Βάλτε σύστημα στο σιδέρωμα!

Οργανωθείτε ώστε να μην επαναλαμβάνετε τις ίδιες κινήσεις!

Για να μην γεμίζετε με στίβες ασιδέρωτα, για να μην σιδερώνετε άσκοπα επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια καταστρέφοντας τα ρούχα -και να είστε πάντα περιποιημένες εσείς και η οικογένειά σας, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές χρήσιμες συμβουλές για σωστό σιδέρωμα;

Το πρώτο που πρέπει να υπολογίσετε είναι το σίδερο που θα αγοράσετε. Σκεφθείτε πόσο όγκο σιδερώματος αντιμετωπίζετε συνήθως πριν διαλέξετε σίδερο. Ένα φτηνό σίδερο μπορεί να είναι ό,τι πρέπει για έναν εργένη ή έναν φοιτητή, όχι όμως και για μια γυναίκα με οικογένεια. Ρωτήστε στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών πόση ώρα κάνει να ζεσταθεί, για πόσο χρόνο κρατάει ο ατμός και αν μπορείτε να σιδερώνετε κάθετα. Ένα καλό σίδερο, ακόμα κι αν σας κοστίσει κάτι παραπάνω θα κάνει το σιδέρωμα ευκολότερο και πολύ γρηγορότερο.
Δοκιμάστε επίσης τη λαβή αν σας βολεύει ή αν χρειάζεται να καταβάλετε προσπάθεια καταλήγοντας με ... τενοντίτιδα!

Αρχικά, ας μην το παρακάνουμε με το κολλάρισμα μιας και οι ίνες των ρούχων καίγονται και καταστρέφονται. Ανεξάρτητα με το αν το σίδερό σας έχει ατμό ή όχι, το να ψεκάσετε τα ρούχα πριν ξεκινήσετε το σιδέρωμα, κάνει τις ίνες να «ξεκουραστούν» και οι ζάρες φεύγουν ευκολότερα.



-Πριν ακουμπήσετε το σίδερο πάνω στα πανάκριβα ή αγαπημένα σας ρούχα, ελέγξτε την ετικέτα για να σιγουρευτείτε ότι το ύφασμά τους μπορεί να σιδερωθεί. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια τρύπα στο σχήμα του σίδερου απλά και μόνο γιατί δεν ρυθμίσατε τη θερμοκρασία του σωστά και έτσι καταστράφηκε ένα ρούχο που πιθανόν δεν έχετε προλάβει να το βάλετε ούτε μία φορά. Διπλοτσεκάρετε λοιπόν τις οδηγίες σιδερώματος στην ετικέτα, ειδικά αν πρόκειται για ρούχα από ανκορά, σενίλ, πολυολεφίνη (συνθετικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά μαζί με την μεταξωτή ίνα), μετάξι ή ότιδήποτε συνθετικό. Τα συνθετικά υφάσματα δεν είναι απαραίτητα κακής ποιότητας, απλά θέλουν πιο κρύο σίδερο. Δεν υπάρχει λόγος να κλαίμε τα ρούχα μας ούτε περιθώριο να αγοράζουμε ξανά, άλλα!

-Αφού διαβάσετε λοιπόν προσεκτικά την ετικέτα του ρούχου, μπορείτε να ρυθμίσετε το σίδερο στη σωστή και ενδεδειγμένη θερμοκρασία. Αν επιτρέπεται ο ατμός, φροντίστε να είναι γεμάτη η δεξαμενή του σίδερου ώστε να παράγεται αρκετός ατμός και το σιδέρωμα να γίνεται εύκολα.
Ακόμα κι αν το ύφασμα είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να δοκιμάσετε πως αντιδρά με τον ατμό. Άλλα υφάσματα σιδερώνονται ευκολότερα με πολύ ατμό και άλλα στρώνουν καλύτερα όταν η ποσότητα του ατμού είναι μικρότερη. Διαβάστε ακόμα στην ετικέτα του ρούχου αν ο κατασκευαστής προτείνει ή όχι την χρήση κόλλας για το σιδέρωμα.

-Αν πρόκειται να σιδερώσετε ένα πολύ ντελικάτο ρούχο καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα προστατευτικό ύφασμα. Τοποθετείστε το ρούχο που θέλετε να σιδερώσετε, βάλτε από πάνω ένα κομμάτι ύφασμα και σιδερώστε το από πάνω. Αυτό θα λειτουργήσει σαν ασπίδα που θα προστατέψει το ρούχο σας από την απευθείας θερμότητα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και για τα μαύρα ρούχα για να μην κάνουν «γυαλάδες». Αρκεί να το έχετε ισιώσει κάτω από το προστατευτικό και το σίδερο θα γλυστράει!

-Μετακινείστε το σίδερο προς μία κατεύθυνση και όχι μπρος-πίσω. Αν κάνετε αλλάζετε κατευθύνσεις με το σίδερο είναι πολύ πιθανό οι ζάρες να ξαναεμφανιστούν αμέσως και να χρειάζεται να το ξαναπεράσετε, άρα διπλός κόπος ΚΑΙ χρόνος! Δεν το θέλετε αυτό!

-Βεβαιωθείτε ότι το σιδερωμένο ρούχο έχει προλάβει να κρυώσει πριν το μετακινήσετε, το διπλώσετε και το τακτοποιήσετε. Έτσι θα είστε σίγουρη ότι δεν θα τσαλακωθεί, καθώς οι ίνες όταν είναι ζεστές έχουν την τάση να «τσακίζουν» εύκολα.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης