Επίμονος Κηπουρός: Τι πρέπει να προσέξεις πριν αρχίσεις να φτιάχνεις τον κήπο σου την άνοιξη
Το gardening έχει γίνει το νέο cocooning και εσύ δεν πρέπει να μένεις πίσω από τις νέες τάσεις.
Ο σχεδιαστής μόδας Οscar de la Renta έχει δηλώσει «με την κηπουρική χαλαρώνω. Είναι ένας ακόμα τρόπος να είναι δημιουργικός και να παίζω με τα χρώματα.». Ο θεατρικός συγγραφέας Bernard Shaw, 100 χρόνια πριν, είχε γράψει πως «ένας κήπος είναι το μόνο μέρος όπου μπορείς να συναντήσεις τον Θεό.» Πνευματικές αναζητήσεις, χαλάρωση, δημιουργικότητα και διασκέδαση; Για όποιον λόγο και να θες να φτιάξεις τον κήπο ή τη βεράντα σου αυτή την άνοιξη θα έχεις απορίες και εμείς είμαστε εδώ για να στις λύσουμε όλες.
Tα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τον κήπο μας:
1.Μετράμε το χώρο μας και κάνουμε ένα πρόχειρο σχέδιο σε ένα χαρτί. Εκεί πέραν των διαστάσεων σημειώνουμε πόσες ώρες ηλιοφάνεια έχει η βεράντα ή ο κήπος μας και τι έκθεση έχει («βλέπει» Βορρά κτλ).
2.Σημειώνουμε τις ανάγκες μας. Δηλαδή θέλουμε φυτά που θα μας κρύβουν από τα αδιάκριτα βλέμματα, φυτά που να κάνουν σκιά το καλοκαίρι, φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα ή απλά όμορφα, πολύχρωμα φυτά.
3.Σκεφτόμαστε το budget που θα θέλαμε να διαθέσουμε.
4.Κάνουμε μία έρευνα στους γείτονες και τη γύρω περιοχή για να δούμε ποια φυτά ευδοκιμούν και ποια είναι αυτά που θα θέλαμε να έχουμε και στη δική μας πράσινη γωνιά.
5. Επισκεπτόμαστε ένα μεγάλο φυτώριο και συζητάμε με το γεωπόνο όλα όσα θέλουμε να κάνουμε με τον κήπο μας αλλά και για τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο μας. Εκεί αγοράζουμε τα φυτά και τις γλάστρες.
Προσοχή: Δε χρειάζεται να αγοράζουμε μεγάλου μεγέθους φυτά γιατί είναι και πιο ακριβά. Παίρνουμε μικρά ώστε να γλιτώσουμε χρήματα και επιπλέον έχουμε τη χαρά να τα βλέπουμε να μεγαλώνουν.
Μπορείς να περιβάλλεσαι από δέντρα και φυτά χωρίς να αφιερώνεις όλο τον ελεύθερο χρόνο σου σε αυτά
Ο κηπουρός που δεν θέλει να αφιερώνει πολύ χρόνο στον κήπο του σίγουρα αγαπά τους κάκτους και τα παχύφυτα. Χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση και αραιά ποτίσματα. Έτσι και αλλιώς υπάρχουν πανέμορφοι κάκτοι που ανθίζουν κιόλας. Επίσης τα πιο πολλά από τα αρωματικά φυτά είναι αρκετά ανθεκτικά και μπορεί να τα έχει στη συλλογή του. Η πικροδάφνη, η ελιά, η δάφνη, η αγγελική επίσης είναι φυτά που δε χρειάζονται πολλές φροντίδες.
Ό,τι μπορεί να φυτέψεις για να μαγειρεύεις με υλικά από το μποστάνι σου
Κάθε βεράντα μπορεί να έχει μία γωνιά με λαχανικά και αρωματικά φυτά που να τα κόβουμε και να χρησιμοποιούμε κατευθείαν στη μαγειρική μας. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να τρως ολόφρεσκη και αγνή σαλάτα δικής σου παραγωγής. Από τα πιο εύκολα λαχανικά για καλλιέργεια σε γλάστρα στο μπαλκόνι είναι το μαρούλι, η ρόκα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα τοματίνια, ο άνηθος, το σέλινο και ο μαϊντανός. Από εκεί και πέρα δεν θα πρέπει αν λείπουν και τα αρωματικά όπως: δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο, βασιλικός, αρμπαρόριζα, ρίγανη και λεβάντα.
Oι εργασίες που πρέπει να κάνεις στον κήπο σου αυτή την εποχή
Την Άνοιξη πρέπει να κάνουμε κλαδέματα σε φυτά που θέλουμε να διατηρήσουμε το σχήμα τους ή είναι σε μπορντούρες. Κάνουμε πιο συχνά τα ποτίσματα και ελέγχουμε το αυτόματο πότισμα ότι λειτουργεί σωστά. Κάνουμε λίπανση τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, από 1 φορά το μήνα. Σκαλίζουμε για ζιζάνια, αγριόχορτα και να αφρατέψουμε το χώμα και τέλος, φυτεύουμε ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά εποχιακά για να δώσουμε χρώμα στον κήπο και το μπαλκόνι μας αλλά και καλοκαιρινά λαχανικά.
Δες επίσης: Minimal ανοιξιάτικες ιδέες διακόσμησης για εσένα που θες να σηκώσεις τα χαλιά