5 λάθη που κάνεις και δεν γίνεται τραγανό το μπέικον στο σπίτι
Αν για παράδειγμα ξεκίνησες να ψήνεις το μπέικον σε καυτό τηγάνι μην απορείς για το αποτέλεσμα που θα καταλήξει στο πιάτο και τον ουρανίσκο σου.
Το μπέικον είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή και λαχταριστά τρόφιμα που αγαπούν να το καταναλώνουν τόσο μικροί αλλά και μεγάλοι. Έχει έντονη, πλούσια γεύση και αποτελεί μια πολύ γευστική επιλογή για τις σαλάτες σου, το πρωινό γεύμα ή το brunch του Σαββατοκύριακου στο σπίτι (και όχι μόνο!).
Οι περισσότερες νοικοκυρές το τηγανίζουν μαζί με αυγά ή το ψήνουν για λίγα λεπτά στο grill μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Αρκετές φορές ωστόσο το αποτέλεσμα καταλήγει να μην είναι το επιθυμητό τόσο γευστικά αλλά και οπτικά λόγω μερικών διαφορετικών ενεργειών που όλες κάνουμε κατά το ψήσιμο.
Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σου τα πέντε πιο κοινά λάθη για να μην τα κάνεις ποτέ ξανά και να φτιάξεις το πιο λαχταριστό σπιτικό μπέικον.
Πρέπει να πλένεις ξανά τη συσκευασμένη σαλάτα από το μάρκετ; Η αλήθεια είναι πως όχι
5 λάθη που κάνεις όταν μαγειρεύεις το bacon στο σπίτι
1) Ξεκινάς το ψήσιμο με ζεστό τηγάνι
Πολλές συνταγές απαιτούν την προθέρμανση του τηγανιού ωστόσο αυτή η μέθοδος δεν είναι η προτιμότερη για το μαγείρεμα του bacon. Οι σεφ συνιστούν να ξεκινήσεις το μαγείρεμά του σε κρύο τηγάνι, το οποίο δίνει χρόνο στο λίπος για να ψηθεί σωστά και να δημιουργήσει την επιθυμητή υφή. Επίσης όταν το τηγάνι είναι κρύο κάθε μέρος του αλλαντικού θα λάβει την ίδια ποσότητα θερμότητας με αποτέλεσμα να κάνεις ομοιόμορφο μαγείρεμα.
2) Δεν αφήνεις το bacon σε θερμοκρασία δωματίου
Μπορεί να είναι αρκετά πρακτικό να μαγειρεύεις το μπέικον κατευθείαν από το ψυγείο, (ειδικά όταν βιάζεσαι) ωστόσο αυτό δεν βοηθά να έχεις το επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.
Καλό θα ήταν να αφήσεις το μπέικον για λίγα λεπτά εκτός ψυγείου και να ξεκινήσεις να το μαγειρεύεις όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο, το μπέικον θα έχει πιο σωστή αρχική θερμοκρασία πριν αγγίξει το τηγάνι, επιτρέποντας έτσι στο κρέας και το λίπος να ψηθούν πιο ομοιόμορφα.
3) Μαγειρεύεις σε πολύ υψηλή θερμοκρασία
Αρκετές από εμάς πιστεύουν ότι το μαγείρεμα του μπέικον σε υψηλή θερμοκρασία θα κάνει το μπέικον πιο τραγανό ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Οι σεφ τονίζουν πως αν ψήσεις το μπέικον σε πολύ υψηλή θερμοκρασία το μόνο που θα καταφέρεις είναι να στεγνώσει το αλλαντικό και να γίνει αρκετά σκληρό.
4) Βάζεις πολύ μεγάλη ποσότητα του υλικού στο τηγάνι
Το μπέικον χρειάζεται χώρο για να μαγειρευτεί σωστά και να γίνει τραγανό. Το να γεμίσεις ένα τηγάνι με όσο το δυνατόν περισσότερες φέτες μπέικον μπορείς είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις κατά το ψήσιμο.
Εάν χρειάζεται να ετοιμάσεις μεγάλη ποσότητα μπέικον οι ειδικοί προτείνουν να το μαγειρέψεις παρτίδες για να είναι οι φέτες ομοιόμορφα ψημένες και τραγανές.
5) Χρησιμοποιείς λάθος τηγάνι
Αν θέλεις να φτιάξεις το τέλειο μπέικον, μην χρησιμοποιήσεις ποτέ λεπτό τηγάνι γιατί δεν θα ψηθούν σωστά οι φέτες του αλλαντικού. Εάν δεν διαθέτεις τηγάνι με βαρύ πάτο, δοκίμασε να μαγειρέψεις το μπέικον αργά, να γυρίσεις τις φέτες και να περιστρέψεις το τηγάνι για να εξασφαλίσεις ομοιόμορφο ψήσιμο.
Πηγή κεντρικής: pexels.com