Τα dating apps περνούν κρίση και ο κόσμος δηλώνει όλο και πιο ανικανοποίητος. Γιατί τώρα;

Τα dating apps περνούν κρίση και ο κόσμος δηλώνει όλο και πιο ανικανοποίητος. Γιατί τώρα;
Pexels

Όλο και περισσότερος κόσμος αποχαιρετά τις εφαρμογές γνωριμιών και στρέφεται στο φλερτ μακριά από το ίντερνετ. Τι έχει αλλάξει με τα dating apps;

Πάνε τουλάχιστον δέκα χρόνια που όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται το μέλλον της προσωπικής και ερωτικής τους ζωής στην τύχη που μπορεί να έχουν στις εφαρμογές γνωριμιών.

Η άνοδος των dating apps τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε σχέσεις. Αν έχεις υπάρξει single τον τελευταίο καιρό, σίγουρα θα σου έχουν κάνει την ερώτηση τουλάχιστον μία φορά για το αν έχεις κατεβάσει Tinder ή κάποια άλλη εφαρμογή γνωριμιών. Αν η απάντησή σου είναι αρνητική, η αντίδραση είναι ξεκάθαρη: «Μα γιατί;».

POV: Ψάχνω τον έρωτα αλλά δεν βγαίνω από το σπίτι - Πώς θα επιστρέψεις στην «ενεργό δράση»

Η αγάπη των dating apps δεν κρατάει για πάντα

Έρευνα της Pew που διεξήχθη το 2022 διαπίστωσε ότι το 53% των ενηλίκων των ΗΠΑ κάτω των 30 ετών είχε χρησιμοποιήσει online dating. Ωστόσο, αυτές οι εφαρμογές έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια και απόγνωση σε πολλούς χρήστες, καθώς η Pew διαπίστωσε ότι το 46% όλων των χρηστών (και το 51% των γυναικών) είχαν αρνητική εμπειρία από τις διαδικτυακές γνωριμίες.

Το Tinder σημείωσε πτώση 8% στους χρήστες του που πληρώνουν και περικοπές στο 6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

dating_apps.jpg

Ο Guardian μίλησε με ανθρώπους που έχουν αποστραφεί από το online dating και τους ζήτησαν να μοιραστούν τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές για να δημιουργήσουν σχέσεις και να βρουν σύντροφο.

Οι περισσότεροι που εγκατέλειψαν τα dating apps δηλώνουν καλύτερα με τον εαυτό τους πλέον με μερικούς από αυτούς να αναφέρουν πως ο τρόπος που φλερτάρουν οι άνθρωποι στις εφαρμογές γνωριμιών δεν είναι αυτός που τους αρέσει και βολεύει.

Μία γυναίκα, μάλιστα, τόνισε πως αυτό που δεν της αρέσει στους άνδρες είναι πως «τείνουν να μεταπηδούν κατευθείαν σε υπονοούμενα και να προσπαθούν να παρασύρουν τη συζήτηση».

Μία άλλη γυναίκα που περιέγραψε την ιστορία της στον Guardian περιέγραψε μια ιστορία που τη φρίκαρε, εννοώντας πως εξαπατήθηκε από έναν άνδρα και κατέληξε να διαγράφει την εφαρμογή. Μάλιστα, ύστερα από την περιπέτεια με τον άνδρα που εξαφανίστηκε ξαφνικά και δημιούργησε άλλο προφίλ αργότερα, δήλωσε «ένιωσα ότι πολλοί άνδρες στις ιστοσελίδες γνωριμιών δεν ξέρουν πραγματικά τι θέλουν».

Το viral hack για το προφίλ σου στο Tinder υπόσχεται πιο πολλά match αλλά κρύβει μια παγίδα

zevgari.jpg

Ένας άνδρας μοιράστηκε τη δική του εμπειρία, έχοντας χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές γνωριμιών από τότε που αυτές πρωτοεμφανίστηκαν και έγιναν τάση.

Στην αρχή, ήταν ένας νέος διασκεδαστικός τρόπος για να βγαίνω ραντεβού, αλλά καθώς μεγάλωνα, η επιθυμία να γνωρίσω κάποιον στον πραγματικό κόσμο - μακριά από τους αλγόριθμους της υψηλής τεχνολογίας - έγινε όλο και πιο έντονη.

Ο ίδιος ανέφερε πως πλέον απολαμβάνει περισσότερο τα ραντεβού και το φλερτ, απ’ ό,τι συνέβαινε στον διαδικτυακό χώρο.

Άλλοι άνθρωποι που έχουν χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές αυτές τονίζουν πως οι χρήστες των dating apps δεν αντιπροσωπεύουν αυτό που πραγματικά είναι και διαστρεβλώνουν την εικόνα τους για να γίνονται αρεστοί.

kinito_gynaika-(2).jpg

Οι απόψεις διχάζουν, αλλά μετά την πανδημία του κορονοϊού, η χρήση των dating apps έχει συναντήσει την καθοδική πορεία.

DPG Network