Συνέντευξη με τον interior designer Αδάμ Καρρά: Η διακόσμηση μέσα από τη δική του ματιά

Ερμιόνη Σαρρή

Αδάμ Καρράς. Ο interior designer που επί 2 συνεχή χρόνια κρυβόταν πίσω από τις φαντασμαγορικές βιτρίνες των Harrods και του Topshop της Μεγάλης Βρετανίας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, σπούδασε στο Λονδίνο, όπου και εργαζόταν μέχρι και το 2005. Τα τελευταία 10 χρόνια βρίσκεται στη χώρα μας και ασχολείται με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων και το σχεδιασμό επίπλων.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, εδώ στο Queen.gr να τον γνωρίσουμε κάπως καλύτερα και να αντλήσουμε από εκείνον μερικά μυστικά διακόσμησης. Τι θα μας πρότεινε για τη φθινοπωρινή διακόσμηση του σπιτιού μας και σε τι πρέπει να επενδύσουμε; Τον ρωτήσαμε και ιδού τι μας απάντησε.

1. Πώς αποφάσισες να γίνεις διακοσμητής; Τι ερέθισμα πήρες και από πού;

Θα έλεγα ότι ήταν περισσότερο παρότρυνση πάρα απόφαση, όταν σε κάποιες διακοπές μου στην Ύδρα γνώρισα μέσω πολύ καλού μου φίλου τον μετρ παγκόσμιας φήμης γκαλερίστα David Gill. Λάτρης της σύγχρονης τέχνης κ του design οπού φιλοξένει στους χώρους του κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας αγοράς..Περάσαμε μέρες και ώρες μαζί συζητώντας για τα πάντα οπού και έδειξε τρομερό ενδιαφέρον για τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης μου για το design και την διακόσμηση, γενικότερα. Σε πολύ μικρό διάστημα από τότε, βρέθηκα στην κάρδια του Λονδίνου να σπουδάζω contemporary design στον οίκο Sothebys.Τα Χριστούγεννα ήταν πολύ κοντά όταν ο ίδιος David Gill μου ζήτησε να αναλάβω ένα installation concept σαν αυτά που του περιέγραφα το καλοκαίρι στην Υδρα. Ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό για την Gallery αυτά τα Χριστούγεννα μου είπε χαρακτηριστικά και θα ήθελα να το κάνεις εσύ. Έτσι και έγινε. Την βραδιά εκείνη ήρθαν μεγάλα ονόματα στον χώρο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την Zaha Hadid κλείνοντάς μου το μάτι να μου λέει " nice work greek guy ".Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ.

2. Πιστεύεις πως οι Έλληνες έχουν καλή σχέση με τη διακόσμηση και γενικώς τους διακοσμητές;

Θα σας στεναχωρήσω,ομως πιστεύω ότι ο Έλληνας δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τον προσωπικό του χώρο, είτε αυτός λέγεται οικία είτε χώρος εργασίας Όσον άφορα την σχέση του με τους ειδικούς, θα έλεγα ότι τις περισσότερες φορές είναι περίπλοκη. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για δυο λόγους ,είτε γιατί δεν μπορεί να καταλάβει ο Διακοσμητής τι ακριβώς θέλει ο ιδιοκτήτης (προφανώς δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με τον ίδιο), είτε γιατί ο ιδιοκτήτης έχει την εντύπωση πως προσλαμβάνοντας έναν ειδικό και δίνοντας του ,το όποιο ποσό έχει συμφωνηθεί έχει λύσει " το πρόβλημα του ". Σε αυτό το σημείο έρχεται η καταστροφή! Το να ψυχολογείς τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου δεν είναι ό,τι πιο εύκολο ,θέλει εμπειρία και γνώση τις περισσότερες φορές.Ο κάθε επαγγελματίας πρέπει σε χρόνο μισής με μιας ώρας να ψυχολογήσει τον πελάτη για να μπορέσει να ξεκινήσει την υλοποίηση του project σε σωστή βαση.Σημαντικη λεπτομέρεια σε μια συνεργασία με κάποιον διακοσμητή είναι το πως όταν κάποιος προσπαθεί να σας επιβάλει το δικό του γούστο να είστε σίγουροι πως δεν θα νιώσετε ποτέ σαν στο σπίτι σας.Εκεινη την στιγμή κιόλας θα πρέπει να σταματήσετε την οποία συνεργασία μαζί του.

3. Έχεις κάποιο συγκεκριμένο στυλ που αγαπάς; Γενικώς, ποια είναι η φιλοσοφία σου όσον αφορά τη διακόσμηση ενός χώρου;

Προσωπικά πλήττω με τους άδειους χώρους. Μου αρέσουν οι χώροι με χαρακτήρα και ζωντάνια. Η φιλοσοφία μου είναι :Δεν πετάμε τίποτα έως ότου τα τσεκάρει στο χώρο μας ο ειδικος.Διότι μπορούμε κάλλιστα να μεταμορφώσουμε τα αντικείμενα του χθες και να σταθούν κάλλιστα ακόμη και σήμερα και στο μέλλον αν τα μεταποιήσουμε όπως πρέπει.


4. Πώς ξεκινάς να «χτίζεις» τη σχέση σου με έναν πελάτη. Τι προσέχεις περισσότερο;

Η σχέση με τον πελάτη χτίζεται από την πρώτη κιόλας συνάντηση μαθαίνοντας για την ζωή του κάποια ενδεικτικά πράγματα όπως με τι ασχολείται και ποιος είναι ο ρυθμιστής ζωής του γενικότερα .
Προσέχω περισσότερο να ψηλαφίσω το μέσα του, και σε δεύτερη φάση τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά

5. Ποιο είναι μέχρι στιγμής το αγαπημένο σου project;

Αγαπώ όλα τα project μου, το καθένα για διαφορετικό λόγο. Όμως από τις πιο πρόσφατες δουλείες μου έχω να αναφέρω πως η μονοκατοικία στις Σπέτσες για μένα ήταν μια πρόκληση και θέλω να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες για την άψογη συνεργασία τους

6. Τι επιτάσσουν οι τάσεις αυτής της σεζόν για τη διακόσμηση;

Για το 2016 επανέρχονται τα γεωμετρικά σχεδία σε υφάσματα πάντως είδους ,όπως επίσης κ στις φόρμες των επίπλων.

7. Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που συναντάς όταν μπαίνεις σε κάποιο σπίτι;

Ο τραγικός φωτισμός που βγάζουν τα περισσότερα φωτιστικά οροφης.Μεγαλη προσοχή στο θέμα φως!


8. Θα ήθελες να δώσεις μερικά tips διακόσμησης για αυτό το χειμώνα στις αναγνώστριες του Queen.gr; Τι χρώματα και ποιο στυλ θα πρέπει να υιοθετήσουν για τη διακόσμηση του σπιτιού τους;

Τα χρώματα για φέτος είναι mixed. Συνδυάστε παστέλ αποχρώσεις με έντονες σκούρες λεπτομέρειες ακόμη κ σε αντικείμενα ή έπιπλα. Οι ρίγες είναι must!


9. Τέλος, θα θέλαμε από εσένα να μας πεις μερικά Dos και ένα Don'ts που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πάνω στο κομμάτι της διακόσμησης.

DOS

α) Προμηθευτείτε έστω 2 φωτιστικά δαπέδου με μαλακό φωτισμό για το σαλόνι.

β) Αντικαταστήστε τα μονόχρωμα υφάσματα.

γ)Βάλτε φυτά σε βεράντες και κήπους.

δ) Αγοράστε κάποιο έπιπλο στην φυσική του επεξεργασία όπως και μπορείτε κάλλιστα να κάνετε και για το δαπεδο.

ε)Διακοσμήστε τους χώρους σας βασισμένοι στο δικό σας γούστο. Ένας όμορφος χώρος δε σημαίνει απαραίτητα, ακριβά έπιπλα και διακοσμητικά. Εκμεταλλευτείτε έξυπνα τα ήδη υπάρχοντα αντικείμενα, χαρίζοντας τους πινελιές ανανέωσης, φροντίζοντας πάντα τη διατήρηση του χώρου σε απόλυτη τάξη, ώστε να αναδεικνύεται η εκάστοτε διακοσμητική του πρόταση.

στ)Ανανεώστε την εικόνα του μπάνιου σας χωρίς να αλλάξετε τη διάταξη των ειδών υγιεινής. Αλλαγή πλακιδίων, ντουλαπιών, ραφιών, καθρεπτών και μπαταριών αρκούν για να αποδοθεί στο χώρο μια ανακαινισμένη και τέλεια οργανωμένη εμφάνιση.

ζ)Μεγαλώστε με έξυπνα οπτικά τρικ τους μικρούς σας χώρους. Βάψτε το ταβάνι στην ίδια απόχρωση (απαλά χρώματα) με τους τοίχους, δυο όμως τόνους πιο ανοιχτό, τοποθετήστε καθρέπτες που αντανακλούν το φως και δίνουν την ψευδαίσθηση της ευρυχωρίας, απαλλαγείτε από τα διάφορα άχρηστα μικροαντικείμενα και αποφύγετε τα σκούρα, ογκώδη έπιπλα.

DON΄TS

α) Μην δίνετε άσκοπα χρήματα σε αντίγραφα έργων τεχνης.Βρείτε κάποιο καλλιτέχνη και αποκτείστε μερικά αυθεντικά έργα που σας εκφράζουν.(Ας μην είναι επωνυμος,τουλαχιστον θα είναι αυθεντικός)

β)Αποφύγετε να τοποθετείτε ογκώδη αντικείμενα σε μικρούς χώρους και αντίστροφα.

γ)Ποτέ μην αντιγράφετε κάτι αυτούσιο, όσο κι αν σας αρέσει ή σας έχει εντυπωσιάσει. Μπορείτε να υιοθετείτε στοιχεία συνθέσεων που έχετε δει, προσαρμόζοντας τα πάντα στο προσωπικό σας γούστο και ανάλογα με τις δυνατότητες του χώρου σας.

δ)Ένα σαλόνι με γκρίζους τοίχους, κόκκινα έπιπλα και κρυστάλλινους πολυελαίους μπορεί να φαντάζει σαγηνευτικό σαν μια καλοστημένη εικόνα, όμως μη βιαστείτε να την αντιγράψετε. Σκεφτείτε τι πραγματικά αναζητάτε και τι σας ταιριάζει αληθινά. Δοκιμάστε το χρώμα που θέλετε στους τοίχους και εφοδιαστείτε με δείγματα υφασμάτων που θα σας βοηθήσουν να καταλήξετε στην κυρίαρχη επίπλωση και διακόσμηση του νέου ή του ανανεωμένου σας χώρου

ε)Αποφύγετε τα σκούρα χρώματα στο ταβάνι γιατί μικραίνουν και βαραίνουν το χώρο,δημιουργώντας μια κλειστοφοβική και καταθλιπτική ατμόσφαιρα. Δοκιμάστε το μόνο αν ο χώρος που θέλετε να επέμβετε είναι μεγάλος με πολύ ψηλό ταβάνι.

Enjoy!!

* Ευχαριστούμε πολύ τον Αδάμ Καρρά για την όμορφη αυτή συνέντευξη! Δείτε περισσότερα δείγματα από τη δουλειά του στο προσωπικό του blog και επικοινωνήστε μαζί του στο 6908677941.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης