3 μυστικά που θα διατηρήσουν τα χαλιά σου σαν καινούρια

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Να τα αγαπάς και να τα προσέχεις! Αυτό αποτελεί το Α και το Ω σε κάθε τι που κάνεις!

Τους χειμερινούς μήνες αυτό που δημιουργεί ζεστασιά και θαλπωρή σ΄έναν εσωτερικό χώρο είναι ο ιματισμός του. Οι κουρτίνες στα παράθυρα, τα ριχτάρια στους καναπέδες και φυσικά τα χαλιά, που αποτελούν τον πρωταγωνιστή της χειμερινής μας διακόσμησης.

Δεν είναι τυχαίο που όταν στρώνουμε τα αγαπημένα μας χαλιά στο σαλόνι, μοιάζει ο χώρος ξαφνικά να μεταμορφώνεται. Ένα χαλί προσδίδει τη δική του εικαστική πινελιά στο σπίτι σου και τον κάνει να αλλάζει. Μοιάζει με μια μόνο κίνηση να εξελίσσεται και να ανανεώνεται, ακόμη κι αν προσθέτεις κάθε χρόνο το ίδιο ακριβώς χαλί. Αποτελώντας τη βάση του καμβά μας, δίνει όχι μόνο την αίσθηση της άνεσης αλλά και το statement της κουλτούρας και του γούστου μας. Πέρα από την υπεροχή του όμως ο καθαρισμός του χαλιού μας δε θα έλεγα πως είναι και η πιο εύκολη υπόθεση.

Τα χαλιά μπορεί να λερωθούν ανά πάσα στιγμή και δεν είναι λίγες οι φορές -ειδικά όταν πρόκειται για ανοικτόχρωμα κομμάτια- που χρειάζονται ριζικό καθαρισμό από επίμονους λεκέδες που δε φεύγουν με στεγνό καθάρισμα.

Αυτή η διαδικασία όπως αντιλαμβάνεσαι κάνει τα χαλιά πιο εύθραυστα στην φθορά κάτι που μας προβληματίζει, ειδικά όταν έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα κατά την αγορά τους. Το καλό είναι ότι υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν στο να διατηρήσεις το χαλί σου σαν καινούργιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μην αφήσεις καθημερινά «ατυχήματα» να το καταστρέψουν.

Τι να κάνεις;

1. Δράσε απευθείας

Ατυχήματα είναι λογικό να συμβούν. Αυτό δε σημαίνει ότι ήρθε και η καταστροφή, όμως πρέπει να δράσεις άμεσα, ώστε να αφαιρέσεις τον λεκέ για να μη μείνει ένα σημάδι που μακροπρόθεσμα θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.


2. Άλλαζέ του θέση τακτικά

Το χαλί, ειδικά όταν είναι μεγάλο, τοποθετημένο κάτω από έπιπλα ή εκτεθειμένο σε ήλιο, φθείρεται καθημερινά κι αυτό αποτελεί κάτι φυσιολογικό κι αναμενόμενο. Αυτό που μπορείς εσύ να κάνεις για να το αποτρέψεις είναι να το περιστρέφεις τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ώστε, για παράδειγμα, να μην εκτίθεται στον ήλιο το ίδιο σημείο του χαλιού συνέχεια.


3. Να το περιποιείσαι
Μην αφήνεις το χαλί σου να καταστραφεί με το πέρασμα του χρόνου. Αντ’ αυτού, αν για παράδειγμα δεις να έχει φθαρεί κάποιο σημείο και έχουν βγει κλωστές, πάρε ένα ψαλίδι για να τις κόψεις και κάνε έναν κόμπο αντί να αρχίσεις απλά να τις τραβάς για κοπούν. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη.

Πάρε ιδέες από αγαπημένα χρώματα σε χαλιά που αλλάζουν την όψη ενός σαλονιού στην gallery που ακολουθεί:

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης