Φάκελος Κρύο: Το λάθος με τον θερμοστάση και τα 4 μυστικά της μαμάς

Πατούλια Κατερίνα

Ξέρουμε ότι ο φετινός χειμώνας θα μας στοιχήσει πιο πολύ, ειδικά στο πεδίο της θέρμανσης. Οι παλιές όμως νοικουκυρές έχουν αλάνθαστα κόλπα να μας διδάξουν, κόλπα που αξίζει να δοκιμάσεις από σήμερα.

Είναι Νοέμβριος, δεν κάνει (τσουχτερό ακόμα) κρύο στην Ελλάδα, αλλά ο χειμώνας αυτός θα είναι τσουχτερός τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με το πορτοφόλι μας. Το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο θα είναι φέτος τον χειμώνα πιο ακριβό από ποτέ, η εναλλακτική αγοράς πετρελαίου θέρμανσης είναι εξίσου ακριβή επιλογή και τα καυσόξυλα έχουν πάρει κι αυτή αύξηση στην τιμή τους.

Οπότε, τα παλιά καλά κόλπα των νοικοκυρών έρχονται και πάλι στο προσκήνιο και ίσως ζεστάνουν το σπίτι μας.

Στρώσιμο χαλιών:

Οι παλιές νοικοκυρές έστρωναν τα χαλιά τους από το τέλος Οκτωβρίου, στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Μαζί με τα μεγάλα χαλιά, στρώνονταν και τα μικρά και στα δωμάτια και στην κουζίνα και το χαλί εκείνο που λειτουργούσε σαν στοπ του αέρα στην πόρτα.

Τώρα βγαίνουν οι χειμωνιάτικες κουρτίνες: Οι παλιές νοικοκυρές είχαν δύο ειδών κουρτίνες για πολύ σημαντικούς λόγους κι όχι για να αλλάζουν μόνο το ντεκόρ στο σπίτι. Η ζεστή χειμωνιάτικη κουρτίνα, φτιαγμένη από πιο χοντρό υλικό, δεν επιτρέπει στον αέρα να μπαίνει μέσα από τα παλιά παραθυρόφυλλα, λειτουργώντας σαν φίλτρο κρύου αέρα. Τα πρωινά που οι νοικοκυρές αέριζαν το σπίτι, τραβούσαν τις κουρτίνες και σήκωναν τις τέντες για να μπει ο ήλιος και το απογευματάκι, παντζούρια, τζάμια και κουρτίνες έμπαιναν στη θέση τους.

Μαζί με τα χαλιά, κατεβαίνουν τα πιο χοντρά σκεπάσματα, τα χειμερινά σεντόνια και τα χειμωνιάτικα ρούχα.

Η ώρα του φούρνου:

Σε παλαιότερες εποχές, ο ξυλόφουρνος ήταν βασικό στοιχείο στη θέρμανση του σπιτιού όπως και η σόμπα με ξύλα, η οποία είχε και μάτια για να μαγειρεύει η νοικοκυρά.

Στη δική μας εποχή, μπορείς απλά να φουρνίσεις το φαγητό τις βραδινές ώρες που η οικογένεια είναι στο σπίτι για να αυξήσεις τη θερμοκρασία του δωματίου, ειδικά αν συνορεύει με το σαλόνι.

Καθαρά παντζούρια: Το να έχεις καθαρά παράθυρα και πόρτες, λίγο πριν τον χειμώνα, είναι εγγύηση πως θα βρεις τις τυχόν διαρροές κρύου αέρα και θα κάνεις τα απαραίτητα μαστορέματα για να έχεις ένα σπίτι πιο ζεστό. Τρύπες και μισάνοιχτα τζάμια μπορούν να κατεβάσουν κι άλλο τη θερμοκρασία του σπιτιού.

Το λάθος με τον θερμοστάτη:

Αν πάλι ανοίξεις την θέρμανση και σε απασχολεί ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστείς τον θερμοστάτη, προσοχή στα λάθη. Η Αμερικανική Εταιρεία Μηχανικών Θέρμανσης, Ψύξης και Κλιματισμού προτείνει ο θερμοστάτης να παραμένει στους 20 βαθμούς κελσίου – 19 αν ο θερμοστάτης είναι σε κάποιο χολ ή ζεστό σημείο του σπιτιού και αν επιλέξεις να έχεις τη θέρμανση ανοιχτή και κατά τη διάρκεια της νύχτας, θέσε τον θερμοστάτη έναν – δύο βαθμούς πιο κάτω.

Ένα άλλο λάθος με τον θερμοστάτη, έχει να κάνει με τη στιγμή που θα μπεις στο παγωμένο σου σπίτι μετά τη δουλειά. 35% των ανθρώπων κάνουν την εξής άστοχη κίνηση: ανεβάζουν τον θερμοστάτη όσο πιο πολύ μπορούν, ελπίζοντας πως το σπίτι θα ζεστάνει πιο γρήγορα (το ίδιο λάθος κάνουμε και με το κλιματιστικό) αλλά η αλήθεια είναι πως όσο κι αν ανεβάσεις τον θερμοστάτη αυτός δεν θα κάνει το σύστημα να δουλέψει γρηγορότερα και να ζεστάνει τον χώρο, μικρό και μεγάλο αλλά με σταθερό ρυθμό θα φτάσει κάποια στιγμή στην θερμοκρασία που όρισες στον θερμοστάτη.

Πάντως, ένας ψηφιακός θερμοστάτης κοστίζει από 45 έως 200 ευρώ και θα μπορούσε να είναι μια αγορά επένδυση για σένα και το σπίτι σου.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης