Γιατί πρέπει πάντα να πλένεις σαλάτες και λαχανικά ακόμα κι αν τα αγοράσεις συσκευασμένα
Το καλό πλύσιμο των λαχανικών είναι απαραίτητο για να διώξεις το χώμα, μικρόβια, βακτήρια και παράλληλα να αποφύγεις τυχόν μολύνσεις και τροφικές δηλητηριάσεις.
Οι σαλάτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής καθώς περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Το καλοκαίρι ολοένα και περισσότερες από εμάς τις εντάσσουν στο διατροφολόγιό τους είτε ως κυρίως γεύμα είτε ως συνοδευτικό των αγαπημένων τους πιάτων. Τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρίες έχουν λανσάρει έτοιμες, κομμένες σαλάτες, οι οποίες εξυπηρετούν τα άτομα που θέλουν αν φτιάξουν μια σαλάτα σε λίγα λεπτά, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
8 σημεία που πρέπει να καθαρίσεις στο σπίτι την άνοιξη
Γιατί πρέπει πάντα να πλένεις τα σαλατικά
Το καλό πλύσιμο των λαχανικών είναι απαραίτητο για να διώξεις το χώμα, μικρόβια, βακτήρια και παράλληλα να αποφύγεις τυχόν μολύνσεις και τροφικές δηλητηριάσεις. Οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να απομακρύνονται και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων καθώς μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό.
«Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα μιας σειράς εστιών, το εντεροαιμορραγικό E. coli και το Cyclospora είναι οι πιο συχνές μολύνσεις», αναφέρει στο foodandeine.com ο διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Georgia, Francisco Diez-Gonzalez.
Τα συγκεκριμένα βακτήρια είναι αρκετά επικίνδυνα και προκαλούν συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετός και κράμπες στο στομάχι. Η κατανάλωση λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά μπορεί επίσης να προκαλέσει Listeria, με κύρια συμπτώματα διάρροια και πυρετό.
Μπορείς να χρησιμοποιείς τις σακούλες τροφίμων παραπάνω από μία φορά;
Το μαρούλι πρέπει να πλένεται εξονυχιστικά καθώς δεν μαγειρεύεται σχεδόν ποτέ και καταναλώνεται ωμό. Το σχολαστικό πλύσιμο με νερό απομακρύνει βρωμιές, χώματα και επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Τι ισχύει με τις έτοιμες σαλάτες
Μπορεί μέχρι σήμερα να διάβαζες πως δεν χρειάζεται να πλένεις τις έτοιμες, κομμένες σαλάτες ωστόσο αυτό δεν ισχύει απόλυτα.
Αρκετοί άνθρωποι που είχαν καταναλώσει συσκευασμένα λαχανικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με δηλητηριάσεις και δυσάρεστες παρενέργειες οι οποίες προκλήθηκαν από βακτήρια που εμπεριέχονταν στις σαλάτες.
Οι ειδικοί τονίζουν πως το πλύσιμο των σαλατικών είναι ο καλύτερος τρόπος για να διώξεις το μεγαλύτερο μέρος του βακτηριακού φορτίου και να μειώσεις τις πιθανότητες μόλυνσης.
Δες πώς θα πλύνεις το μαρούλι στο video που ακολουθεί.
Πηγή κεντρικής: pexels.com