8 σημάδια που αποδεικνύουν ότι εσύ είσαι η σαμποτέρ στο ραντεβού με τον έρωτα
Μήπως το γεγονός πως κανείς δεν είναι όσο τέλειος θες δείχνει πως δεν είσαι πραγματικά έτοιμη να ερωτευθείς;
Κι όλο συζητάω με γνωστές και φίλους πώς είναι δυνατόν να είναι singles και να μην μπορούν να βρουν έναν σύντροφο. Και πάνω στη συζήτηση για το πώς πήγε το χ,ψ ραντεβού τους αναρωτιέμαι, μήπως τελικά είναι λίγο υπερβολικοί; Μήπως δεν έδωσαν την πρέπουσα ευκαιρία στο άτομο με το οποίο βγήκαν για να δουν αν πραγματικά ταιριάζουν; Μήπως ενώ λένε πως θέλουν εναγωνίως να ερωτευθούν, τελικά δεν είναι τόσο ανοιχτοί στον έρωτα, όπως πιστεύουν;
Τελικά πότε το «situationship» μετατρέπεται σε «relationship»;
Γιατί ναι, μπορεί να είσαι single - ή μπορεί να είσαι και σε σχέση - κι όμως να μην αφήνεσαι στο να νιώσεις πραγματικά τον έρωτα για κάποιον και από κάποιον - δούναι και λαβείν είναι άλλωστε αυτά τα πράγματα. Οι λόγοι δεν είναι άπειροι αλλά είναι είναι σίγουρα καθοριστικοί, αφού ίσως τελικά είσαι εσύ αυτή που κάνει σαμποτάζ στον φτερωτό θεό.
8 σημάδια πως δεν είσαι τελικά έτοιμη να ερωτευτείς
1. Δεν συμβιβάζεσαι
Προτού με «λιθοβολήσεις» κι αρχίσεις να λες πως δεν γίνεται να συμβιβαστείς στον έρωτα γιατί αλλιώς δεν μιλάμε για κάτι αληθινό, αλλά για κάτι «προμελετημένο», που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς ενδεχομένως (οικονομικούς, κοινωνικό γόητρο κλπ), να σου πω πως δεν λέω να συμβιβαστείς σε ζωτικής σημασίας πράγματα με τον άλλο. Φυσικά κι αν έχετε διαφορετικές αντιλήψεις πάνω σε κοινωνικοπολιτικά θέματα ή σε θέματα αξιών και ηθικής σημαίνει πως δεν ταιριάζετε.
Από την άλλη όμως, αν εσένα δεν σου αρέσει το σούσι που εκείνος τόσο αγαπά, ε νομίζω μπορείς να κάνεις μια υποχώρηση και να δώσεις μια ευκαιρία στον άλλο να σε γνωρίσει καλύτερα βγαίνοντας μαζί του σε ένα δεύτερο ραντεβού. Αν αντίστοιχα είσαι σε σχέση και στον σύντροφό σου δεν αρέσουν καθόλου τα λαϊκά τραγούδια, δεν πειράζει να μην τα ακούς στη διαπασών όλη μέρα. Μπορείς να βγεις ένα βράδυ με τις φίλες σου να ξεσκάσεις ή να βάζεις τη μουσική που σου αρέσει περισσότερο όταν εκείνος βρίσκεται εκτός σπιτιού. Λύσεις για τέτοιου είδους «προβλήματα» υπάρχουν, αλλά μόνο αν θες να είσαι πραγματικά με τον άλλο.
2. Βγαίνεις τυχαία ραντεβού
Η αλήθεια είναι πως αν ψάχνεις για σοβαρή σχέση σε online εφαρμογές γνωριμιών το πιθανότερο - γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις - είναι αυτό να μη σε οδηγήσει πουθενά. Αν επίσης σε έλκουν μόνο τα άτομα που θέλουν απλώς να «περάσουν καλά» σε ερωτικό επίπεδο και μετά δεν θέλουν καμία περαιτέρω επαφή, πιθανότατα οφείλεται στο ότι δεν είσαι ανοιχτή στο να λάβεις την πραγματική αγάπη από κάποιον στην πιο ρομαντική της μορφή, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Φυσικά, αν πραγματικά δεν θες κάτι πιο σοβαρό στην προσωπική σου ζωή οι παραπάνω περιπτώσεις είναι μια χαρά για σένα. Αν όμως θες μια πιο σταθερή, αφοσιωμένη σχέση με κάποιον το να βγαίνεις ραντεβού με άτομα που θέλουν το ακριβώς αντίθετο μόνο και μόνο επειδή πιστεύεις πως θα τους αλλάξεις την άποψη είναι πέρα για πέρα λάθος και ναι φίλη μου, αυτό είναι ξεκάθαρο σαμποτάζ στα ερωτικά σου. Όλο αυτό βέβαια, μπορεί να είναι μια συνειδητή ή ασυνείδητη διαδικασία, γι' αυτό την επόμενη φορά που θα εκνευριστείς με κάποιον που σε άφησε στο «διαβάστηκε» μετά την ερωτική σας επαφή, προσπάθησε να σκεφτείς αν πραγματικά περίμενες κάτι διαφορετικό από εκείνον με βάση όσα σου είχε δείξει ή με βάση τον τρόπο που γνωριστήκατε.
Δυο άτομα που υπήρξαν εραστές μπορούν να γίνουν φίλοι, αλλά μόνο σε 2 περιπτώσεις
3. Φοβάσαι υπερβολικά ότι το πράγμα θα «στραβώσει»
Μην είσαι μίζερη και μην αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν ο σύντροφός σου ή το άτομο που ενδιαφέρεται για σένα πραγματικά να ενδιαφέρονται για σένα. Δεν σημαίνει πως επειδή κάποια φίλη σου χώρισε μετά από 10 χρόνια σχέσης το ίδιο θα συμβεί και σε σένα. Στο χέρι μας είναι όλα. Αν ξεκινάς μια σχέση λες και ξέρεις 100% πως τελικά θα χωρίσετε, τότε την έχεις ήδη καταδικάσει εσύ. Και κάπως έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ ο άλλος να σε γνωρίσει καλύτερα, ούτε κι εσύ φυσικά να νιώσεις ελεύθερη τι πάει να πει έρωτας κι αγάπη. Καταλαβαίνω πως όλοι έχουμε βιώσει μια και δυο απογοητεύσεις στην προσωπική μας ζωή, όμως κάθε αρχή πρέπει να είναι αρχή και όχι τέλος. Αποδέξου λοιπόν, ότι ο άλλος είναι πραγματικά ερωτευμένος με σένα κι άσε τα πώς και τα γιατί και τα «οι αγάπες κρατάνε λίγο».
4. Αν δεν αγαπάς εσύ τον εαυτό σου τότε πώς θα σε αγαπήσει κάποιος άλλος
Αν νομίζεις πως η αγάπη και η αυτοφροντίδα που πρέπει να δείχνουμε στον εαυτό μας δεν συνδέεται με τις ερωτικές μας σχέσεις κάνεις μεγάλο λάθος. «Αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, πώς μπορείς να λάβεις αγάπη από κάποιον άλλο» λέει η Dr. Cooper-Lovett.
«Πρέπει να αναζητάς να αγαπάς τον εαυτό σου και να έχεις σχέση με τον εαυτό σου πριν επιτρέψεις σε κάποιον άλλο να δείξει και να σου δώσει αγάπη».
Αν πρώτη εσύ δεν αισθάνεσαι σίγουρη για τα βήματά σου, δεν αισθάνεσαι αυτοπεποίηθηση, δεν πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις πράγματα που πρωτίστως να σου αρέσουν, πώς περιμένεις ο άλλος πρώτον να σε προσέξει και να σε ξεχωρίσει αλλά και να σεβαστεί τα δικά σου θέλω.
5. Ψάχνεις τον τέλειο σύντροφο
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το τέλειο δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα είμασταν όλοι θεοί και θεές. Κάθε ένας έχει τις μοναδικές ατέλειές του, που όμως τον κάνουν τέλειο για κάποιον άλλο. Μη μου λες λοιπόν, πως θες ο σύντροφός σου να έχει 15 χαρακτηριστικά κι αν έχει τα 10 από αυτά κάποιος δεν θα του δώσεις μία ευκαιρία. Σίγουρα αν έχεις κάνει σχέση στο παρελθόν με κάποιον ξέρεις πως για να ευδοκιμήσει μια σχέση χρειάζονται και αμοιβαίες υποχωρήσεις σε κάποια θέματα. Οk, μπορεί να μην είναι 1,95 ο άλλος αλλά να έχει χιούμορ, να είναι προστατευτικός, να σου δίνει την απαραίτητη προσοχή και να έχει γοητευτικά χαρακτηριστικά. Γιατί να μην του δώσεις μια ευκαιρία να σε γνωρίσει καλύτερα; Αν είσαι πραγματικά έτοιμη να ερωτευτείς όπως λες.
6. Δεν δίνεις χρόνο στον εαυτό σου μετά από έναν χωρισμό
Ναι ξέρω, όλοι έχουμε χωρίσει μια φορά στη ζωή μας και μετά από 1,2,6 μήνες είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να ερωτευθούμε και να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο. Πόσο αλήθεια είναι όμως αυτό; Θέλω να πω πως για να ενδιαφερθείς πραγματικά για κάποιον άλλο, για να κάνεις μια νέα ερωτική σχέση θα πρέπει πρώτα να έχει τελειώσει η προηγούμενη. Ειδάλλως κάνεις μια τρύπα στο νερό και είσαι με κάποιον απλά για το θεαθήναι.
Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου τον χρόνο να νιώσει συναισθήματα όπως θλίψη, απογοήτευση, απώλεια, ακόμα κι αν ήσουν εσύ αυτή που διάλεξε να τερματίσει τη σχέση. Έτσι δεν θα καταπιέσεις τέτοιου είδους συναισθήματα, που με τη σειρά τους καταπιέζουν τα θετικά συναισθήματα που θα μπορούσες να νιώσεις για κάποιον. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να ξέρεις πως δεν υπάρχει deadline στον έρωτα.
7. Δεν έχεις ξεπεράσει τον πρώην σου
Και μιλώντας για χωρισμούς, το να έχεις μακροχρόνια συναισθήματα για τον πρώην σου μπορεί πραγματικά να σε εμποδίσει να αφήσεις πλήρως τον εαυτό σου να δεχθεί αγάπη από τον νέο σου σύντροφο. Ακόμη και σε καταστάσεις όπου ήσουν εσύ που επέλεξες να τερματίσεις μια σχέση, μπορεί να είναι δύσκολο να βγάλεις τελείως από τη σκέψη σου κάποιον με τον οποίο συνδέθηκες τόσο βαθιά.
«Κάποιοι [άνθρωποι] φοβούνται να ξαναβγούν εκεί έξω, έτσι κρατούν ζωντανή την προηγούμενη σχέση τους ως έναν τρόπο να παραμείνουν ενεργοί και να μην αισθάνονται ξανά μόνοι» λένε οι ειδικοί. Στην ουσία δηλαδή, θυμάσαι μόνο τις καλύτερες στιγμές που είχες με τον πρώην σου και τις συγκρίνεις με τον νυν ή με άτομα που θέλουν να μπουν στη ζωή σου, απορρίπτοντάς τα χωρίς ουσιαστικό λόγο.
Αν πραγματικά θες να νιώσεις την αγάπη όμως, πρέπει να επιλύσεις όσα έντονα συναισθήματα έχεις για τον πρώην σου. Αυτό δεν σημαίνει να ξεχάσεις εντελώς ό,τι ωραίο ένιωσες μαζί του, αλλά σημαίνει πως θυμάσαι ότι κάποιος είναι στο παρελθόν σου για κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Επομένως γιατί να τον αφήνεις να καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο στην καρδιά σου τώρα;
8. Δυσκολεύεσαι να δεχθείς κομπλιμέντα
Κι όμως, ένα τρανταχτό σημάδι ότι δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς πλήρως την αγάπη, είναι ότι δυσκολεύεσαι να δεχτείς κομπλιμέντα. Ίσως είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας να διαφωνείς με τον σύντροφό σου κάθε φορά που προσπαθεί να σου πει πόσο έξυπνη ή όμορφη είσαι, αντί να του πεις απλώς «ευχαριστώ». Σκέψου πόσες φορές σου έχει πει κάποιος σύντροφός σου τι όμορφη που είσαι μια συγκεκριμένη μέρα και η αντίδρασή σου ήταν «Δηλαδή τις υπόλοιπες μέρες είμαι χάλια;».
«Για να το κάνεις αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνδεθείς θετικά με κάποιον και να ανοίξεις τον εαυτό σου σε κάτι με το οποίο δεν αισθάνεσαι άνετα (κομπλιμέντο)» λέει στο Bustle ο John Kenny, coach διαπροσωπικών σχέσεων με εξειδίκευση στις τοξικές σχέσεις. Την επόμενη φορά λοιπόν, που ο σύντροφός σου ή το άτομο με το οποίο βγαίνετε σου πει ότι αγαπά το πάθος σου για ένα θέμα ή τις εκπληκτικές σου ικανότητες στο να λες αστεία, ευχαριστήστε τον και προσπάθησε να εσωτερικεύσεις ειλικρινά το κομπλιμέντο, αντί να το απορρίψεις αμέσως.
Ανεξάρτητα λοιπόν από το τι είναι αυτό που σε εμποδίζει από το να βρεις - ή καλύτερα να αποδεχτείς - την αγάπη, να θυμάσαι πως είσαι άξια να σε αγαπήσει κάποιος. Αν ωστόσο, αφήνεις φαντάσματα του παρελθόντος να βρίσκονται δίπλα σου ή αν ψάχνεις το τέλειο και δεν αγαπάς πρώτα εσύ εσένα, τότε ο δρόμος προς τον πραγματικό έρωτα πραγματικά δεν θα είναι εύκολος.