Conscious Dating: Ένας μίνι οδηγός για πιο ουσιαστικές σχέσεις και προσωπική ανάπτυξη

Conscious Dating: Ένας μίνι οδηγός για πιο ουσιαστικές σχέσεις και προσωπική ανάπτυξη
Pexels

Για να έχουμε μια υγιή συνειδητή σχέση και να είμαστε μέρος μιας συνειδητής συνεργασίας, όλα ξεκινούν από μέσα μας.

Μια συνειδητή σχέση σημαίνει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών μας. Αφορά στο να μοιραζόμαστε έναν κοινό σκοπό, να καλλιεργούμε μια βαθιά σύνδεση με τον εαυτό μας και να δεσμευόμαστε για προσωπική ανάπτυξη μαζί. Και ξέρεις κάτι; Αυτή η αρχή ισχύει όχι μόνο για τις ρομαντικές σχέσεις, αλλά και για τις φιλίες και τους οικογενειακούς δεσμούς μας. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και προσεγγίζουμε άλλες συνδέσεις διαμορφώνεται από την ποιότητα των προσωπικών μας σχέσεων. Οι σχέσεις μας έχουν άμεσο αντίκτυπο στη συνολική μας ευημερία, επομένως είναι σημαντικό να τις προσέχουμε.

Δεν πρόκειται απλώς για συμμόρφωση με τις κοινωνικές προσδοκίες ή για την επιδίωξη της ευτυχίας. Πρόκειται για την καλλιέργεια ουσιαστικών σχέσεων με αυτούς που αγαπάμε. Γιατί τελικά, αυτό οδηγεί σε μια γεμάτη και χαρούμενη ζωή.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στην έννοια της ιερής ένωσης στις οικείες σχέσεις. Για να έχουμε μια υγιή συνειδητή σχέση και να είμαστε μέρος μιας συνειδητής συνεργασίας, όλα ξεκινούν από μέσα μας. Αυτό είναι το θεμέλιο για όλες τις ιδιότητες που συμβάλλουν σε μια συνειδητή σχέση.

Ενώ η καλλιέργεια συνειδητών σχέσεων απαιτεί εσωτερική δουλειά και αυτοστοχασμό, οι ανταμοιβές είναι καταπληκτικές. Εάν ο σύντροφός μας είναι πρόθυμος να μας ακολουθήσει σε αυτό το ταξίδι, η προσπάθεια που καταβάλλουμε και οι δύο θα δημιουργήσει έναν μεταμορφωτικό και διαρκή δεσμό. Σε συνειδητές σχέσεις, όχι μόνο οι δικές μας ανάγκες ικανοποιούνται, αλλά και οι ανάγκες των αγαπημένων μας. Είναι όλα σχετικά με την ανάληψη προσωπικής ευθύνης, την αυθεντική επικοινωνία και με το να είμαστε παρόντες.

8 tips για να μην γίνουν οι πρώτες διακοπές με τον σύντροφό σου... οι τελευταίες

Μια συνειδητή σχέση είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Είναι να γνωρίζουμε τις προθέσεις, τα όρια και τον σκοπό σας. Εάν η σχέση σου δεν ξεκίνησε έτσι, μην ανησυχείς! Μπορείς να τη μετατρέψεις σε συνειδητή.

Το κλειδί για την καλλιέργεια μιας συνειδητής σχέσης είναι η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία, τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τον σύντροφό μας. Είναι όλα σχετικά με τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση για όλους τους εμπλεκόμενους. Εξελισσόμαστε πάντα και το αν μεγαλώνουμε χώρια ή μαζί είναι αυτό που ξεχωρίζει τις συνειδητές σχέσεις από τις υπόλοιπες.

Σε αντίθεση με μια ασυνείδητη σχέση που επικεντρώνεται στην επισήμανση των ελαττωμάτων του άλλου, μια συνειδητή σχέση έχει να κάνει με την προσωπική ανάπτυξη και την εσωτερική δουλειά. Γιατί η πρώτη συνειδητή σχέση που πρέπει να έχουμε είναι με τον εαυτό μας. Είναι δύσκολο, ίσως και αδύνατο, να είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους ή αφοσιωμένοι στην αμοιβαία ανάπτυξη, αν δεν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας ή δεν είμαστε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε το δικό μας ταξίδι αυτοβελτίωσης.

Σε μια συνειδητή σχέση, η προσωπική και συλλογική ανάπτυξη αποτιμάται και ιεραρχείται. Γιατί χρειαζόμαστε συνειδητές σχέσεις; Ο πολιτισμός μας έχει αλλάξει πολύ τους τελευταία δύο αιώνες. Οι σύγχρονες σχέσεις δεν αφορούν πλέον μόνο τις βασικές ανάγκες, όπως η εύρεση τροφής ή η απόκτηση παιδιών. Θέλουμε κάτι βαθύτερο από τις σχέσεις μας.

Στην εποχή της βελτιωμένης επικοινωνίας, συχνά δεν καταφέρνουμε να τη χρησιμοποιήσουμε σωστά. Παρά το γεγονός ότι είμαστε περισσότερο συνδεδεμένοι από ποτέ, οι ανάγκες των σχέσεών μας έχουν γίνει πιο περίπλοκες. Σήμερα, δίνουμε προτεραιότητα σε πτυχές όπως η εύρεση σκοπού, η εμπειρία της αγάπης, η κοινή γραμμή με έναν σύντροφο (όπως ταξίδια ή ανατροφή παιδιών) και η προσωπική ανάπτυξη. Αυτές είναι ζωτικές συζητήσεις που πρέπει να γίνονται εκ των προτέρων όταν εισερχόμαστε σε μια μακροχρόνια σχέση. Μπορεί ήδη να θέλεις αυτά τα πράγματα, αλλά το να είσαι σε μια συνειδητή σχέση σημαίνει να τα κάνεις προτεραιότητα. Είναι να είσαι σκόπιμος και προσεκτικός.

Για να οικοδομήσουμε συνειδητές σχέσεις, είναι ωφέλιμο να εξασκούμε συνειδητά ραντεβού. Αυτό σημαίνει να προσεγγίζουμε τις σχέσεις με επίγνωση και πρόθεση, εστιάζοντας στην προσωπική ανάπτυξη και μάθηση. Αντί να εστιάζουν στις αρνητικές εμπειρίες, οι άνθρωποι που βγαίνουν συνειδητά ραντεβού τις βλέπουν ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και αυτοβελτίωση.

Συνειδητό ραντεβού δεν είναι απλώς η εύρεση του ιδανικού συντρόφου, αλλά η εύρεση του σωστού συντρόφου. Περιλαμβάνει το να είσαι πλήρως παρών σε κάθε στιγμή, να ακούς ενεργά και να επιδιώκεις πραγματικά να κατανοήσεις και να συνδεθείς με το άλλο άτομο.

Με το να αγκαλιάζουμε συνειδητά ραντεβού, δημιουργούμε έναν χώρο όπου και τα δύο άτομα μπορούν να εκφραστούν αυθεντικά. Αυτό ενισχύει την άνεση και την αυθεντικότητα, επιτρέποντας τη δημιουργία βαθύτερων συνδέσεων Πώς μοιάζει μια συνειδητή σχέση; Υπάρχουν μερικά βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν μια σχέση συνειδητή. Ξέρετε, το είδος που έχει σκοπό και αμοιβαίο σεβασμό. Ας το αναλύσουμε:

Ευθύνη: Όλα ξεκινούν από εμάς. Η ανάληψη ευθύνης σημαίνει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να τα παραδεχόμαστε. Είμαστε άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη, δεν υπάρχει κρίση εδώ. Το σημαντικό είναι ότι είμαστε πρόθυμοι να αναπτυχθούμε και να μάθουμε από αυτά. Είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να ξέρουμε τι θέλουμε από τη σχέση.

Εμπιστοσύνη: Η εμπιστοσύνη είναι μια επιλογή. Όταν επιλέγεις να εμπιστεύεσαι τον σύντροφό σου, σημαίνει ότι τον βάζεις αυτόν και τη σχέση πάνω από τις ανασφάλειές σου. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου και επίλεξε σοφά. Μόλις κάνεις αυτήν την επιλογή, άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο και δώσε στον σύντροφό σου την εμπιστοσύνη που θα ήθελες ως αντάλλαγμα. Να είστε και οι δύο ευάλωτοι, αγαπήστε ελεύθερα και ζήστε στο παρόν.

Συγγνώμη: Κάθε σχέση απαιτεί συγχώρεση, γιατί παρόλο που δεν το θέλουμε όλοι πληγώνουμε ο ένας τον άλλον μερικές φορές. Είναι απλώς ένα γεγονός της ζωής. Το να αντιδράς με θυμό ή να κλείνεσαι στον εαυτό σου δεν θα βοηθήσει κανέναν. Η συγχώρεση είναι να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου και να κάνεις ειλικρινείς συζητήσεις. Μπορείς να εκφράσεις πώς έχεις πληγωθεί, δίνοντας παράλληλα στο άλλο άτομο την ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη και να αναπτυχθεί. Είναι όλα σχετικά με τη θεραπεία και την κοινή πρόοδο.

Ανάπτυξη: Όλοι έχουμε ελαττώματα, αλλά μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Εάν νιώθεις ότι σε συγκρατεί το παρελθόν σου, σκέψου την ολιστική θεραπεία. Οι συνειδητές σχέσεις απαιτούν μια συνεχή φιλοδοξία για βελτίωση και ανάπτυξη. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, αλλά η κοινή αντιμετώπισή της ενισχύει μόνο τον δεσμό σας.

Αυτονομία: Είναι εύκολο να χάσουμε τον εαυτό μας στις σχέσεις, αλλά θυμήσου πως είσαι ένα ολόκληρο άτομο, όχι μόνο το μισό. Αγκάλιασε τη συνύπαρξη της οικειότητας και της αυτονομίας. Είναι εντάξει να έχετε διαφορετικές αξίες, απόψεις και ενδιαφέροντα. Δώστε ο ένας στον άλλο χώρο για να είστε ο εαυτός σας.

Εκτίμηση: Οι σχέσεις μπορεί να χάσουν τη σπίθα τους με την πάροδο του χρόνου, αν σταματήσουμε να προσπαθούμε. Μην αφήσεις να συμβεί αυτό. Δείξε εκτίμηση για τον σύντροφό σου και τους λόγους για τους οποίους τον νοιάζεσαι. Μην αφήνεις την τεχνολογία να σου αποσπά την προσοχή από αυτό που είναι μπροστά σου. Να είσαι ευγνώμων για τις θετικές πτυχές της σχέσης σου. ‍

Thunberging: Η τάση με Greta Thunberg vibes που εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια στο κλίμα των σχέσεων

Βήματα για τη δημιουργία συνειδητών σχέσεων

Αυτά είναι τα βήματα για να δημιουργήσεις μια συνειδητή σχέση με τον σύντροφό σου:

  1. Ορίστε τον σκοπό της σχέσης σας: Ξεκινήστε μια συζήτηση με τον σύντροφό σου για να ορίσετε μαζί τον σκοπό της σχέσης σας. Γιατί είστε μαζί; Τι θέλετε να πετύχετε ως ζευγάρι; Αυτή η συζήτηση θα σας βοηθήσει να δώσετε κατεύθυνση στη σχέση σας και να την κρατήσετε ζωντανή. Μπορείτε να γράψετε ένα κοινό όραμα και να δημιουργήσετε μια λίστα με κοινά κίνητρα, ακόμα κι αν είστε ήδη δεσμευμένοι ή παντρεμένοι. Μιλήστε για τις επιθυμίες σας, όσο απλές κι αν είναι, όπως το να θέλετε απλώς να κάνετε ο ένας τον άλλον ευτυχισμένο.

  2. Καθιέρωσε συμφωνίες που ευθυγραμμίζονται με τον σκοπό: Μόλις ορίσετε τον σκοπό της σχέσης σας, θα πρέπει να καθορίσετε συμφωνίες που να ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας και να θέσετε κάποιους βασικούς κανόνες. Αυτοί οι κανόνες δεν πρέπει να είναι περιοριστικοί, αλλά να αντικατοπτρίζουν αυτό που και οι δύο θεωρείτε σημαντικό. Θα πρέπει να εμπνέουν και να ενισχύουν τη δυνατότητα μιας ικανοποιητικής σύνδεσης. Εσύ και ο σύντροφός σου μπορείτε να αποφασίσετε για τον αριθμό των συμφωνιών που λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

  3. Καλλιέργησε ενεργά τη συνειδητή σχέση σου: Οι καθημερινές ενέργειες και οι συνήθειες μέσα στη σχέση διαμορφώνουν τη συνολική λειτουργικότητα και την υγεία της. Κάνε μια συνειδητή προσπάθεια κάθε μέρα να καλλιεργήσεις τον δεσμό σου με τον σύντροφό σου. Αυτό μπορεί να σημαίνει να αφιερώνετε χρόνο ο ένας στον άλλον, να επικοινωνείτε ανοιχτά και ειλικρινά, να δείχνετε εκτίμηση και να στηρίζετε ο ένας τον άλλον.

pexels-eddievaldes155-23408078.jpg