7 «καμπανάκια» ότι βρίσκεσαι σε λάθος σχέση
Δεν αρκεί μόνο το συναίσθημα για να είσαι με κάποιον.
Μία σχέση απαιτεί αρκετή δουλειά για να πετύχει και, δυστυχώς, δε βλέπουν όλοι με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα ούτε και είναι όλοι έτοιμοι για αυτήν. Γιατί καλώς ή κακώς μία σχέση δεν έρχεται μόνο με δικαιώματα, αλλά συνεπάγεται και πολλές υποχρεώσεις για τα εμπλεκόμενα μέλη. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στις περισσότερες περιπτώσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που ταιριάζουν και θέλουν να προσπαθήσουν το ίδιο για να να είναι μαζί και άνθρωποι που δεν ταιριάζουν και καταλήγουν να πληγώνουν ο ένας τον άλλον προσπαθώντας να μείνουν εκεί.
Αυτά τα 7 «καμπανάκια» δείχνουν ότι μάλλον η περίπτωση της σχέσης είναι η δεύτερη.
1. Εμπιστοσύνη.
Η εμπιστοσύνη είναι μεγάλο θέμα σε μία σχέση. Οποιαδήποτε σχέση. Είτε αυτή είναι ερωτική είτε φιλική. Γιατί πολύ απλά αν δεν έχεις εμπιστοσύνη στον άλλον, καταλήγεις να κάνεις σενάρια για ό,τι μπορεί να συμβαίνει και να παραλογίζεσαι ή να μην του επιτρέπεις να έρθεις πιο κοντά σου από φόβο μήπως απογοητευτείς. Η εμπιστοσύνη θα έπρεπε να βγαίνει πιο πηγαία από τη στιγμή που έχεις επιλέξει κάποιον να βρίσκεται δίπλα σου κι αν εσύ έχεις δεύτερες σκέψεις, ίσως κάτι να σημαίνει αυτό. Μπορεί και το ένστικτό σου να έχει βγει μπροστά για να σε προστατεύσει.
2. Σεβασμός.
Όσο βασική είναι η εμπιστοσύνη άλλο τόσο είναι και ο σεβασμός και η εκτίμηση. Δεν είναι ωραίο η σχέση σου να κάνει πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Κι αν στην αρχή δεν το ήξερε, όταν το έμαθε, δε θα έπρεπε να νιώθει καλά με το να σε φέρνει σε δύσκολη θέση. Θα έπρεπε να χαίρεται να σου δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα και να μη βάζει τον εγωισμό του πάντα μπροστά σε οτιδήποτε προκύπτει απλώς και μόνο για να περάσει το δικό του.
3. Κοινά στοιχεία.
Ναι, ξέρουμε, τα ετερώνυμα έλκονται, αλλά αυτό μπορεί να είναι και παγίδα πολλές φορές. Η διαφορετικότητα είναι πράγματι πολύ καλή, ώστε να μη βαριέστε. Να δίνει ο ένας τη δική του πινελιά στον άλλον και να μην καταλήγετε να κάνετε τα ίδια και τα ίδια. Ωστόσο, άλλο να διαφέρετε στα χόμπι κι άλλο σε θεμελιώδη πράγματα της σχέσης. Αν εσύ, για παράδειγμα, θες πολλή επικοινωνία κι εκείνος ελάχιστη, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει θέμα. Να προσπαθήσετε να τα βρείτε κάπου στη μέση αν υπάρχει καλή θέληση κι από τους δύο, αλλά κι αυτό εξαρτάται από την απόσταση που πρέπει να γεφυρώσετε. Δε λέω, αγαπάμε love stories που νικάνε τα πάντα, όμως, ρεαλιστικά δεν μπορείς να αλλάξεις όλη σου την ύπαρξη για να ταιριάξεις με κάποιον.
4. Συμβιβασμοί
Κάπου εδώ ερχόμαστε στο επόμενο θέμα μας, τους συμβιβασμούς. Κάθε σχέση για να πετύχει χρειάζεται δουλειά και συμβιβασμούς. Ακόμα και οι πιο ταιριαστοί άνθρωποι του κόσμου να είστε, είστε δύο κι αυτό σημαίνει ότι δε γίνεται να τα βρίσκετε πάντα και σε όλα. Απόλυτα υγιές. Δεν είστε δίδυμα. Αν, όμως, όλη η σχέση βασίζεται στον έναν συμβιβασμό μετά τον άλλον, σε σημείο που πια αισθάνεσαι ότι δεν μπορεί να κυλήσει και λίγο φυσικά κι αβίαστα, γίνεται και λίγο αγγαρεία και κουράζει.
Διάβασε επίσης: #StaySafe EveryDay: Τα 5 must tips προσωπικής υγιεινής για το φετινό καλοκαίρι
5. Ο εαυτός σου.
Μία υγιής σχέση σε εξελίσσει. Γιατί ο άλλος θέλει να σε δει να πετυχαίνεις σε κάθε επίπεδο και σε βοηθάει προς αυτόν τον σκοπό. Σου αρέσει ο εαυτός σου μέσα σε αυτήν. Απολαμβάνεις τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να είσαι εσύ. Υπάρχουν, όμως, πολλές περιπτώσεις που τα πράγματα αποδεικνύονται κάπως διαφορετικά. Όταν παρατηρείς να αλλάζει η δική σου συμπεριφορά ως αντίδραση σε αυτή του άλλου και τελικά να καταλήγεις να μην είσαι εσύ ok με τον εαυτό σου. Αν δεις να συμβαίνει κάτι τέτοιο, πάρε μία βαθιά ανάσα, δες την πραγματικότητα και επίλεξε κάποιον που να βγάζει τον καλύτερο και όχι τον χειρότερο εαυτό σου.
6. Θαυμασμός.
Η σχέση σου πρέπει να σε κάνει να περνάς όμορφα, να μοιράζεσαι τα καλά και τα κακά, να είναι παρών ο ένας στη ζωή του άλλου, αλλά πολύ σημαντικό είναι ο άλλος να σου εμπνέει θαυμασμό. Για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή; Για τη μαχητικότητά του; Για τον αλτρουισμό του; Για ό,τι μπορεί για εσένα να είναι σημαντικό και να ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά που θες να έχει αυτός που βρίσκεται μαζί σου. Και τώρα σκέψου το αγόρι σου. Υπάρχει κάτι για το οποίο τον θαυμάζεις; Αν δυσκολεύεσαι να βρεις, θετικό σημάδι δεν είναι.
7. Pros VS Cons
Η τελική κρίση: Συνολικά, σκεπτόμενη τη σχέση σας, τι νιώθεις ότι υπερισχύει; Τα καλά ή τα κακά; Στην πλειοψηφία του χρόνου περνάς όμορφα έχοντάς τον στη ζωή σου; Όχι μόνο όταν είστε μαζί, αλλά κι όταν είστε χώρια. Καλύπτει τις ανάγκες που έχεις μέσα στη σχέση; Είναι όσο υποστηρικτικός θες; Σου δίνει τον χώρο σου; Δεν αρκεί μόνο το συναίσθημα. Είναι η σχέση όπως τη θες ή νιώθεις ότι καταπιέζεσαι για να είσαι εκεί; Αν συμβαίνει το τελευταίο, γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, απλώς ίσως να μην είσαι έτοιμη να το εφαρμόσεις. Πάνω απ’ όλα σκέψου ότι μία σχέση πρέπει να είναι κάτι όμορφο. Ακόμα και με τις δυσκολίες που θα προκύψουν. Αν δε νιώθεις καλά, όμως, δεν υπάρχει λόγος να διαιωνίζεις μία κατάσταση που δε βγάζει πουθενά. Τόσοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί έξω για να σου δώσουν -και να τους δώσεις- ό,τι ζητάς.
Διάβασε επίσης: #StaySafe EveryDay: Οι απλές συνήθειες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σου