καθένα σας να δημιουργήσει τρόπους διαχείρισης του άγχους του και σας βοηθά και τους δύο να περνάτε καλύτερα τις στρεσογόνες στιγμές.

Επικοινώνησε το πρόβλημα. Αν βιώνεις άγχος στη δουλειά σου, επικοινώνησέ το στον σύντροφό σου. «Με αυτόν τον τρόπο, ο σύντροφός σας είναι ενήμερος για τις συνθήκες και με τη σειρά του είναι πιο πιθανό να έχει υπομονή και κατανόηση καθώς θα ξεπερνάτε την υπερβολικά αγχωτική περίοδο», λέει ο Westbrook. Και είναι λιγότερο πιθανό να αποδώσει το άγχος στην ίδια τη σχέση.

Να είσαι διακριτική. Είναι σημαντικό να έχεις επίγνωση του πόσο άγχος νιώθεις και πόσο από αυτό μεταδίδεις στονσύντροφό σου. «Μπορείτε να ξεκινήσετε ρωτώντας τον σύντροφό σας ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να του μιλήσετε», λέει η Westbrook. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως έτσι: «Βιώνω πολύ άγχος στη δουλειά. Είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσουμε γι' αυτό;».

Ζήτα υποστήριξη. «Ένα άτομο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις συναισθηματικές, κοινωνικές, ρομαντικές, οικείες καιψυχολογικές μας ανάγκες. Είναι πολλά αυτά που ζητάμε», λέει η Westbrook. Το να μιλήσεις σε άλλους ανθρώπους -έναν έμπιστο συνάδελφο, έναν φίλο ή έναν θεραπευτή- για το εργασιακό σου άγχος μπορεί να ανακουφίσει μέρος του φορτίου που αναλαμβάνει ο σύντροφός σου.

Να έχεις ένα σχέδιο. Αν ξέρεις ότι πλησιάζει μια αγχωτική περίοδος στη μία (ή και στις δύο) από τις επαγγελματικές σας ζωές, κάνε το πρόγραμμά σου. Θα μπορούσες να προγραμματίσεις χρόνο ηρεμίας κάθε μέρα (είτε μόνοι είτε μαζί), να κάνετε διαλογισμούς που μειώνουν το στρες ή, αν έχετε παιδιά, να προγραμματίσετε να τα παίρνουν οι παππούδες τους τα Σαββατοκύριακα για να απελευθερώσετε τον «ψυχικό σας χώρο». Ό,τι κι αν είναι, η πραγματοποίηση προσαρμογών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες για εσένα και τον σύντροφό σου.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης